Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Wikileaks: «Γκρίζος» ο Aϊ-Στράτης με τις ευλογίες ΗΠΑ-ΝΑΤΟ


Ο ιστότοπος Wikileaks, αποκαλύπτει σειρά απόρρητων τηλεγραφημάτων από την Αθήνα και την Άγκυρα, σύμφωνα με τα οποία ΝΑΤΟ και ΗΠΑ υπέκυψαν στις τουρκικές απειλές και ματαίωσαν άσκηση πάνω από τον... Aϊ-Στράτη το 2008, «ευλογώντας» το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου, αναφέρουν «Τα Νέα».

Η τουρκική πλευρά υποστήριζε ότι δεν θα µπορούσε να ελέγξει την αντίδραση του στρατού και ότι θα αναχαίτιζαν ελληνικά αεροσκάφη αν στη άσκηση του ΝΑΤΟ, με ονομασία «Noble Archer», πραγµατοποιούνταν πτήση πάνω από τον Aϊ-Στράτη.

Παράλληλα, το 2007, όταν η άσκηση είχε µαταιωθεί για πρώτη φορά, οι ΗΠΑ φέρονται να ενηµερώθηκαν για το θέµα από τις εφηµερίδες αντί από την ελληνική κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα, το 2007 η ελληνική πλευρά συµπεριέλαβε τη Λήµνο και τον Αϊ-Στράτη στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Τολµηρός Τοξότης».

Οταν οι Τούρκοι το αντιλήφθηκαν, διαµαρτυρήθηκαν στους Αµερικανούς υποστηρίζοντας ότι οι περιοχές αποτελούν «αποστρατικοποιηµένη ζώνη». Το ΝΑΤΟ µαταίωσε την άσκηση, επιχειρώντας να µη δείξει ότι κλίνει υπέρ της Ελλάδας, ενώ την επόµενη χρονιά (2008) το σενάριο ακολουθήθηκε ξανά και κατέληξε σε νέα µαταίωση της άσκησης.
tanea, newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια: