Τρίτη 24 Μαΐου 2011

ΕΚΛΕΙΣΕ Ο ΚΎΚΛΟΣ ΤΗΣ ΧΑΜΕΝΗΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ


Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ
Σε καλό κλίμα μεν, πλην όμως επιβεβαίωσαν ότι διαφωνούν στην ουσία της οικονομικής πολιτικής οι Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαράς. Η συζήτηση έγινε σε πολιτισμένο κλίμα και ... δίχως τις κραυγές της πόλωσης προηγούμενων εποχών, ωστόσο είναι προφανές πως ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινούνται σε διαφορετικό πολιτικό momentum.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Γ. Πεταλωτή ο κ. Παπανδρέου έμεινε σταθερός στην άποψή του ότι για την επίτευξη του εθνικού στόχου είναι απαραίτητη η συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων αυτή την κρίσιμη στιγμή.
Πρόκειται για μία από τις γνωστές κοινοτυπίες που ακούγονται τις τελευταίες εβδομάδες από την πλευρά της κυβέρνησης, αν και μέχρι τώρα ουδείς έχει ρωτήσει τον κ. Παπανδρέου ή κάποιος κορυφαίο υπουργό ( εντυπωσιακό: πως δεν το σκέφτηκε κάποιος τηλεοπτικός σχολιαστής εξ αυτών που "ανακρίνουν" κάθε βράδυ τους υπουργούς;) γιατί δεν απάντησε θετικά στο -εξίσου παραπλανητικό και αποπροσανατολιστικό- αίτημα για συναίνεση που διατύπωσε προς αυτόν ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, την άνοιξη του 2009.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο πολιτικών στις προτάσεις που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμό πρόγραμμα για τη φορολογία.
Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε στον αρχηγό της ΝΔ ότι αν υπάρχει οποιαδήποτε αντίρρηση από την αξιωματική αντιπολίτευση, ή διαφορετική θεώρηση για τα μέτρα, η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε προτάσεις που θα έχουν ισοδύναμο αποτέλεσμα (chic).

Πρόταση της κυβέρνησης για ...τεχνικές επιτροπές!

Δεν αποκλείεται, πάντως, να υπάρξει πρόσκληση από τον κ. Παπακωνσταντίνου στις πολιτικές δυνάμεις για περαιτέρω συζήτηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, μέσα στο επόμενο 10ήμερο, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως η κυβέρνηση δεν απορρίπτει ούτε την ιδέα να συνεργαστούν τεχνικά επιτελεία από το υπουργείο Οικονομικών και τη ΝΔ πάνω σε ορισμένες προτάσεις για τις οποίες υπάρχει συμφωνία....



Μία τέτοια εξέλιξη, πάντως, θα είχε πολιτικό ενδιαφέρον και αρκετά στελέχη της Ν.Δ. θεωρούν πως η Συγγρού πρέπει να απαντήσει θετικά σε μία πιθανή τέτοια πρόταση της κυβέρνησης, ώστε να μην δημιουργηθεί η εντύπωση μιας συνολικής και στείρας άρνησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σημείο τριβής στη συνάντηση Παπανδρέου- Σαμαρά ήταν ο τρόπος ψήφισης του μεσοπρόθεσμου. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προτίθεται να ακολουθήσει τη διαδικασία που προβλέπεται για την ψήφιση του προϋπολογισμού, δηλαδή να υπάρχει ο βασικός νόμος, ο οποίος θα εξειδικευτεί με επόμενους εφαρμοστικούς νόμους.
Ακόμη και αν ΝΔ καταψηφίσει το βασικό κείμενο θα υπάρχει η δυνατότητα συμφωνίας στα νομοσχέδια που θα το εξειδικεύουν, αν και άλλοι ανέφεραν πως θα ήταν καλύτερη επιλογή η ψήφιση κατ' άρθρον, αφού κάτι τέτοιο θα έδινε τη δυνατότητα στη Ν.Δ. να συμφωνήσει στα θέματα των αποκρατικοποιήσεων, των αυθεραίτων κ.ά.

Οι δηλώσεις Σαμαρά στο ΣΕΒ

Μιλώντας, πάντως, αργότερα, σήμερα στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ ο πρόεδρος της Ν.Δ τόνισε με έμφαση πως δεν μπορεί να "συναινέσει στο λάθος".



Όπως επισημαίνει σε ρεπορτάζ του το vima.gr, ο πρόεδρος της Ν.Δ υπεραμύνθηκε της επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου, επιμένοντας ότι αυτή μπορεί να γίνει, είναι ρεαλιστική και εφικτή. Για να υποστηρίξει την επιμονή του για την επαναδιαπραγμάτευση, ανέφερε ότι «ούτε οι δανειστές της χώρας θέλουν να χρεοκοπήσουμε». Μάλιστα υπογράμμισε ότι τα πράγματα οδηγούνται προς τα εκεί, τόσο θα είναι πιο έτοιμοι να δεχθούν αναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου.
«Όταν τους προσφέραμε συναίνεση μας απάντησαν με πολεμική. Όταν τους προτείναμε μέτρα για να αποφύγουν τα χειρότερα, μας απάντησαν με ειρωνείες. Σήμερα που βλέπουν ότι ο δρόμος τους οδηγεί σε αδιέξοδο, μου ζητούν να συναινέσω. Σε τι; Σε αυτό που αποδείχθηκε λάθος; Σε αυτό που οδήγησε στο πουθενά;» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς που συμπλήρωσε ότι η επιλογή να συναινέσει στο λάθος είναι «ανοησία».



Οι συναντήσεις με τους "μικρούς" αρχηγούς...Με τους προέδρους του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη, της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα, την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και τον επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φ. Κουβέλη συναντήθηκε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου στο πλαίσιο των συζητήσεων της κυβέρνησης με τα πολιτικά κόμματα ενόψει της συζήτησης στη Βουλή για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Οπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του ΑΠΕ και του vima.gr, ο κ. Τσίπρας είπε «όχι» στα εγκληματικά όπως τα χαρακτήρισε μέτρα, ενώ ο κ. Καρατζαφέρης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συμφωνίας. Επιμέρους συμφωνίες και διαφωνίες εξέφρασε η κυρία Μπακογιάννη. Ο κ. Κουβέλης δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Ο κ. Καρατζαφέρης επανέλαβε τη θέση του ότι δεν φθάνει μια αόριστη συναίνεση, αλλά χρειάζεται συνευθύνη των κομμάτων για την πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, ο πρωθυπουργός δεν απέρριψε την πρότασή του.
Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε πως ο κ. Παπανδρέου τού εξήγησε ποιες από τις προτάσεις του υλοποιεί και ποιες εξετάζει.
Στη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ παρών ήταν και ο βουλευτής κ. Μ. Βορίδης, εξέλιξη ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, δεδομένου ότι Καρατζαφέρης και Βορίδης είχαν συγκρουστεί πρόσφατα λόγω φημών ότι ο δημοφι΄λής βουλευτής "φλερτάρει" με την ιδέα της προσχώρησής του στη ΝΔ.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν προτίθεται να νομιμοιποιήσει το έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού και ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει τη γενναιότητα να παραδεχθεί το λάθος του. Ακόμη, κάλεσε τον κ. Παπανδρέου να φύγει από την κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν.
Η κυρία Μπακογιάννη τόνισε ότι συμφωνεί με τη μείωση του λειτουργικού κόστους του κράτους, αλλά λέει «όχι» στη φορολογική πολιτική, γιατί εξοντώνει οικονομικά τους έλληνες.
Ακόμη πρότεινε να υπάρξει κοινή διαπραγμάτευση των κομμάτων με την τρόικα για μια διαφορετική φορολογική πολιτική, καθώς και να περάσει νόμος για τη μείωση των βουλευτών σε 200 που θα προβλέπει και άρση της βουλευτικής ασυλίας.
«Όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε αυτήν τη μάχη, με μια αποτελεσματική πολιτική, που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση σε ορατό χρονικό ορίζοντα», επεσήμανε η κυρία Μπακογιάννη.
anatropi2020.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: