Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Φόβοι Γιώργου για απομόνωση από την Ευρώπη


Η ανησυχία του πρωθυπουργού για την πολιτική διαχείριση της αμέσως επόμενης περιόδου, η προσήλωσή του στο ένα και μοναδικό θέμα, αυτό της επίλυσης του γόρδιου δεσμού του χρέους, αλλά και ο φόβος του για δυσμενείς διεθνείς εξελίξεις σε βάρος της Ελλάδας, διαμόρφωσαν την εικόνα από τις... χθεσινές συναντήσεις του κ. Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Αρνητικό κλίμα στην Ευρώπη

Με βάση αυτά και σύμφωνα με πληροφορίες από κάποιες από τις χθεσινές συζητήσεις, ο κ. Παπανδρέου δεν κρύβει την έντονη ανησυχία του για το ενδεχόμενο απομόνωσης της Ελλάδας από την ΕΕ.

Η ανησυχία αυτή του κ. Παπανδρέου εκφράστηκε σε μία από τις χθεσινές συζητήσεις, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρωθυπουργός μετέφερε σε συνομιλητή του ένα ιδιαιτέρως αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα, το οποίο διαμορφώνεται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Στην συγκεκριμένη συνομιλία ο Πρωθυπουργός φέρεται μάλιστα να δήλωσε ότι αυτό που τον ανησυχεί δεν είναι τι θα γίνει με την πέμπτη δόση, αλλά στη συνέχεια και έως το τέλος του έτους.

Στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης, αναφέρθηκε ότι υπό αυτές τις συνθήκες οι εξελίξεις είναι απρόβλεπτες και ότι σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο που περιγράφηκε χθες, είναι μονόδρομος.

Το πολιτικό περιβάλλον

Κοινή συνισταμένη από τις συζητήσεις και από τις εντυπώσεις που μεταφέρουν συνεργάτες τόσο του Πρωθυπουργού όσο και των αρχηγών που είχαν διάθεση να συζητήσουν μαζί του (με την εξαίρεση δηλαδή του κ. Τσίπρα) ήταν ότι:

Η πορεία αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αναστραφεί, οι διαρθρωτικές αλλαγές και τα φορολογικά μέτρα, πρέπει να εφαρμοστούν και αυτά θα πρέπει να γίνουν σε ένα πολιτικό περιβάλλον, το οποίο δεν θα πυροδοτεί τις κοινωνικές εντάσεις.

Οι εκλογές

Υπό την έννοια αυτή, μία από τις εντυπώσεις που κυριαρχούν είναι ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει αυτή τη στιγμή στο μυαλό του ενδεχόμενα εκλογών.

Τον απασχολεί όμως, ο τρόπος με τον οποίο θα σταλεί στο εξωτερικό και το εσωτερικό της χώρας το μήνυμα ότι υπάρχουν περιθώρια μίας πολιτικής συμφωνίας με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Για το λόγο αυτό, ο κ. Παπανδρέου επέδειξε εμφανώς διάθεση να προσφέρει στον κ. Σαμαρά πεδίο συνεννόησης, επί συγκεκριμένων προτάσεων που καταθέτει ή θα καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση και θα μπορέσουν να συμπεριληφθούν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: