Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Διαπόμπευση σε ζωντανή μετάδοση



TOY KOΣΜΑ ΒΙΔΟΥ
«Οι δύο κρισιμότερες καμπές της ζωής μου ήταν όταν ο πατέρας μου με έστειλε στην Οξφόρδη και όταν η κοινωνία με έστειλε στη φυλακή» έγραψε ο Οσκαρ Γουάιλντ («De Ρrofundis») αναφερόμενος στον διετή εγκλεισμό του για ακολασία. Επρόκειτο για γεγονός που είχε απασχολήσει ιδιαιτέρως τον Τύπο, ο οποίος λοιδορούσε τον... καλλιτέχνη δημοσιεύοντας γελοιογραφίες και απαξιωτικά άρθρα. Φαντάζεστε όμως πόσο πιο δυσάρεστα θα ήταν τα πράγματα για τον κατάπτυστο (εν έτει 1895) κίναιδο αν εκτός από τις εφημερίδες υπήρχαν το ραδιόφωνο, η τηλεόραση, και το Ιnternet, στα οποία ο καθένας γράφει πλέον ό,τι θέλει; Τότε ο διασυρμός θα ήταν ακόμα πιο βίαιος, όπως έχουμε δει να συμβαίνει με πολλούς επωνύμους οι οποίοι για διαφόρους λόγους πέφτουν από τον θρόνο τους - βλ. Μάικλ Τζάκσον.

Με πιο πρόσφατο «θύμα» τον Ντομινίκ Στρος-Καν. Προϋπήρξαν όμως τόσοι άλλοι...

Μια νύχτα με την Ντιβάιν

Από τους μεγαλύτερους δημόσιους εξευτελισμούς στην ιστορία της showbiz: το 1995 ο ηθοποιός Χιου Γκραντ συνελήφθηστο Λος Αντζελες ενώ επιδιδόταν σε ερωτικές περιπτύξεις με την ιερόδουλο Ντιβάιν Μπράουν μέσα στο αυτοκίνητό του. Οι φωτογραφίες του από το αστυνομικό τμήμα όπου οδηγήθηκε με την κατηγορία της προσβολής της δημοσίας αιδούς έγιναν το... ανέκδοτο της χρονιάς. Ο Γκραντ δήλωσε: «Εκανα μια έκφυλη πράξη, ζητώ συγγνώμη» και κατέβαλε πρόστιμο 1.180 δολαρίων.

Αιώνιος υπόδικος

Το ένταλμα για τη σύλληψή του για βιασμό ανήλικης που είχαν εκδώσει το 1978 οι ΗΠΑ και το οποίο τον ανάγκασε να φύγει κρυφά από τη χώρα εξακολουθεί να ισχύει. Πάντως η Δικαιοσύνη της Ελβετίας, χώρα όπου κατέφυγε ο Ρόμαν Πολάνσκι, τελικά αποφάσισε να μην τον εκδώσει στους Αμερικανούς, αφού προηγουμένως του είχε επιβάλει κατ΄ οίκον περιορισμό (ακόμα και σκηνές έστησαν οι ρεπόρτερ έξω από το σαλέ του για να καταγράφουν κάθε κίνησή του, για να μη χάσουν επικείμενη απόδρασή του). Ο 76χρονος σκηνοθέτης θα συνεχίσει να ζει ελεύθερος και να διαβάζει σε εφημερίδες και Ιnternet αμφιλεγόμενα σχόλια από εκείνους που του συμπαρίστανται (Γούντι Αλεν: «Εχει πληρώσει για τις αμαρτίες του»), αλλά και από όσους επιμένουν ότι ένας βιασμός δεν πρέπει να μένει ατιμώρητος. Θα συνεχίσει επίσης να αντιμετωπίζει διάφορες μπαγιάτικες καταγγελίες, όπως εκείνη της ηθοποιού Σαρλότ Λιούις που ξαφνικά θυμήθηκε ότι όταν ήταν 16 ετών είχε πέσει θύμα των διεστραμμένων ορέξεών του. Και φρόντισε να μοιραστεί τις αναμνήσεις της με τον Τύπο...

Επιρρεπής στην ασωτία

Συνηθισμένος είναι στις συλλήψεις ο σταρ της ποπ Τζορτζ Μάικλ. Τη μία επειδή εισέβαλε με το τζιπ του σε βιτρίνα ενώ οδηγούσε υπό την επήρεια ουσιών, την άλλη επειδή οδηγούσε και πάλι μαστουρωμένος (Μάιος 2007), το 2008 επειδή συνελήφθη στις δημόσιες τουαλέτες του Χάμστεντ... Στο ζενίθ τού δημόσιου εξευτελισμού του, η σύλληψή του στις 7 Απριλίου 1998, στις δημόσιες τουαλέτες ενός πάρκου στο Μπέβερλι Χιλς όπου προσπάθησε να προσεγγίσει ερωτικά τον Μαρτσέλο Ροντρίγκεζ , αστυνομικό που βρισκόταν σε μυστική αποστολή. Πλήρωσε πρόστιμο ύψους 810 δολαρίων, εξέτισε ποινή 80 ωρών κοινωνικής εργασίας και επιχείρησε να χρησιμοποιήσει την αρνητική δημοσιότητα προς όφελός του: ο Μάικλ εμφανίστηκε σε τηλεοπτικές εκπομπές, ανακοίνωσε επίσημα ότι είναι ομοφυλόφιλος και κυκλοφόρησε τραγούδι («Οutside») για την... εξάρτησή του από τις δημόσιες τουαλέτες. Αλλά το πάθημα δεν του έγινε μάθημα και έκτοτε ο σταρ έχει βρεθεί κατ΄ επανάληψη στα αστυνομικά τμήματα και στις σελίδες των tabloids επειδή, λόγου χάρη, συνελήφθη να οδηγεί σε κατάσταση μέθης. Αδιόρθωτος!

Πρωθυπουργός για τα σίδερα

Η υπόθεσή του θεωρείται μια από τις «μαύρες σελίδες στην ιστορία του Ισραήλ»: ο πρώην πρόεδρος της χώρας Μοσέ Κατσάβ καταδικάστηκε σε επταετή ποινή κάθειρξης για βιασμό που διέπραξε την εποχή που ήταν υπουργός, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, με τον πρωθυπουργό της χώρας Βενιαμίν Νετανιάχου να δηλώνει: «Κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Τα βίτσια του κ. Κουέστ

Οι εξωφρενικές λεπτομέρειες που «διέρρευσαν» στον Τύπο με τη σύλληψη του διάσημου σχολιαστή του CΝΝ Ρίτσαρντ Κουέστ, τον Απρίλιο του 2008 στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης, με ένα σακουλάκι ναρκωτικά στην τσέπη του, ένα σεξουαλικό βοήθημα-παιχνίδι κρυμμένο στην μπότα του και ένα κορδόνι τυλιγμένο στον λαιμό του και συνδεδεμένο με τα γεννητικά του όργανα θα έκανε κάθε άλλον άνθρωπο όχι να αλλάξει χώρα, αλλά πλανήτη. Εκείνος, τύπος ιδιόρρυθμος και επαγγελματίας με άποψη και τόλμη (αρνήθηκε ακριβοπληρωμένη θέση στο Αl Jazeera δηλώνοντας: «Είμαι Εβραίος και gay δεν θα περάσω καλά εκεί»), συνεχίζει την καριέρα του στο CΝΝ. Με τα ειρωνικά σχόλια να τον ακολουθούν.

Live καταδίωξη και γυναίκες

Ο σουπερστάρ του αμερικανικού φουτμπόλ πλήρωσε ακριβά το τίμημα της επωνυμίας του, με την τηλεόραση να καλύπτει το 1994 live το κινηματογραφικό ανθρωποκυνηγητό της αστυνομίας για τη σύλληψή του λίγο μετά τη δολοφονία της πρώην συζύγου του και του φίλου της. Η δίκη του Οου Τζέι Σίμπσον ξεκίνησε στις 23 Οκτωβρίου 1997 και αποτέλεσε ένα από τα δημοφιλέστερα δικαστικά σίριαλ στην ιστορία της τηλεόρασης. Εληξε βεβαίως με τη φυλάκιση του έκπτωτου «βασιλιά».

Ο Τάιγκερ Γουντς πάλι είδε την καριέρα του να καταστρέφεται όταν τον Νοέμβριο του 2009, ύστερα από ένα περίεργο αυτοκινητικό ατύχημα, αποκαλύφθηκε ότι είχε εξωσυζυγικές σχέσεις. Αρχικώς με μία ερωμένη. Ακολούθως βγήκαν στον Τύπο δεκάδες άλλες γυναίκες οι οποίες υποστήριζαν ότι υπήρξαν και εκείνες ερωμένες του.

Σεξ, ναρκωτικά και ροζ DVD made in Greece

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα η πλέον εκκωφαντική περίπτωση «διαπόμπευσης» από τα media είναι το σκάνδαλο με τον Χρήστο Ζαχόπουλο (εμπλουτισμένο με τη «διαρροή» ροζ DVD), το οποίο λόγω της ιδιότητας του πρωταγωνιστή του (γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού επί κυβερνήσεως ΝΔ) είχε πολιτικές προεκτάσεις. Παλαιότερα ένα ροζ σκάνδαλο με τον Στέφανο Κορκολή, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για ερωτικές επαφές με ανήλικη και παραβίαση του νόμου περί ναρκωτικών (το σόκιν βίντεο προβλήθηκε από την εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου),είχε προκαλέσει πάταγο,υποχρεώνοντας τον συνθέτη να διακόψει για πολλά χρόνια την εγχώρια σταδιοδρομία του.Στη δίκη που έγινε το 2002 ο εισαγγελέας ζήτησε«να του δοθεί η ελευθερία του»,καθώς «έγινε βορά της αδηφάγου, αδιστάκτου, καταθλιπτικής, φασιστικής νοοτροπίας των ΜΜΕ στη χώρα μας». Μια επώδυνη «περιπέτεια» είχε ζήσει και η Δήμητρα Παπανδρέου, όταν μετά τον γάμο της με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ δημοσιεύτηκαν στον Τύπο ημίγυμνες φωτογραφίες της.
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: