Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Το νέο σπίτι του Στρος Καν στο Μανχάταν


Με το ηλεκτρονικό βραχιολάκι στον αστράγαλο και υπό τη διαρκή παρακολούθηση ένοπλου φρουρού, ο Ντομινίκ Στρος Καν, περνάει τις πρώτες ώρες εκτός φυλακής.

Το κτίριο, που κατάφερε να εξασφαλίσει για τη ... διαμονή του, βρίσκεται στο Μπρόντγουεϊ της Νέας Υόρκης, αλλά μακριά από τα θέατρα που κάνουν το δρόμο διάσημο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ περιορίστηκε στο λιγότερο σαγηνευτικό άκρο της πολυσύχναστης λεωφόρου που διασχίζει το Μανχάταν.

Βρίσκεται κοντά στην Γουόλ Στριτ και στο "Σημείο Μηδέν" των επιθέσεων που εξαπέλυσε η Αλ Κάιντα την 11η Σεπτεμβρίου 2001 εναντίον του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, μέσα στο "χαλύβδινο δακτύλιο" ασφαλείας της πόλης που περιλαμβάνει κάμερες επιτήρησης και αυξημένη αστυνομική παρουσία.

Το κτίριο, στη γωνία των οδών Μπρόντγουεϊ και Ρέκτορ, βρίσκεται δίπλα στην επισκοπική εκκλησία της Αγίας Τριάδας.
Η συμφωνία για τη νέα του κατοικία, έγινε από ιδιωτική εταιρία ασφαλείας την οποία ο Στρος-Καν πληρώνει για να τον έχει υπό 24ωρη ένοπλη φύλαξη και να τον επιτηρεί ηλεκτρονικά όπως προβλέπουν οι όροι της εγγύησής του.

Οι εισαγγελείς εκτίμησαν πως το κόστος της ασφάλειάς του θα είναι 200.000 δολάρια ΗΠΑ το μήνα.

Στο μεταξύ πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters αναφέρουν ότι η ομάδα νομικών που έχει αναλάβει την υπεράσπιση του πρώην γενικού διευθυντή του ΔΝΤ έχει έλθει άτυπα σε επαφή με μια εταιρία συμβούλων στην Ουάσινγκτον την οποία έχουν ιδρύσει και διοικούν πρώην στελέχη της CIA και διπλωμάτες των ΗΠΑ.

Η TD International είναι η ίδια εταιρία που ο Στρος Καν, είχε προσλάβει το 2007 για να τον καθοδηγήσει προκειμένου να ελιχθεί στην Ουάσινγκτον καθώς και να αναλάβει την διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η αποφυλάκιση του Στρος Καν

Με τη συνοδεία αστυνομικών αναχώρησε από τη φυλακή Ράικερς ο Στρος Καν, όπως ανέφερε ο Στίβεν Μορέλο, εκπρόσωπος της υπηρεσίας σωφρονισμού.

Νωρίτερα και μετά την καταβολή του 1 εκατ. δολαρίων ο δικαστής της Νέας Υόρκης έδωσε την εντολή να αποφυλακιστεί ο Ντομινίκ Στρος Καν.

Ένα πρόβλημα με την κατοικία που θα διαμείνει καθυστέρησε την αποφυλάκιση του. Τελικά σύμφωνα με τη New York Post, ο Ντομινίκ Στρος Καν θα τεθεί υπό κατοίκον περιορισμό σε σουίτα της εταιρείας σεκιούριτι, Stroz Friedberg στο Μανχάταν.

«Αυτό πρέπει να είναι προσωρινό. Στο μεταξύ θα γίνουν προσπάθειες να βρεθεί μία κατάλληλη τοποθεσία...με κατανόηση θα αποδεχθώ τους όρους» είπε ο δικαστής, Michael Obus και υπέγραψε την εντολή για να αφεθεί ελεύθερος υπό περιοριστικούς όρους ο Ντομινίκ Στρος Καν.

Παρόλα αυτά οι κατήγοροι προσπάθησαν να καθυστερήσει η αποφυλάκιση μέχρι να δώσουν το «πράσινο φως» ο δήμαρχος και η αστυνομία της Νέας Υόρκης, εξαιτίας της ταραχής που θα προκληθεί στην περιοχή.

Νωρίτερα, δημοσίευμα της New York Post υποστήριξε ότι ο Ντομινίκ Στρος Καν μπορεί να καθυστερήσει να αφήσει το κελί του στις φυλακές Rikers, καθώς η γυναίκα του δεν μπορεί να βρει σπίτι, που θα τους φιλοξενήσει.

Η εφημερίδα, που επικαλείται ανώνυμες πηγές, ανέφερε ότι η γυναίκα του Αν Σινκλέρ νοίκιασε ένα διαμέρισμα στο Bristol Plaza αλλά μόλις άκουσαν ότι θα διαμένει εκεί ο Στρος Καν απέρριψαν την προσφορά της. Πηγή ανέφερε ότι «κάποιος πολύ υψηλά ιστάμενος που διαμένει στο κτίριο» είχε αντίρρηση με τη διαμονή του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, ενώ επίσημα η εταιρεία έχει την ιδιοκτησία του κτιρίου αρνήθηκε ότι νοίκιασε διαμέρισμα στο ζεύγος Στρος Καν.
Με βάση τους όρους, που έθεσε ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, Μάικλ Όμπας, ο Στρος Καν θα πρέπει να μείνει σε κάποιο σπίτι, να παρακολουθείται σε 24ωρη βάση από κάμερες και να φοράει ηλεκτρονικό βραχιόλι. «Κανείς δεν θα αποφυλακιστεί, μέχρι να τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις» είπε ο δικαστής στους συνηγόρους.

Ωστόσο, η εμπλοκή του Στρος Καν με την αμερικανική δικαιοσύνη θα κρατήσει αρκετούς μήνες. Και αυτό γιατί χθες απαγγέλθηκαν κατηγορίες, επισήμως, εναντίον του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ για σεξουαλικά αδικήματα, στα οποία περιλαμβάνονται αυτά της απόπειρας βιασμού και της σεξουαλικής επίθεσης εναντίον της καμαριέρας στο ξενοδοχείο Sofitel του Μανχάταν.


Φαβορί στη κούρσα της διαδοχής η Κριστίν Λαγκάρντ

Ως «φαβορί» για το τιμόνι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εμφανίζουν ξένα μέσα ενημέρωσης την Γαλλίδα υπουργό Οικονομικών.

Η Κριστίν Λαγκάρντ φαίνεται να έχει την υποστήριξη της Ευρώπης καθώς Ολλανδοί, Ισπανοί, Γάλλοι και Γερμανοί θέλουν να παραμείνει η ηγεσία του ΔΝΤ σε ευρωπαϊκά χέρια.

Αντίθετη είναι η άποψη που έχουν οι αναπτυσσόμενες οικονομίες. Ινδία, Βραζιλία, Κίνα και Τουρκία φαίνεται να προωθούν άλλους υποψηφίους.

Η Τουρκία προωθεί τον Κεμάλ Ντερβίς για τη θέση του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, ωστόσο δημοσίευμα των New York Times φέρνει στο φως πτυχές από την προσωπική του ζωή.

Συγκεκριμένα το δημοσίευμα, αναφέρει ότι φέρεται να είχε σχέσεις με παντρεμένη υφισταμένη του στην Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία τώρα είναι υπάλληλος του ΔΝΤ.
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: