Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Τα δραματικά τηλεφωνήματα του «τσάρου» στους υπουργούς


Επικοινωνιακό κόλπο, τακτικός ελιγμός ή αδήριτη πραγματικότητα; Το ερώτημα αυτό δημιουργήθηκε στους υπουργούς, που δέχθηκαν το απόγευμα της Κυριακής το τηλεφώνημα του Γ. Παπακωνσταντίνου. Κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού ο... υπουργός Οικονομικών τηλεφώνησε σε όλους για να τους μεταφέρει το εξής μήνυμα:

Πρώτον, η τρόικα είναι σκληρή και απαιτητική. Ζητά αποφάσεις άμεσα. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργικό θα κληθεί να πάρει αποφάσεις για τις πρώτες αποκρατικοποιήσεις, που θα πρέπει να υλοποιηθούν εντός του Ιουνίου. Ο ΟΤΕ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη επιλογή, ερωτηματικό υπάρχει για τη διάθεση πακέτων της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ ενώ θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις και στον τραπεζικό τομέα.

Δεύτερον, ότι η καταβολή της πέμπτης δόσης δεν είναι δεδομένη αν υπάρξουν εσωκομματικές αντιδράσεις, αν δεν πάνε καλά τα ραντεβού με τους αρχηγούς και αν η κυβέρνηση δε μπορέσει να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της.

Τρίτον, ότι με πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου οι διαπραγματεύσεις πάγωσαν μέχρι την Τετάρτη. Θα επαναληφθούν τότε και θα χρειαστούν ακόμη μερικά 24 ώρα για να κλείσουν, ακόμη κι αν υπουργικό και ραντεβού των αρχηγών έχουν πάει σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας.

Ο τόνος του Γ. Παπακωνσταντίνου ήταν τόσο δραματικός που ορισμένοι υπουργοί είδαν μπροστά τους να σχηματίζονται… κάλπες. Με τη ΝΔ, όμως, να παίρνει τα επάνω της, η επιλογή αυτή ισοδυναμεί με αυτοκτονία. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε στην Α. Μέρκελ πως αν επιμείνει σε απαιτήσεις που δε μπορεί να γίνουν δεκτές, τα πολιτικά πράγματα της χώρας θα οδηγηθούν στις πρόωρες εκλογές. Με ότι αυτές θα σημαίνουν για την Ελλάδα, την ΕΕ και όσους εμπλέκονται στο χρέος της χώρας μας.

Υπάρχει, βέβαια, και μία άλλη εκδοχή. Πως η κυβέρνηση δραματοποιεί την κατάσταση για να επιβάλει επώδυνα μέτρα:

Ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ κοντά στο 20%.
Έκτακτη εισφορά στα ακίνητα.
Μείωση του αφορολόγητου σε επίπεδα κάτω των 10.000 ευρώ.
Κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών.
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: