Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Θέλει θράσος κύριε Μητσοτάκη για να μιλάτε για τον Σπαντιδάκη


Η αλήθεια είναι πως θέλει πολύ θράσος για να αναφέρεσαι στον χουντικό Γρηγόρη Σπαντιδάκη στη Βουλή για να δημιουργήσεις ένα νέο αφήγημα και να χτυπήσεις τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις Ένοπλες Δυνάμεις σε καιρό Δημοκρατίας, όταν μάλιστα η οικογένειά σου...
έχει άμεσες ευθύνες!

Ακόμα περισσότερο που ο Γρηγόρης Σπαντιδάκης που ορκίστηκε Υπουργός Άμυνας στη δικτατορία το 1967 ήταν συγγενής της οικογένειας Μητσοτάκη, εξ ου και όπως αναφέρεται από την Ιστορία και η επιλογή του ως επικεφαλής τότε σε αρχηγό του ΓΕΣ (αντικαθιστώντας τον Γεννηματά), μετά την Αποστασία.

Όπως αναφέρεται μάλιστα ήταν άνδρας της ξαδέλφης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Ελευθερίας Σπαντιδάκη.

Όχι τυχαία, η κυβέρνηση Στεφανόπουλου (επίσης αποστατών) που ακολούθησε την κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου, μετά την παραίτηση Νόβα, όπου συμμετέχει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τοποθέτησε τον Γρηγόρη Σπαντιδάκη ως Αρχηγό του Στρατού.

Ανατρέχοντας στον Τύπο της εποχής βρίσκουμε πως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εγκρίνει και αυτός την τοποθέτηση του συγγενούς του ως αρχηγό του ΓΕΣ. Όπως αναφέρουν μάλιστα τα δημοσιεύματα της εποχής, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και στη συνέχεια και ο Γρηγόρης Σπαντιδάκης κινούν τα νήματα ώστε να απαλλαγεί ο Στρατός από τα δημοκρατικά στοιχεία:

«Εις ευρείας μεταβολάς εις την ανωτάτην ηγεσίαν των ενόπλων δυνάμεων αναμένεται ότι θα προβή το Ανώτατον Συμβούλιον Εθνικής Αμύνης (…), υπό την προεδρίαν του πρωθυπουργού κ. Στεφάνου Στεφανοπούλου. […]Του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Αμύνης μετέχουν, εκτός του κ. πρωθυπουργού, οι υπουργοί Συντονισμού Κ. Μητσοτάκης, Εθνικής Αμύνης κ. Στ. Κωστόπουλος, Οικονομικών κ. Γ. Μελάς και Εσωτερικών κ. Φ. Ζαΐμης.»

Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή:

«Ποτέ καμία κυβέρνηση στη μεταπολίτευση δεν επέλεξε πολιτικό προϊστάμενο στο υπουργείο άμυνας εν ενέργεια αξιωματικό. Η μόνη εξαίρεση ήταν ο κ. Χινωφωτης ο οποίος πρώτα παραιτήθηκε μετά εξελέγη βουλευτής και μετά ανέλαβε υπουργικά καθήκοντα.

Ο τελευταίος που ανέλαβε τέτοια καθήκοντα ήταν ο κ. Σπαντιδάκης που ορκίστηκε Υπουργος άμυνας στη δικτατορία το 1967».

Για την Ιστορία ο Γρηγόρης Σπαντιδάκης κατά την εποχή της εκδήλωσης του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου κατείχε τη θέση του αρχηγού του ΓΕΣ. Ο Σπαντιδάκης, πιστός στον βασιλιά Κωνσταντίνο Β΄, σχεδίαζε ο ίδιος πραξικόπημα, το οποίο θα εισηγείτο στον βασιλιά, μη γνωρίζοντας όμως ότι κατώτεροι αξιωματικοί ετοίμαζαν άλλο. Ο ίδιος είχε δηλώσει, μετά την δικτατορία, ερωτηθείς σε συνέντευξη που παρεχώρησε σε δημοσιογράφο, ότι «Το σχέδιό μας προέβλεπε τον σχηματισμόν από τον βασιλέα μιας κυβερνήσεως Εθνικής ενότητος από μη πολιτικούς, με αυστηρά περιορισμένο χρονικό διάστημα, δύο μέχρι έξι μήνες το πολύ. Αυτή η κυβέρνηση θα είχε την πλήρη υποστήριξη του στρατού».

Με την επιβολή της Χούντας το 1967 διορίστηκε Αντιπρόεδρος της πρώτης δικτατορικής κυβέρνησης Κόλλια και Υπουργός Εθνικής Αμύνης. 

Παρά το ότι ήταν συγγενής του Κωνταντίνου Μητσοτάκη και σύμφωνα με τις καταγραφές σε αυτό οφείλεται η προώθησή του στη θέση του αρχηγού του ΓΕΣ, αργότερα, σε συνέντευξή του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκη αρνήθηκε πως ήταν «επιλογή του», προσπαθώντας να αποποιηθεί των ευθυνών του. Δηλώνει πως η επιλογή ήταν μοιραία. Εκ των υστέρων βέβαια και αφού η ιστορία έπαιξε τα μαύρα της παιχνίδια, υποστηρίζει πως δεν του ήταν συμπαθής, αν και παραδέχεται τη συγγένειά τους.

«(…)Ο Σπαντιδάκης έχει παντρευτεί μία δεύτερη εξαδέλφη μου, συγγενή μου δηλαδή σχετικά στενή, πλην όμως εγώ ποτέ δεν τον χώνεψα, δεν μου άρεσε», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Στη συνέντευξή του μάλιστα εκ των υστέρων ρίχνει όλες τις ευθύνες στο Παλάτι… και χαρακτηρίζει τον Σπαντιδάκη «άχρηστο».

Το κακό είχε όμως γίνει με συνυπογραφή Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.




Ο Γρηγόριος Σπαντιδάκης (δεξιά) τσουγκρίζει με τον Γεώργιο Ζωιτάκη σε στρατιωτική μονάδα το Πάσχα του 1967


Δεν υπάρχουν σχόλια: