Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Επιχείρηση «αντι-πανικός»...


Σχέδιο… αντι-πανικού ξεδιπλώνει η κυβέρνηση σε µια προσπάθεια να αναστρέψει το κλίµα καταστροφολογίας που αναπτύχθηκε τις τελευταίες ηµέρες – µε ευθύνη του οικονοµικού επιτελείου αλλά και της ελληνίδας επιτρόπου.

Ουσιαστική επιδίωξή της είναι ... µε τις κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις να ισορροπήσει την «εικόνα τρόµου» που προκλήθηκε από άστοχες ενέργειες και δηλώσεις σε σχέση µε την πιθανότητα εξόδου από το ευρώ, οι οποίες κόντεψαν µάλιστα να τινάξουν ακόµη και το τραπεζικό σύστηµα µε µαζικές αναλήψεις καταθέσεων.

Ενδεικτική των κυβερνητικών προθέσεων για την αλλαγή κλίµατος ήταν και η χθεσινή δήλωση του κ. Παπακωνσταντίνου πως οι διαπραγµατεύσεις µε την τρόικα για το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα ∆ηµοσιονοµικής Στρατηγικής, τις αναγκαίες παρεµβάσεις για το 2011 και την αξιοποίηση της δηµόσιας περιουσίας «εξελίσσονται ικανοποιητικά και εκτιµούµε ότι θα ολοκληρωθούν επιτυχώς τις επόµενες ηµέρες». Σηµειώνεται ότι τραπεζικοί κύκλοι έπνεαν µένεα κατά του υπουργού Οικονοµικών για όσα ανέφερε περί στάσης πληρωµών από τα µέσα Ιουλίου. Παράλληλα και ο οικονοµικός σύµβουλος του κ. Παπανδρέου και πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήµος µε δηλώσεις του από την Κύπρο χαρακτήρισε «παράλογη και νοµικά αδύνατη την έξοδο της χώρας µας από το ευρώ», αποδίδοντας «στη µη συνολική στήριξη των µέτρων και από την αντιπολίτευση την επιβράδυνση στην εφαρµογή τους». Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες ότι τόσο οι δηλώσειςτης επιτρόπου Μαρίας ∆αµανάκηπερί κινδύνου για έξοδο από την ευρωζώνη όσο και βεβιασµένεςκινήσεις όπως η σύγκληση του Συµβουλίου Πολιτικών Αρχηγών συνέτειναν στη δηµιουργία του κλίµατος πανικού, ενώ ευρωπαίοι αξιωµατούχοι έθεταν εκβιαστικά ως προϋπόθεση για στήριξη της Ελλάδας τη συναίνεση.

Ηδη η κυβέρνηση επιδίωξε να αλλάξει το κλίµα και ο υπουργός Οικονοµικών, λίγα 24ωρα µετά τις επισηµάνσεις του ότι «τα χρήµατα τελειώνουν αρχές Ιουλίου», δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ζήτηµα για την εκταµίευση της 5ης δόσης του δανείου», χαρακτηρίζοντας παραπλανητική κάθε συζήτηση για έξοδο από το ευρώ.

Παράλληλα και ο Πρωθυπουργός µε αναφορές του το Σαββατοκύριακο διαβεβαίωσε ότι η αποφασιστική υλοποίηση του Προγράµµατος «θα είναι η απάντηση σε όλα τα σενάρια και µε την εφαρµογή του θα βγούµε σύντοµα από τη στενωπό και θα αποδείξουµε στις δήθεν Κασσάνδρες ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη µπορούν να τα καταφέρουν».

Στην προσπάθεια καθησυχασµού της κοινής γνώµης µπήκε και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος δηλώνοντας πως αν το Πρόγραµµα εφαρµοστεί αποτελεσµατικά, µπορεί να µειώσει δραστικά το χρέος και να απελευθερώσει την αναπτυξιακή δύναµη της χώρας. Εκτίµησε µάλιστα ότι µε την υλοποίησή του, «θα έρθουν στη χώρα σηµαντικές ξένες επενδύσεις».

ΔΙΑΨΕΥΣΗ. Εν τω µεταξύ, το ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο διέψευσε χθες το δηµοσίευµα του περιοδικού «Spiegel», σύµφωνα µε το οποίο η αξιολόγηση της τρόικας διαπιστώνει αδυναµία της Ελλάδας ναεπιτύχει όλους τους δηµοσιονοµικούς στόχους. «Οι διαβουλεύσεις µας µε τις Αρχές συνεχίζονται, σηµειώνεται πρόοδος και αναµένεται να ολοκληρωθούν σύντοµα», σηµείωσε η εκπρόσωπος του Ταµείου.
Ανοιχτό το ενδεχόµενο για νέα πρόσκληση σε Σαµαρά

Κρατά ανοιχτή την πόρτα της συναίνεσης ο Πρωθυπουργός, ο οποίος επανέλαβε και χθες από τα Καλάβρυτα πως «δεν έχω κανένα ταµπού να αποδεχθώ την όποια πρόταση, από όπου προέρχεται». Τόνισε µάλιστα ότι θα επιµείνει στις προσπάθειές του για συναίνεση διότι υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης.

Μαλιστα εντάθηκε η φηµολογία ότι προτίθεται να καλέσει εκ νέου τον αντώνη Σαµαρά σε κατ’ ιδίαν συνάντηση. «ο Πρωθυπουργός µάς δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε όλα», σχολίαζαν χθες συνεργάτες του.

Παράλληλα έλεγαν ότι από το Συµβούλιο των Πολιτικών αρχηγών έµεινε σε εκκρεµότητα το ζήτηµα της συγκρότησης Επιτροπής Εµπειρογνωµόνων από στελέχη του οικονοµικού επιτελείου και της αξιωµατικής αντιπολίτευσης ώστε να εξετάσει ενδεχόµενες συγκλίσεις στα θέµατα της φορολογίας.


Κόντεψαν να τινάξουν την... µπάνκα στον αέρα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΦΑΝΗΣ

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ στους τραπεζικούς κύκλους της χώρας προκαλεί το κύµα µαζικών αναλήψεων µετρητών, αλλά και µεταφοράς χρηµάτων σε τράπεζες του εξωτερικού, κυρίως από µικροκαταθέτες. Η αβεβαιότητα για τις οικονοµικές εξελίξεις, αλλά και η φηµολογία για σενάρια χρεοκοπίας και επιστροφής στη δραχµή, οδηγούν µαζικά τους καταθέτες στα γκισέ και στα ΑΤΜ των τραπεζών απειλώντας – σύµφωνα µε τους τραπεζίτες – να δυναµιτίσουν το σύστηµα.

Και αυτό γιατί, όπως αναφέρουν, ακόµη και αν η χώρα συνεχίσει να ανταποκρίνεται κανονικά στις υποχρεώσεις τις προς τους δανειστές της, υπάρχει περίπτωση οι τράπεζες να στραγγίξουν από µετρητά λόγω των συνεχών αναλήψεων µε καταστροφικές συνέπειες για την οικονοµία. Προκειµένου να αναστρέψει το κλίµα, µάλιστα, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος έσπευσε να δηλώσει την Παρασκευή ότι βρίσκει «εντελώς γελοία» την κινδυνολογία ότι η Ελλάδα µπορεί να βγει από το ευρώ. Αναφερόµενος στις τράπεζες τόνισε ότι έχουν ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, καλύτερουςαπό τον µέσο όρο της ευρωζώνης, αλλά επλήγησαν από τη δηµοσιονοµική κρίση, ενώ υπενθύµισε και την ύπαρξη του Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο θα χρηµατοδοτήσει όποια από αυτές αντιµετωπίσει πρόβληµα.

ΙΔΙΟ ΣΚΗΝΙΚΟ. Οι τραπεζίτες προσθέτουν επίσης ότι η ανησυχία από την πλευρά των καταθετών θυµίζει τα σκηνικά του Απριλίου και του Μαΐου 2010, πριν «κλειδώσει» η βοήθεια από την τρόικα.

Τότε πραγµατοποιήθηκαν µαζικές εκροές κεφαλαίων προς το εξωτερικό, µε αποτέλεσµα να µειωθούν σηµαντικά τα καταθετικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Με τη διαφορά όµως ότι τις εκροές έκαναν κυρίως µεγαλοκαταθέτες, οι οποίοι µετέφεραν χρήµατα στην Κύπρο, την Ελβετία και σε άλλες χώρες. Τώρα όµως το κύµα των αναλήψεων αφορά κυρίως µικροκαταθέτες, οι οποίοι σηκώνουν τις οικονοµίες τους.

Ολη την προηγούµενη εβδοµάδα, µε αποκορύφωµα την Παρασκευή, ήταν αρκετά συχνό το φαινόµενο καταθέτες – κυρίως µεγαλύτερης ηλικίας – να σηκώνουν ποσά έως 10.000 ευρώ µε σκοπό να τα κρύψουν σε ασφαλές µέρος. Το κύµα αναλήψεων που ξεκίνησε στις αρχές της εβδοµάδας κορυφώθηκε την Παρασκευή, καθώς – σύµφωνα µε τη φηµολογία των ηµερών – οι δυσάρεστες ανακοινώσεις γίνονται το Σαββατοκύριακο, όταν οι αγορές είναι κλειστές. Οπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, η τάση αυτή – αποτέλεσµα της ανυπόστατης φηµολογίας περί επιστροφής στη δραχµή – µπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνη. Και αυτό διότι δεν αποκλείουν να υπάρξει κύµα ληστειών, µε δεδοµένο ότι οι εγκληµατίες γνωρίζουν πλέον ότι σε πολλά σπίτια υπάρχουν µεγάλα ποσά σε µετρητά.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: