Αντιμέτωπη με συντριπτική ήττα η Μέι
Το βρετανικό Κοινοβούλιο συζητά σήμερα εάν θα εγκρίνει ή θα απορρίψει τη συμφωνία που έκλεισε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι για το Brexit. Η ψηφοφορία...
είναι πιθανόν να διεξαχθεί γύρω στις 8.00 μ.μ. ώρα Βρετανίας (10.00 μ.μ. ώρα Ελλάδας) με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων να ακολουθεί 15 λεπτά αργότερα.
Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου δήλωσε πως έχει επιλέξει μέχρι στιγμής τέσσερις τροπολογίες πάνω στην κύρια πρόταση της κυβέρνησης, οι οποίες θα τεθούν σε ψηφοφορία προτού οι βουλευτές ψηφίσουν για τη συνολική Συμφωνία Αποχώρησης.Κάθε ψηφοφορία διαρκεί περίπου 15 λεπτά, άρα αν και οι τέσσερις τροπολογίες τεθούν σε ψηφοφορία, θα χρειαστεί περίπου μία ώρα από την έναρξη της διαδικασίας ψηφοφοριών η οποία αρχίζει στις 7.00 μ.μ. (9.00 ώρα Ελλάδας).
Για μια από τις πιο δύσκολες βραδιές της πολιτικής της καριέρας ετοιμάζεται η Τερέζα Μέι καθώς παρά την απέλπιδα προσπάθειά της χθες, να πείσει τους βουλευτές να στηρίξουν το σχέδιό της, το Κοινοβούλιο φαίνεται πως θα καταψηφίσει το πλάνο για το Brexit με μεγάλη πλειοψηφία και ψήφους από όλα τα κόμματα.
Η συμφωνία βάλλεται πανταχόθεν: από τους ευρωσκεπτικιστές, από τους υποστηρικτές της ΕΕ, αλλά και από το μικρό βορειοϊρλανδικό κόμμα το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της Μέι και το οποίο δήλωσε πριν από λίγο ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία. «Η αποψινή βραδιά θα είναι ιστορική, αλλά για τους λάθος λόγους», ανέφερε η επικεφαλής του DUP Αρλίν Φόστερ, σε ανάρτησή της στο Twitter ενόψει της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο για τη συμφωνία. «Θα αντιταχθούμε στο τοξικό ‘backstop’ και θα καταψηφίσουμε τη συμφωνία», δήλωσε, αναφερόμενη στη συμφωνία αποχώρησης. Ακόμα και η Βουλή των Λόρδων ενέκρινε χθες ψήφισμα με το οποίο επικρίνει δριμύτατα τη συμφωνία που έκλεισε η Μέι για το Brexit και ταυτόχρονα προειδοποιεί εναντίον των κινδύνων που συνεπάγεται η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, ένα κείμενο που είχε καταθέσει η αντιπολίτευση.
Μέσα σε αυτό το κλίμα στη χώρα επανέρχονται τα σενάρια για δεύτερο δημοψήφισμα, ακόμη και προσφυγή στις κάλπες από την Τερέζα Μέι.
Και τα δύο αυτά σενάρια έχουν διαφορετικές αναγνώσεις, ενώ απαιτούν και αναβολή του Brexit ή παράταση της ημερομηνίας αποχώρησης από την Ε.Ε. (σσ έχει οριστεί η 29η Μαρτίου 2019) κάτι για το οποίο τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες δεν είναι ξεκάθαρα.
Για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος υπάρχουν σημαντικές ενστάσεις από στελέχη όλων των κομμάτων, ενώ και το ενδεχόμενο να προσφύγει η Τερέζα Μέι στις κάλπες φαντάζει δύσκολο, καθώς δεν θεωρείται πιθανό οι Τόρις να μπορέσουν να διεκδικήσουν με αξιώσεις τη νίκη.
«Μασάζ» από ΕΕ
Χθες Δευτέρα η Ντάουνινγκ Στριτ έδωσε στη δημοσιότητα μια επιστολή υπογεγραμμένη από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με την οποία τονίζουν πως η ΕΕ «δεν επιθυμεί» ο αμφιλεγόμενος «μηχανισμός ασφαλείας», ή backstop στο ιδιόλεκτο της διαπραγμάτευσης, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία «σκληρών» συνόρων με την Ιρλανδία, να τεθεί σε ισχύ, καθώς και πως ακόμη κι αν τεθεί σε ισχύ, θα φροντίσουν αυτό να είναι «μόνο προσωρινό».
Αλλά οι ευρωπαϊκές διαβεβαιώσεις δεν πείθουν. «Δεν υπάρχει τίποτε καινούργιο, τίποτε δεν άλλαξε», κατήγγειλε ο Νάιτζελ Ντοντς, βουλευτής του βορειοϊρλανδικού υπερσυντηρητικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), από τις 10 έδρες του οποίου εξαρτάται η Μέι για να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Η επιστολή «δεν προσφέρει τις νομικές εγγυήσεις για τις οποίες είχαν δοθεί υποσχέσεις σε αυτή την αίθουσα», έκρινε από την πλευρά του ο αρχηγός των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, που διαπίστωσε πως το κείμενο είναι «ακριβώς ίδιο» με εκείνο που υπεβλήθη τον Δεκέμβριο.
Την ίδια άποψη μοιράζονται οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και οι σκοτσέζοι εθνικιστές του SNP.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου