Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

Χωρίς ενεργά μέτωπα, με διάσπαρτες εστίες η φωτιά στην Εύβοια

Αποτέλεσμα εικόνας για Χωρίς ενεργά μέτωπα, με διάσπαρτες εστίες η φωτιά στην Εύβοια
Oλονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες στη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στο Κοντοδεσπότι Εύβοιας, ωστόσο η εικόνα είναι καλύτερη. Σύμφωνα με...
τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Εύβοιας Βαγγέλη Παλιό, δεν υπάρχουν πλέον ενεργά μέτωπα φωτιάς στην περιοχή των Ψαχνών. Ο κ. Παλιός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πυρκαγιά θα έχει κατασβεστεί πλήρως τις επόμενες ώρες. Η επιχείρηση συνεχίζεται, καθώς υπάρχουν μόνο διάσπαρτες εστίες και οι άνεμοι έχουν κοπάσει. 
Νωρίτερα, ο δήμαρχος Ψαχνών, Γ. Ψαθάς, δήλωσε υπάρχουν δύο ενεργά μέτωπα φωτιάς στην Εύβοια σε απόσταση 3 χλμ. από τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός. Σημειώνεται ότι έχει ανοίξει ο  δρόμος από και προς τη βόρεια Εύβοια, όπου χθες για λόγους ασφαλείας είχε διακοπεί η κυκλοφορία. 
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Εύβοια ενισχύθηκαν από την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς. Αυτή την ώρα στο σημείο επιχειρούν 186 πυροσβέστες, 204 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και 62 υδροφόρες, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν ξανά οι ρίψεις των εναέριων μέσων, καθώς από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα. 
Επίσης, στην περιοχή έφτασαν χωματουργικά μηχανήματα τόσο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και των δήμων όσο και μεγάλα βαριά μηχανήματα από τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ και προσπαθούν να δημιουργήσουν προστατευτικές ζώνες για τους οικισμούς.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων, με απόφαση που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή όπου μαίνεται η πυρκαγιά.
Ο Κώστας Μπακογιάννης ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook τη συγκεκριμένη απόφαση του σημειώνοντας: «Η τοπική αυτοδιοίκηση συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις. Μέλημά μας οι άνθρωποι και οι περιουσίες τους. Μόλις κηρύξαμε τον δήμο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Θερμή παράκληση στους κατοίκους και τους επισκέπτες να ακολουθούν τις οδηγίες της αστυνομίας και της πυροσβεστικής».
Συνεχής ενημέρωση του πρωθυπουργού 
Σε συνεχή επαφή, από το μεσημέρι της Κυριακής, τόσο με τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, όσο και με τον υπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ενημερώνεται για τη μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει στην Εύβοια, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξεδόθη από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ενώ, ο Β. Αποστόλου βρίσκεται επί τόπου στην περιοχή όπου ξέσπασε η πυρκαγιά.
Προληπτική εκκένωση δύο οικισμών
Χθες εκκενώθηκαν προληπτικά και για λόγους ασφαλείας δύο οικισμοί, μία κατασκήνωση και ένα μοναστήρι. Ειδικότερα, εκκενώθηκε το χωριό Σταυρός λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Κυριακής. Οι 150 κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στο γήπεδο του χωριού από όπου τους παρέλαβαν λεωφορεία προκειμένου να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία για να περάσουν τη βραδιά. Νωρίτερα εκκενώθηκε επίσης προληπτικά για λόγους ασφάλειας το χωριό Κοντοδεσπότι που έχει 250 κατοίκους. Λίγο πριν από τις 7 το απόγευμα στο χωριό Σταυρός ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου που συγκλήθηκε για να εκτιμηθεί η κατάσταση και να ληφθούν αποφάσεις τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη μεταφορά των κατοίκων για προληπτικούς λόγους από τα χωριά και τις περιοχές που κινδυνεύουν.
Πρόγνωση εξάπλωσης της πυρκαγιάς: Το βίντεο απεικονίζει την προβλεπόμενη εξάπλωση της δασικής πυρκαγιάς από τη στιγμή της έναρξης της, την Κυριακή 12 Αυγούστου 2018 στις 16:30 μέχρι και τη Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018 στις 15:00

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: