Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Εξεταστική για την πενταετία των μνημονίων κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Εκτάκτως συνεδρίασε το προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αποφασίζοντας την κατάθεση πρότασης για τη σύσταση Εξεταστικής επιτροπής που αφορά στην υπαγωγή της χώρας στο καθεστώς του μνημονίου.
Η πρόταση αναφέρεται σε τέσσερις κρίσιμες περιόδους.
  • Η πρώτη περίοδος Οκτώβριος 2009 - Μάιος 2010, δηλαδή έρευνα για την υπαγωγή στο Μνημόνιο (1η δανειακή σύμβαση).
  • Η δεύτερη περίοδος Μάιος... 2010 - Νοέμβριος 2011, δηλαδή τη 2η δανειακή σύμβαση.
  • Η τρίτη περίοδος Νοέμβριος 2011 - Μάιος 2012, δηλαδή το PSI.
  • Η τέταρτη περίοδος Ιούνιος 2012 - Ιανουάριος 2015.
Η Εξεταστική Επιτροπή καλείται να διερευνήσει κάθε άλλο ζήτημα που ενδέχεται να προκύψει στο πλαίσιο της διερεύνησης των ανωτέρω θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας οργάνων και μορφωμάτων που προορίσθηκαν νομοθετικά να εξυπηρετήσουν την υλοποίηση των Μνημονίων και των Μνημονιακών στόχων, όπως το ΤΑΙΠΕΔ, η Γενική Γραμματεία Εσόδων κλπ.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της Πρότασης, στο πλαίσιο των ερευνών η Επιτροπή οφείλει να εξετάσει και να αξιολογήσει, μεταξύ άλλων, και κάθε διαθέσιμο στοιχείο που περιέχεται στις δικογραφίες που έχουν κατά την προηγούμενη πενταετία διαβιβασθεί στη Βουλή των Ελλήνων και σχετίζονται με τα ανωτέρω υπό διερεύνηση θέματα.
Στόχος της Επιτροπής είναι η συγκέντρωση στοιχείων ώστε μεταξύ άλλων να διακριβωθεί αν υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης παράνομων πράξεων από πολιτικά ή άλλα πρόσωπα.
Η πρόταση θα είναι in rem, δηλαδή δεν θα γίνεται ονομαστική αναφορά στους έχοντες πολιτική ευθύνη τις συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, ωστόσο από την πρόταση θα «φωτογραφίζονται». Επίσης, η πρόταση θα αφορά στην αναζήτηση πολιτικών ευθυνών.
Η πρόταση για σύσταση εξεταστικής
«Υλοποιούμε συνεπώς τη δέσμευσή μας»
Την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την υπαγωγή στο καθεστώς των Μνημονίων και της επιτήρησης, ανακοίνωσε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χρήστος Μαντάς αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης του προεδρείου της ΚΟ που έγινε παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή.
«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει σήμερα πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής η οποία θα διερευνήσει την υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των Μνημονίων και της επιτήρησης καθώς και κάθε άλλο ζήτημα που σχετίζεται με την εφαρμογή των Μνημονίων. Υλοποιούμε συνεπώς τη δέσμευσή μας και την κοινή κοινωνική απαίτηση, χωρίς καμία διάθεση ρεβανσισμού και ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής, προκειμένου να αναζητηθούν οι αιτίες και οι ευθύνες μιας πρωτοφανούς κρίσης που ισοπέδωσε τη συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας» ανέφερε ο κ. Μαντάς.
Η πρόταση αναμένεται να κατατεθεί μέχρι το βράδυ και να έχει τις υπογραφές σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Στηρίζουν οι ΑΝ.ΕΛΛ.
Με δήλωση της εκπροσώπου τους, Μαρίνας Χρυσοβελώνη, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σημειώνουν πως συνυπέγραψαν την πρόταση και πως ήταν οι πρώτοι που καταθέσαν σχετική πρόταση προς διαβούλευση στον γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συνεπείς στις υποσχέσεις που δώσαμε προεκλογικά στον ελληνικό λαό, συνυπογράψαμε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ώστε να διερευνηθούν και να αποδοθούν οι ευθύνες για την υπαγωγή της χώρας μας στο καθεστώς των μνημονίων. Υπενθυμίζουμε ότι, μετά από απόφαση του προέδρου του Κινήματος Πάνου Καμμένου, ήμασταν οι πρώτοι που καταθέσαμε σχετική πρόταση για σύσταση Εξεταστικής στον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προς διαβούλευση».
Αντιδρούν Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι 
Με κριτική κατά του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασαν η Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. 
Η Ν.Δ. προτρέπει να «κάνουν όσες εξεταστικές θέλουν», τονίζοντας πως «ακόμη και μικρά παιδιά καταλαβαίνουν τη σκοπιμότητα της πρότασης, αυτή τη στιγμή».
Το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο υπογραμμίζει πως η επιτροπή θα πρέπει να έχει χρονική αφετηρία το 2004, κάνοντας λόγο για «συμφωνίες ασυλίας» με τη Δεξιά.
Το Ποτάμι υποστηρίζει ότι η εξεταστική θα αποδειχθεί άκαρπη, συμπληρώνοντας πως γίνεται «για δημαγωγία και εσωτερική κατανάλωση» και σχολιάζοντας πως η πρόταση αφήνει εκτός την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: