Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Χαραμάδα συνεννόησης για τις αποκρατικοποιήσεις


Ανοιχτός ακόμα και σε κυβερνητική συνεργασία με δυνάμεις που έχουν κοινούς στόχους δήλωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση.Σε κάθε περίπτωση, όμως, υποστήριξε ότι ... ακόμα κι αν δεν συναινέσουν τα άλλα κόμματα, η κυβέρνηση θα πάρει όλες τις αναγκαίες αποφάσεις για τη σωτηρία της χώρας, χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος, και θα αξιολογηθεί στις εκλογές το 2013.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη συζήτηση που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και παρά το κλίμα του ναυαγίου που επικρατεί, με βάση τις δηλώσεις των άλλων πολιτικών αρχηγών, τόνισε ότι επί της ουσίας υπάρχουν περιθώρια συγκλίσεων, αλλά απαιτείται «να υπερβούμε τα στενά κομματικά αντιπολιτευτικά αντανακλαστικά». Είπε ότι ζήτησε από τα κόμματα να «βάλουν πλάτη όπως κάνει μέχρι τώρα και ο λαός» και εμφανίστηκε ανοιχτός σε προτάσεις αρκεί αυτές «να μην μας βγάλουν έξω από τους στόχους μας». Ο κ. Παπανδρέου υπεραμύνθηκε της μέχρι τώρα κυβερνητικής προσπάθειας λέγοντας ότι είναι πετυχημένη, ζήτησε να μην ισοπεδώνονται οι επιτυχίες και υπογράμμισε «δεν πρέπει να ολιγωρήσουμε στη μέση ενός δύσκολου δρόμου».

«Δεν είναι ώρα για συμβατική αντιπολίτευση, αλλά χρειάζεται εθνική συνεννόηση, ενότητα και σοβαρότητα για να πραγματοποιήσουμε τις μεγάλες αλλαγές», είπε. Εκανε γνωστό ότι πρότεινε στους πολιτικούς αρχηγούς να διαμορφώσουν κοινές θέσεις για τον τρόπο μείωσης του ελλείμματος και του χρέους, την ανάγκη μείωση του κράτους, την ανάγκη προώθησης των αποκρατικοποιήσεων και υπογράμμισε ότι «θα αξιολογηθούμε όλοι μαζί στις εκλογές του 2013». Επίσης κάλεσε τους αρχηγούς σε από κοινού διαπραγμάτευση με τους εταίρους και τους δανειστές σε θέματα που έχουν σχέση με τη φορολογία».

Προτάσεις για όλα

Στο μεταξύ, όπως αναφέρουν συνεργάτες του, δεν ήταν ψυχροπολεμικό το κλίμα στη συνάντηση των αρχηγών και ούτε σημειώθηκε πλήρες αδιέξοδο -κυρίως μεταξύ πρωθυπουργού και Α. Σαμαρά. Διαφάνηκε, λένε, μια χαραμάδα συνεννόησης σε επιμέρους ζητήματα όπως είναι αυτό των αποκρατικοποιήσεων, χωρίς ωστόσο να υπάρξει συνολική μετατόπιση της Ν.Δ. προς μια γενικότερη συναίνεση, έτσι όπως τουλάχιστον την εννοεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός στη συνάντηση κατέθεσε προτάσεις με διάθεση να συζητήσει όλα τα θέματα. Είπε στους συνομιλητές του ότι δεν θέτει εκβιαστικά διλήμματα, ούτε επιδιώκει ηγεμονική θέση σε αυτό το πλαίσιο της συναίνεσης και ζήτησε απ' όλους να τοποθετηθούν αν συμφωνούν ή όχι με τα εξής ζητήματα: 1) Πρέπει ή όχι να προχωρήσει η χώρα με βάση την υπάρχουσα συμφωνία με τους δανειστές της; 2) Θα πρέπει ή όχι να μειωθεί το έλλειμμα; 3) Πρέπει ή όχι να γίνουν αποκρατικοποιήσεις; 4) Πρέπει ή όχι να επιτευχθούν οι στόχοι;

Ο πρωθυπουργός είπε στη συζήτηση ότι είναι διατεθειμένος να συμφωνήσει και σε πρόσωπα κοινής αποδοχής για διαφόρους τομείς (όπως είναι ο επικεφαλής του ταμείου αποκρατικοποιήσεων). Η συζήτηση, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε σε γενικά καλό κλίμα, όμως δεν έλειψαν και οι... μπηχτές. Ο κ. Παπανδρέου σε κάποια στιγμή απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά είπε ότι «πρέπει να φανεί ποιος κοιτάει την χώρα και ποιος τον εαυτό του...» ενώ και στον κ. Τσίπρα έδειξε ενόχληση επειδή πρόσφατα τον είπε «Πινοσέτ».

Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούσαν ως συνολικό αποτέλεσμα ότι το θέμα της συνεννόησης μεταξύ των δύο κομμάτων σε επιμέρους ζητήματα (π.χ. αποκρατικοποιήσεις) δεν κλείνει και υπάρχει δυνατότητα μελλοντικά να επιτευχθεί μια συνεννόηση.

Στάση πληρωμών

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, που ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για την πορεία της οικονομίας, επανέλαβε ότι αν δεν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που αφορούν την πέμπτη δόση, θα υπάρξει στάση πληρωμών τον Ιούλιο. Η εκταμίευση της πέμπτης δόσης δεν εξαρτάται μόνο -έλεγαν κυβερνητικοί παράγοντες- από το αν η κυβέρνηση θα υλοποιήσει ικανοποιητικά τις δεσμεύσεις της, αλλά και από το γενικότερο πολιτικό κλίμα στη χώρα και εξέφραζαν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι όλα θα πάνε καλά όταν ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: