Τρίτη 14 Αυγούστου 2018

«Θα υπάρξουν σοβαρές αποκαλύψεις στην υπόθεση Μπουλούτα»

Αποτέλεσμα εικόνας για «Θα υπάρξουν σοβαρές αποκαλύψεις στην υπόθεση Μπουλούτα»
«Σοβαρές αποκαλύψεις θα προκύψουν από το άνοιγμα του φακέλου Μπουλούτα» λέει στο tvxs.gr ο...
ΓΓ της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) Γιώργος Χριστόπουλος. 

Πέραν όλων των άλλων στοιχείων που έφεραν στο φως οι δημόσιες επιστολές και τα ντοκουμέντα του πρόεδρου της ΟΙΕΛΕ κου Κουρουτού,  η υπόθεση αποκαλύπτει και τη σκιώδη πλευρά πολιτικών σε σχέση με την ιδιωτική εκπαίδευση την περίοδο 2010-2014 καθώς όπως μας εξηγεί ο κος Χριστόπουλος «Μετά την εκκίνηση της εφαρμογής ακραίων φιλεργοδοτικών πολιτικών (που ξεκίνησαν το 2010 και κορυφώθηκαν το 2014 με την υπαγωγή των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο Υπουργείο Εργασίας) είχαμε εκατοντάδες περιπτώσεις εκδικητικών απολύσεων. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Γενικότερα την περίοδο 2010-2014 επικράτησε στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης αυταρχισμός και ασυδοσία με κρίσιμη όξυνση φαινομένων  όπως η υπογραφή παράνομων τίτλων, η αδήλωτη εργασία και η φοροδιαφυγή.»


Η προσπάθεια του Γ. Μουρούτη να διαψεύσει την ιστορία της αντιγραφής του γιου του Αντώνη Σαμαρά στο Κολλέγιο που είχε σαν αποτέλεσμα την εκδικητική απόλυση της εκπαιδευτικού, άνοιξε τελικά τους ασκούς του Αιόλου. Από τη μία ο Αν. Σαμαράς στέλνει εξώδικα κι από την άλλη η Ομοσπονδία δηλώνει πως λύνει τη σιωπή της για να μην αμαυρωθεί άλλο η μνήμη της Φώφης Μπουλούτα ζητώντας το άνοιγμα του φακέλου που περιλαμβάνει την αλληλογραφία της Ομοσπονδίας με το υπουργείου αλλά και άλλα πολύ σοβαρά στοιχεία όπως λέει η ΟΙΕΛΕ. «Γνωρίζουμε ότι κάποιοι (είναι αυτοί που σήμερα λασπολογούν μια νεκρή) ονειρεύονται την επαναφορά όρων Φαρ - Ουέστ και μεσαιωνικής γαλέρας στην ιδιωτική εκπαίδευση. Να είναι βέβαιοι ότι σύσσωμος ο κλάδος μας, ο κόσμος της εκπαίδευσης, αλλά και η κοινωνία δεν θα τους το επιτρέψει.» λέει μεταξύ άλλων στη συνέντευξη που ακολουθεί ο Γ. Χριστόπουλος.

Μετά την απόλυση της Φώφης Μπουλούτα, ποιες ήταν ακριβώς οι κινήσεις που κάνατε;

Αμέσως μετά την καταγγελία σύμβασης της Φώφης Μπουλούτα οι κινήσεις της Ομοσπονδίας, όπως μπορεί να δει κανείς στην ανοιχτή επιστολή του Προέδρου της ΟΙΕΛΕ που πρόσφατα δημοσιεύτηκε, ήταν εξαιρετικά λεπτές μετά και από αίτημα της ίδιας της εκπαιδευτικού. Στόχος ήταν να αποτραπεί η απόλυση της Φώφης και ταυτόχρονα να προστατευθεί ένα 15χρονο παιδί από τη δημόσια διαπόμπευση, καθώς στη χώρα κυριαρχούσε εκείνη την περίοδο ακραία πολιτική πόλωση. Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τον τότε Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο, ο οποίος μας  παρέπεμψε στον τότε Υπουργό Επικρατείας κ. Σταμάτη, δεξί χέρι του πρώην Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά. Στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου μας μεταφέρθηκε εκ μέρους του Πρωθυπουργού η υπόσχεση για «διευθέτηση» του ζητήματος.

Ωστόσο, διαπιστώνοντας ότι το ΚΥΣΔΕ (το αρμόδιο υπηρεσιακό όργανο του Υπουργείου Παιδείας για την εξέταση της καταγγελίας σύμβασης) αρνούνταν να την εξετάσει, με αποτέλεσμα η Φώφη να βρίσκεται απολυμένη-χωρίς να έχει απολυθεί, άνεργη-χωρίς να μπορεί να λάβει επίδομα ανεργίας, ζητήσαμε μετ’ επιτάσεως από το Υπουργείο Παιδείας να πραγματοποιηθεί η διαδικασία. Μη έχοντας άλλη επιλογή, και σε συνεργασία με τη Φώφη, προσφύγαμε στη Δικαιοσύνη,  με απόφαση της οποίας υποχρεώθηκε το ΚΥΣΔΕ να συνεδριάσει. Μετά την απόφαση-παρωδία του ΚΥΣΔΕ, το θέμα της Φώφης Μπουλούτα αποτέλεσε κεντρικό σημείο αναφοράς στην αγωνιστική πορεία του κλάδου κατά των αναιτιολόγητων, εκδικητικών απολύσεων, με αποκορύφωμα τις συγκλονιστικές κινητοποιήσεις του 2013 και 2014. Η υπόθεση της Φώφης ήταν σημαντική για όλο τον κλάδο καθώς ευαισθητοποίησε κάθε ιδιωτικό εκπαιδευτικό, αλλά και τμήμα του πολιτικού κόσμου με αποτέλεσμα, ύστερα από συνεχείς προσπάθειες της ΟΙΕΛΕ και των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, να πέσει ο νόμος-έκτρωμα του κ. Αρβανιτόπουλου για ελεύθερες, μαζικές απολύσεις.

Τα τρία μέλη του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου, οι συνάδελφοί σας οι διορισμένοι από τον κ Αρβανιτόπουλο, οι οποίοι, ως υπάλληλοι του υπουργείου, παραβίασαν τη διαδικασία καταγγέλθηκαν ποτέ;

Βεβαίως. Η σκανδαλώδης απόφαση του ΚΥΣΔΕ που ελήφθη μετά την πρωτοφανή αποβολή των αιρετών της ΟΙΕΛΕ μετά από αίτημα του Κολλεγίου (δεν είχε καταγραφεί ποτέ στο μεταπολιτευτικό παρελθόν απομάκρυνση αιρετών από υπηρεσιακό συμβούλιο), ελήφθη από τα τρία διορισμένα από τον τότε Υπουργό Παιδείας μέλη ομόφωνα! Εκδώσαμε δελτία τύπου

Γιατί δεν δώσατε στη δημοσιότητα μία σειρά από δεδομένα όπως για παράδειγμα τη στάση του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου και την υποβάθμιση της υπαλλήλου του υπουργείου που ζήτησε να διερευνηθεί η υπόθεση;

Η ΟΙΕΛΕ εξέδωσε σειρά Δελτίων Τύπου, όμως τα συστημικά ΜΜΕ «έθαψαν» πλήρως το θέμα (όπως και πολλά άλλα θέματα που προσπαθούσαμε υπό αντίξοες συνθήκες να αναδείξουμε). Και αν η πρόσβαση της ΟΙΕΛΕ στον Τύπο ήταν δύσκολη, μετά από την υπόθεση αυτή κατέστη σχεδόν αδύνατη. Διαπιστώσαμε την «εξαφάνιση» όλων των δημόσιων ανακοινώσεων της ΟΙΕΛΕ από τη δημοσιότητα, δεν έφθαναν ποτέ στο πλατύ κοινό. Ωστόσο, πάρα πολλοί εκπαιδευτικοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί, είχαν πλήρη ενημέρωση από την ιστοσελίδα μας αλλά και από ελάχιστα ενημερωτικά site  που κρατούσαν ψηλά τη σημαία της πολυφωνικής ενημέρωσης.


Αν δεν είχε αλλάξει τον νόμο τον σχετικό με τις ελεύθερες απολύσεις εκπαιδευτικών, θα είχατε κερδίσει το δεύτερο δικαστήριο; Το ότι καταργήθηκε ο νόμος από τον Ν. Φίλη δίνει στο οπλοστάσιό σας επιπλέον δυνάμεις;

Είναι σαφές. Η δεύτερη απόφαση του δικαστηρίου στηρίχθηκε σε δύο πυλώνες, προκειμένου να απορρίψει την καταχρηστικότητα της καταγγελίας σύμβασης της Φώφης Μπουλούτα. Ο πρώτος ήταν η περιβόητη ΠΥΣ 6/2012, η κορωνίδα της μνημονιακής νομοθεσίας, που διέλυε κάθε εργασιακό δικαίωμα στη χώρα. Την ύποπτη σχέση ανάμεσα στο Κολλέγιο και την εν λόγω ΠΥΣ θα την αναλύσουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες. Δεύτερος πυλώνας ήταν η σκανδαλώδης απόφαση του ΚΥΣΔΕ που ουσιαστικά «εξάγνιζε» την απόλυση της Φ. Μπουλούτα.

Σε ό, τι αφορά το οπλοστάσιό μας, με την ψήφιση του Νόμου Φίλη επανήλθε η εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας στην ιδιωτική εκπαίδευση και δόθηκε ξανά η δυνατότητα σε κάθε ιδιωτικό εκπαιδευτικό να μπορεί να σταθεί με αξιοπρέπεια μέσα στην τάξη, να μην υποκύπτει σε πιέσεις για αλλαγή βαθμολογιών, αλλοίωση εξετάσεων, παραχάραξη ωρολόγιων προγραμμάτων και βεβαίως για την υπογραφή παράνομων τίτλων σπουδών. Με λίγα λόγια, ο νόμος αυτός έδωσε ένα αποφασιστικό χτύπημα στην ανεξέλεγκτη αυθαιρεσία, στην δια της βίας επιβολή της ευνοιοκρατίας των ισχυρών και στην αλλοίωση του δημόσιου εκπαιδευτικού αγαθού εις βάρος κυρίως των παιδιών των μη προνομιούχων που οι γονείς τους δεν έχουν την δυνατότητα να εξαγοράσουν «αριστεία» και απολυτήρια.

Ποια ήταν τα αισθήματα της κυρίας Μπουλούτα για την εξέλιξη της ιστορίας;

Δεν μπορούμε να μιλήσουμε εμείς για τα αισθήματα της Φώφης, ωστόσο σας παραπέμπουμε σε συνεντεύξεις που έδωσε μετά την απόλυσή της. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Φώφη αγωνίστηκε με γενναιότητα και αξιοπρέπεια και ταυτόχρονα επιχειρώντας να προστατέψει το όνομα ενός παιδιού που άθελά του έγινε ( κατά τη δική μας εκτίμηση) η αιτία της απόλυσης της.

Πως θα κινηθείτε από εδώ και πέρα και τι σημαίνει «Ανοίγει ο φάκελος Μπουλούτα»;

Μετά από την επικοινωνιακή αναμόχλευση του ζητήματος σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής εκ μέρους του στενού συμβούλου του πρώην Πρωθυπουργού κ. Μουρούτη με σωρεία ανακριβειών και ευτελών επιχειρημάτων, θεωρούμε ότι έχει έρθει η ώρα η κοινωνία να μάθει όλη την αλήθεια για την υπόθεση της Φώφης Μπουλούτα. Η Ομοσπονδία ζήτησε από το Υπουργείο Παιδείας να διερευνηθούν  διεξοδικά  όλα τα στοιχεία (τα πρακτικά του ΚΥΣΔΕ που εξέτασε την καταγγελία σύμβασης, αξιολογήσεις της εκπαιδευτικού από το Κολλέγιο, το κείμενο της καταγγελίας σύμβασης και την αλληλογραφία του Κολλεγίου με την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης και αντίγραφο του γραπτού του μαθητή που «σημείωσε» η εκπαιδευτικός). Στη συνέχεια θα υπάρξουν και άλλες κινήσεις αλλά και σοβαρότατες αποκαλύψεις που σχετίζονται με την υπόθεση και θα αναδείξουν ακόμη πιο καθαρά την ακραία εκδικητικότητα, αλλά και την πολιτική σκοπιμότητα της τότε διοίκησης του Κολλεγίου Αθηνών.

Υπάρχει προηγούμενο τέτοιας υπόθεσης στην Ελλάδα;

Όσο υπήρχε ο σημαντικός νόμος 2986/2002 που προέβλεπε ενισχυμένη εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας στην ιδιωτική εκπαίδευση, τα κρούσματα εκδικητικών απολύσεων ήταν ελάχιστα. Μετά την εκκίνηση της εφαρμογής ακραίων φιλεργοδοτικών πολιτικών (που ξεκίνησαν το 2010 και κορυφώθηκαν το 2014 με την υπαγωγή των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο Υπουργείο Εργασίας) είχαμε εκατοντάδες περιπτώσεις εκδικητικών απολύσεων. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Γενικότερα την περίοδο 2010-2014 επικράτησε στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης αυταρχισμός και ασυδοσία με κρίσιμη όξυνση φαινομένων  όπως η υπογραφή παράνομων τίτλων, η αδήλωτη εργασία και η φοροδιαφυγή. Γνωρίζουμε ότι κάποιοι (είναι αυτοί που σήμερα λασπολογούν μια νεκρή) ονειρεύονται την επαναφορά όρων Φαρ - Ουέστ και μεσαιωνικής γαλέρας στην ιδιωτική εκπαίδευση. Να είναι βέβαιοι ότι σύσσωμος ο κλάδος μας, ο κόσμος της εκπαίδευσης, αλλά και η κοινωνία δεν θα τους το επιτρέψει.



Φωτεινή Λαμπρίδη

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: