Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

Σκηνικό «οικονομικού πολέμου» στήνουν ΗΠΑ-Ρωσία

ΗΠΑ - Ρωσία
Η απόφαση των ΗΠΑ να προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας με αφορμή την υπόθεση Σκριπάλ προκαλεί αντιδράσεις στη Μόσχα με τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβιέντεφ να δηλώνει πως...
«εάν επιβληθούν μέτρα όπως περιορισμοί στις τραπεζικές δραστηριότητες, ή στη χρήση του νομίσματος, αυτό θα μπορεί ξεκάθαρα να περιγραφεί ως κήρυξη οικονομικού πολέμου».

Όπως μεταδίδει το Associated Press οι κυρώσεις (απαγόρευση άδειας εξαγωγών) θα τεθούν μέσα στον μήνα Αύγουστο, παρά τις προσπάθειες του Ντόναλντ Τραμπ να βελτιώσει τις σχέσεις του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Απαντώντας, η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της για «τραβηγμένες κατηγορίες», σημειώνοντας πως στις μέχρι τώρα εκκλήσεις Ρώσων αξιωματούχων να παρουσιάσουν οποιαδήποτε απόδειξη δεν υπήρξε καμιά απάντηση απ' την πλευρά της Ουάσιγκτον.

Με το σκηνικό που διαμορφώνεται να είναι εκρηκτικό ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβιέντεφ ρωτήθηκε για το ποιες κυρώσεις ενδέχεται να επιβληθούν στη Ρωσία στο μέλλον και πώς θα επηρεάσουν την οικονομία της Ρωσίας.

«Δεν ήθελα να σχολιάσω όσα λέγονται για μελλοντικές κυρώσεις, αλλά μπορώ να πω ένα πράγμα: εάν επιβληθούν μέτρα όπως περιορισμοί στις τραπεζικές δραστηριότητες, ή στη χρήση του ενός ή του άλλου νομίσματος, αυτό θα μπορεί ξεκάθαρα να περιγραφεί ως κήρυξη οικονομικού πολέμου. Και σε αυτόν τον πόλεμο θα πρέπει να δοθεί απάντηση με οικονομικά, πολιτικά και, αν χρειαστεί, άλλα μέσα. Οι αμερικανοί εταίροι μας οφείλουν να το συνειδητοποιούν αυτό».

Ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αναφερόμενος στις ισχύουσες κυρώσεις και όσες ανακοινώθηκαν πρόσφατα εκτίμησε πως παρά τους επίσημα διακηρυγμένους λόγους επιβολής τους, τα μέτρα αυτά έχουν κατά κύριο λόγο στόχο «να περιορίσουν την οικονομική μας δύναμη».

«Τα τελευταία εκατό χρόνια η χώρα μας βρίσκεται μόνιμα υπό την πίεση κυρώσεων. Γιατί συμβαίνει αυτό; Για να εξαλειφθεί η Ρωσία από τον κατάλογο των ισχυρών παικτών στη διεθνή αρένα», έκρινε ο Μεντβιέντεφ.

Ρωσία και Κίνα εμπόδισαν να επιβληθούν νέες κυρώσεις από τον ΟΗΕ σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ
Στο μεταξύ, η Ρωσία και η Κίνα απέτρεψαν την Πέμπτη την ικανοποίηση της απαίτησης των ΗΠΑ να προστεθεί μια ρωσική τράπεζα στη μαύρη λίστα των προσώπων και οντοτήτων που υφίστανται κυρώσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, πράγμα που έκαναν επίσης για έναν αξιωματούχο και δύο νομικές οντότητες της Βόρειας Κορέας, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ είχαν αξιώσει μια επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών να παγώσει τους πόρους της Εμπορικής Τράπεζας Αγκροσαγιούζ, στην οποία προσάπτουν ότι βοήθησε τη Βόρεια Κορέα να παρακάμψει τους περιορισμούς που της επιβάλλει ο ΟΗΕ ως προς τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: