Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Από τις σουίτες της χλιδής σε κελί 13 τ.μ


Μέσα σε δυο 24ωρα ο Ντομινίκ Στρος – Καν μετακόμισε από την σουίτα των 3.000 δολαρίων τη βραδιά του ξενοδοχείου Sofitel του Μανχάταν, σ' ένα κλασικό κελί των πιο γνωστών και πλέον επικίνδυνων φυλακών της Αμερικής. Η μόνη «πολυτέλεια» που θα απολαμβάνει, σύμφωνα με την αστυνομία, είναι ότι θα είναι ο μοναδικός ένοικος ενός κελιού 13 τετραγωνικών και θα συνοδεύεται πάντα έξω απ' αυτό από δεσμοφύλακες, για το δικό του καλό... Ο Στρος – Κάν, ο οποίος ήδη περνά την πρώτη του νύχτα στο κελί της φυλακής, για όσο διάστημα παραμείνει στις περιβόητες φυλακές του νησιού Ράικερς, του επονομαζόμενου «Βράχου», θα βρεθεί σε μια δύσκολη και άγνωστη σ' αυτόν καθημερινή ρουτίνα.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, θα παραμείνει στο σωφρονιστικό κατάστημα μέχρι την Παρασκευή, οπότε έχει οριστεί νέα δικάσιμος στην οποία θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των τεστ DNA τόσο του ίδιου όσο και της 32χρονης Αφροαμερικανίδας καμαριέρας, η οποία τον κατήγγειλε για απόπειρα βιασμού.
Από τις σουίτες της χλιδής σε κελί 13 τ.μ

Όσοι παρακολουθούν περιπετειώδεις ταινίες ή αμερικάνικες τηλεσειρές, γνωρίζουν πολύ καλά τις φυλακές Ράικερς, στο άκρο της Νέας Υόρκης. Νησί που συνδέεται με γέφυρα με την συνοικία Κουϊνς της αμερικάνικης μητρόπολης. Κάπου εκεί δίπλα είναι και η συνοικία Μπρονξ και το δεύτερο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης, το Λα Γκουάρντια.

Για «σκληρά καρύδια»

Στις φυλακές αυτές, όπου έχουν κινηματογραφηθεί πλήθος ταινίες δράματος και περιπέτειας, φιλοξενούνται μέλη συμμοριών, διακινητές ναρκωτικών, δολοφόνοι, ληστές, και δράστες κάθε είδους σοβαρών «οικογενειακών» και σεξουαλικών εγκλημάτων.

Τόσο οι φυλακές στο νησί Ράικερς όσο και τα κρατητήρια του Ποινικού Δικαστηρίου στο Μανχάταν, όπου είχε μεταφερθεί μέχρι την εμφάνισή του ενώπιον του δικαστηρίου ο Στρος – Καν, θεωρούνται εξαιρετικά επικίνδυνα μέρη.

«Υπάρχει τρομερός συνωστισμός και το φαγητό είναι φριχτό. Και ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα εκεί μέσα είναι ότι οι διάσημοι γίνονται στόχος επιθέσεων», δήλωσε ένας εκ των συνηγόρων του Στρος – Καν, ο Τζέραλντ Λέφκουρτ μιλώντας στο Reuters αναφερόμενος και στα δυο μέρη στα οποία έχει περάσει κάποιες ώρες – μέχρι σήμερα – ο Στρος Καν.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό, ότι ακόμη και στο Δικαστήριο στο οποίο εμφανίστηκε ο Στρος – Καν, προκειμένου να αποφανθεί η δικαστής αν θα προφυλακιστεί ή θα αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση, πριν από τον διευθυντή του ΔΝΤ, είχαν δικαστεί δυο πωλητές κρακ και μετά από αυτόν, ένας άνδρας που έδειρε τη γυναίκα του μέχρι θανάτου...

Ένα νησί αλλιώτικο απ' τα άλλα

Το σύμπλεγμα των φυλακών Ράικερς, του οποίου η ανέγερση ξεκίνησε το 1930, εκτείνεται σε εμβαδόν 1,7 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο μικρό, ομώνυμο νησάκι. Αποτελείται από 10 ξεχωριστές φυλακές και απίστευτο αριθμό κελιών στα οποία φιλοξενούνται περίπου 17.000 κρατούμενοι, πολλοί εξ αυτών εν αναμονή της δίκης τους.

Οι κρατούμενοι χωρίζονται σύμφωνα με την ηλικία και το φύλο τους. Ο Στρος – Καν, όπως αναφέρουν πληροφορίες της αστυνομίας θα κρατηθεί μόνος του στο κελί, μακριά από άλλους κρατουμένους, για την δική του ασφάλεια.

Πολλοί κρατούμενοι «περιορισμένου κινδύνου» μοιράζονται το κελί τους με δεκάδες άλλους ανθρώπους. Μερικά κελιά μάλιστα μοιάζουν περισσότερο με στρατώνες, καθώς περιλαμβάνουν μέχρι και 50 κρεβάτια.

Το κτιριακό συγκρότημα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σχολεία, ιατρικές κλινικές, παρεκκλήσια, γυμναστήρια, κομμωτήρια, μανάβικα, αρτοποιείο, ακόμα και πλυντήριο αυτοκινήτων.

«Δεν πρόκειται για απομόνωση του κρατουμένου από οποιαδήποτε ανθρώπινη επαφή. Εδώ έχουμε να κάνουμε με την προφύλαξη του κρατουμένου, ώστε να μην στοχοποιηθεί ή να πάθει κακό, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, λόγω του υψηλού του προφίλ», δήλωσε εκπρόσωπος της Σωφρονιστικής Υπηρεσίας της Νέας Υόρκης.

Μόνος στο κελί, με μπέργκερ γαλοπούλας

Το κελί του Στρος – Καν θα είναι γύρω στα 13 τετραγωνικά, ενώ όταν θα θέλει να βγει εκτός κελιού πάντοτε θα συνοδεύεται από σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Όσο για την καθημερινή του ρουτίνα και τις συνθήκες διαβίωσης, δεν θα διαφέρουν στο ελάχιστο από αυτές των άλλων κρατουμένων.

Θα πρέπει να ξυπνάει στις έξι το πρωί, ενώ τα φώτα στο κελί του θα κλείνουν στις 11 το βράδυ.

Πολλοί κρατούμενοι, με καλή διαγωγή, απολαμβάνουν μια επί πλέον ώρα «αναψυχής» - ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για τις φυλακές Ράικερς – κάθε μέρα.

Όσο για τα γεύματα, αυτά δεν έχουν καμιά σχέση με το μενού στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια του Μανχάταν, αφού αποτελούνται από τροφές όπως μπιφφτέκια γαλοπούλας, λαχανικά και φέτες ψωμιού.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: