Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Τι σημαίνει ένα ελληνικό κούρεμα για τη Γερμανία;


Πολλοί μιλάνε για μια ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία. Ή για ένα γενναίο κούρεμα του χρέους της. Στη χειρότερη περίπτωση, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να δανειστεί άλλο, και έτσι οι πιστωτές της θα αποχαιρετήσουν μεγάλο μέρος των οφειλομένων τους. Τι θα σήμαινε όμως... αυτό για τη Γερμανία; Θα υπέφεραν οι ιδιώτες επενδυτές; Θα έπρεπε το κράτος να διασώσει και πάλι τις τράπεζες;

Το ΔΝΤ επιτρέπεται να δανείζει μια χώρα, μόνο αν είναι σίγουρο ότι αυτή δεν θα χρεοκοπήσει σε διάστημα ενός έτους. Οι Αμερικάνοι αναλυτές αμφιβάλλουν όμως αν η Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει για ένα χρόνο. Το αν θα αναλάβουν το μερίδιο του ΔΝΤ οι χώρες της ευρωζώνης, παραμένει ασαφές. Για αυτό και ανησυχούν για τις αμφιβολίες που τρέφει το ΔΝΤ, προειδοποιώντας αυστηρά την Ελλάδα.

Οι περισσότεροι ειδικοί πάντως, θεωρούν πως μια μορφή αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη.

Ένα κούρεμα της τάξης του 50% θα κοστίσει ακριβά στους πιστωτές της Αθήνας. Σε χρήματα, μια τέτοια μείωση, αναλογεί σε περίπου €165 δισ. Το μεγαλύτερο μερίδιο του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια ξένων επενδυτών, οπότε αυτοί είναι που θα υποφέρουν τα χειρότερα.

Τι σημαίνει όμως ένα ελληνικό κούρεμα για τη Γερμανία;

Εκ πρώτης άποψης, η κατάσταση δεν εγκυμονεί κινδύνους και μοιάζει διαχειρίσιμη. Οι γερμανικές εμπορικές τράπεζες κρατάνε κάπου €25 δισ. ελληνικού χρέους, σε μορφή κρατικών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου. Ο μεγαλύτερος γερμανικός πιστωτής της Αθήνας είναι η κρατική τράπεζα ανάπτυξης KfW. Η τράπεζα αυτή έχει δώσει ένα ποσό ύψους €8.4 δισ. στην Ελλάδα ως μέρος του πακέτου διάσωσης. Αν η Ελλάδα προχωρήσει σε κούρεμα 50%, το γερμανικό κράτος (που είναι εγγυητής της KfW) θα χάσει €4 δισεκατομμύρια.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την FMS Wertmanagement που κρατικοποιήθηκε στις αρχές της κρίσης, και που δάνεισε €7.4 δισ. στην Ελλάδα. Τέλος, υπάρχει και η τράπεζα WestLB, με ανοίγματα αξίας €1.4 δισ. σε ελληνικά ομόλογα. Αν επέλθει το κούρεμα, οι δυο αυτές τράπεζες θα φεσωθούν €4.4 δισ. και στο τέλος, οι φορολογούμενοι είναι αυτοί που θα πληρώσουν το λογαριασμό.

Οι υπόλοιπες περιφερειακές τράπεζες της Γερμανίας, που ανήκουν στις τοπικές κυβερνήσεις, έχουν συνολικά περίπου €2.5 δισ. ελληνικού χρέους. Διαθέτουν όμως επαρκή κεφαλαιακά αποθεματικά, οπότε και δεν ανησυχούν για ένα τυχόν κούρεμα.

Η κατάσταση δεν εμπνέει ανησυχία ούτε για τις γερμανικές ασφαλιστικές εταιρίες. Πριν από ένα χρόνο, το 1% των συνολικών επενδύσεων τους ήταν σε ελληνικά ομόλογα. Από τότε μέχρι σήμερα, το ποσοστό αυτό έπεσε σε κάτω από 0.5%, που αντιστοιχεί χοντρικά σε €6 δισ. Έτσι, μια αναδιάρθρωση κατά 50% θα έχει αποτέλεσμα τη διαγραφή €3 μόνο δισ. Αν αναλογιστούμε ότι οι συνολικές επενδύσεις των ασφαλιστικών εταιριών αγγίζουν το €1.2 τρισ. τότε κανένας επενδυτής δεν θα πληγεί σοβαρά.

Ούτε οι επενδυτές των Funds μοιάζουν να ανησυχούν. Η DWS έχει επενδύσει μόνο το 1% των κεφαλαίων της στην Ελλάδα. Η Deka έχει ελάχιστα χρήματα δεσμευμένα σε ελληνικό δάνειο, και ούτως ή άλλως έχει προσαρμόσει την αξία τους. Η Union Investment έχει επενδύσει στην Ελλάδα μόλις το 0.15% των κεφαλαίων της. Τέλος, η Allianz Global Investors έχει ήδη φροντίσει και ξεφορτώθηκε όλα τα ελληνικά ομόλογα που κρατούσε στα χέρια της.

Έτσι, μια δραματική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν θα σήμαινε τη κατάρρευση των ιδιωτικών τραπεζών, ούτε τη καταστροφή του ασφαλιστικού τομέα, και ούτε θα επηρέαζε δυσμενώς τα Funds.

Αυτούς που θα επηρέαζε είναι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια. Τα ανοίγματα των KfW, Hypo Real Estate, και WestLB, μπορεί να αποδειχθούν κοστοβόρα για αυτούς. Θα πρέπει λοιπόν να επέμβουν οι φορολογούμενοι, καθώς και οι τράπεζες που ανήκουν στα επιμέρους κρατίδια. Επιπλέον, η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα αξίας πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Και επειδή η Bundesbank που είναι η γερμανική κεντρική τράπεζα, κατέχει το ¼ των κεφαλαίων της ΕΚΤ, θα πρέπει να υποστεί μεγάλη «χασούρα».

Έτσι λοιπόν, η Γερμανία δεν χρειάζεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους. Αυτοί που θα πληγούν θα είναι το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας, και η κυβέρνησή της που δεν θα μπορεί να δανειστεί από πουθενά.

Η μόνη ανησυχία προέρχεται από μια μετάδοση της κρίσης, καθώς ένα ελληνικό κούρεμα θα επιδεινώσει τη κρίση του ευρώ, για ένα πολύ διαφορετικό λόγο. Αν ο ιός μεταδοθεί στην Ιρλανδία και στη Πορτογαλία, θα χαθεί ο έλεγχος. Σε μια τέτοια περίπτωση θα κινδύνευαν σοβαρά οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρίες, και γενικά όλοι οι Γερμανοί επενδυτές.
antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια: