Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

«Σηκώνουν» τις καταθέσεις τους οι πολίτες


Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες, ως αποτέλεσμα κυρίως της ύφεσης που οδηγεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη χρήση των αποταμιεύσεών τους για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών τους, αλλά και της αβεβαιότητας που επικρατεί ενόψει της λήψης των νέων μέτρων που απαιτούν οι δανειστές μας.

Πρόκειται για το... αποκαλούμενο χρηματοδοτικό άνοιγμα του ιδιωτικού τομέα, το οποίο δεν αναπληρώνεται όπως παλαιότερα με τον τραπεζικό δανεισμό, καθώς οι κάνουλες των χορηγήσεων παραμένουν κλειστές για όσους δε διαθέτουν ικανοποιητική πιστοληπτική ικανότητα.

Από τον αρχή του χρόνου η διαρροή για τις τράπεζες διαμορφώνεται κατά μέσο όρο σε 3-4 δισ. ευρώ μηνιαίως, με το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών να καταγράφεται από τους ιδιώτες αποταμιευτές.

Τα πιστωτικά ιδρύματα απαντούν με αυξήσεις επιτοκίων κυρίως στις προθεσμιακές καταθέσεις, με στόχο να περιορίσουν τη μείωση που παρατηρείται και που με συντηρητικούς υπολογισμούς θα φτάσει στο σύνολο της φετινής χρονιάς τα 20 δισ. ευρώ.

Οι τραπεζίτες πάντως είναι ανήσυχοι για το γεγονός ότι πλέον σε δημόσιες τοποθετήσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, πολιτικοί και οικονομολόγοι μιλούν για το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών σε περίπτωση που δεν εκταμιευτεί η 5η δόση του δανείου από την τρόικα.

Στα 9,4 δισ. ευρώ οι απώλειες στο α΄ τρίμηνο

Μέχρι και το τέλος Μαρτίου, οι εκροές από την αρχή του χρόνου διαμορφώνονταν στα 9,4 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, τον Ιανουάριο οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 3,7 δισ. ευρώ, το Φεβρουάριο κατά 2,4 δισ. ευρώ και το Μάρτιο κατά 3,3 δισ. ευρώ.

Την υπό εξέταση περίοδο, την υψηλότερη πτώση εμφάνισαν οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου, τα υπόλοιπα των οποίων μειώθηκαν στο α΄ τρίμηνο του 2011 κατά 4,48 δισ. ευρώ έναντι μείωσης 2,3 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις.
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: