Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Γεύση από... δηµοψήφισµα και «χρώµα» από Ισπανία...


Γέµισαν χθες το απόγευµα οι πλατείες
των ελληνικών πόλεων από το Σύνταγµα και τον Λευκό Πύργο, έως την Πάτρα, τα Γιάννινα, τη Λάρισα, τον Βόλο, τα Χανιά, το Ηράκλειο, τη Ρόδο και πολλές ακόµη
Ενώ στην πολιτική σκηνή παίζεται τις... τελευταίες ώρες «σκληρό πόκερ» σχετικά µε τη διενέργεια δηµοψηφίσµατος για την πορεία της χώρας, χιλιάδες πολίτες έδειξαν τις διαθέσεις τους στέλνοντας ειρηνικό µήνυµα αγανάκτησης. Στις συγκεντρώσεις που διοργανώθηκαν σε 24 ώρες µέσω του Διαδικτύου, οι πολίτες διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στα νέα, σκληρότερα από τα περυσινά µέτρα, ενώ δήλωσαν αποφασισµένοι να βγουν και να ξαναβγούν στους δρόµους. Αρκετοί µάλιστα δήλωναν διατεθειµένοι να ξενυχτήσουν στο Σύνταγµα.

Οι συγκεντρώσεις άρχισαν νωρίς το απόγευµα και όσο περνούσε η ώρα ο κόσµος συνέχιζε να συρρέει. Ακόµη και µετά τις δέκα το βράδυ κυρίως νέοι άνθρωποι συνέχισαν να συγκεντρώνονται τόσο στο Σύνταγµα και το Λευκό Πύργο όσο και στην Πλατεία Γεωργίου της Πάτρας, στα Γιάννινα, τη Λάρισα. Μάλιστα, οι πολίτες απάντησαν µε τα συνθήµατα και τα πανό τους στους ισπανούς διαδηλωτές της Πουέρτα ντελ Σολ, οι οποίοι προ ηµερών καλούσαν την Ευρώπη να κάνει ησυχία «για να µην ξυπνήσουν οι Ελληνες». Ετσι, δύο µεγάλα πανό τα οποία ξεδιπλώθηκαν στο Σύνταγµα µπροστά από το µνηµείο του Αγνωστου Στρατιώτη έγραφαν στα ελληνικά και τα ισπανικά: «Ξυπνήσαµε. Τι ώρα είναι; Ωρα να φύγουν». Οι διαδηλώσεις εξελίχθηκαν χωρίς τη συµµετοχή κοµµάτων και συνδικάτων. Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση των διαδηλωτών της Θεσσαλονίκης όταν µέλη του ΠΑΜΕ άρχισαν να µοιράζουν στο πλήθος προκηρύξεις για το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ της 29ης Μαΐου. Οι περισσότεροι έσκιζαν τις προκηρύξεις, ορισµένοι κινήθηκαν απειλητικά εναντίον τους αναγκάζοντάς τους να φύγουν.

Την έναρξη της διαµαρτυρίας στην Αθήνα, η οποία εξελίχθηκε χωρίς πολλά συνθήµατα, σήµανε λίγο µετά τις έξι το απόγευµα ένας διαδηλωτής.

Ανέβηκε στα σκαλιά από την πλατεία προς τη Λ. Αµαλίας και χτύπησε µια κουτάλα πάνω σε ένα καπάκι κατσαρόλας.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: