Σε διαβουλεύσεις της τελευταίας στιγμής προκειμένου να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες 80 ψήφους ώστε να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ και συνεπώς...
οι υποχρεώσεις της γείτονος για τη Συμφωνία των Πρεσπών βρίσκεται ο Ζόραν Ζάεφ, παρότι τις προηγούμενες ημέρες δήλωνε βέβαιος ότι τις διαθέτει.
Έτσι, την ώρα που το κοινοβούλιο στα Σκόπια συζητά για δεύτερη ημέρα το περιεχόμενο των τελικών τροπολογιών, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ βρίσκεται σε συζητήσεις με το αλβανικό κόμμα BESA, των οποίων η απαίτηση να διαγραφεί κάθε αναφορά σε «Μακεδόνες» από τη συμφωνία είναι αντίθετη με τη θέση των οκτώ πρώην βουλευτών του VMRO-DPMNE.
«Εξετάζουμε τεχνικές λεπτομέρειες του θέματος. Η υπηκοότητα είναι φυσικά μακεδονική και έτσι θα παραμείνει. Το BESA δεν επιθυμεί να αλλάξει την ταυτότητα. Το άγρυπνο μάτι των οκτώ βουλευτών και όλων μας είναι να διαβεβαιώσουμε πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Εξετάζουμε τεχνικές διατυπώσεις της υπηκοότητας για όλους» είπε ο Ζάεφ.
«Αυτό που ζητά το "BESA" είναι μέσα από τη διατύπωση για την υπηκοότητα, "μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας", να μην δημιουργείται η εντύπωση πως οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά και οι άλλοι στη χώρα θα γίνουν Μακεδόνες. Αυτή είναι η ουσία», διευκρίνισε.
Εξέφρασε, επίσης, την προσδοκία ότι ο βουλευτής της σλαβικής αντιπολίτευσης Πάντσο Μίνοφ (σ.σ. ανήκει στο μικρό GROM και εξελέγη με τα ψηφοδέλτια του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE) θα ψηφίσει υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών. Ο Μίνοφ δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των 80 βουλευτών που είχαν ψηφίσει υπέρ της έναρξης της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος, στην κρίσιμη ψηφοφορία της 19ης Οκτωβρίου 2018.
Όπως αναφέρει στην αγγλική της έκδοση η εφημερίδα «Republika», ο Ζάεφ επέμεινε ότι στο τέλος θα λάβει τις 80 ψήφους στο κοινοβούλιο, ενώ σε διαφορετική περίπτωση ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος SDSM.
«Τα παίζουμε όλα σε αυτό το χαρτί. Στην πολιτική μερικές φορές δρέπεις δάφνες και κάποιες φορές αναλαμβάνεις την ευθύνη», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.
Λόγω των τελευταίων ζυμώσεων η ώρα έναρξης της σημερινής συνεδρίασης της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, μετατέθηκε για τις 15:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδας) από τις 13:00 τοπική ώρα που είχε προγραμματιστεί αρχικά.
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου