Σάββατο 11 Αυγούστου 2018

«Μια σφαίρα την ημέρα»... μέχρι να ελευθερωθεί ο πάστορας

Τραμπ -Ερντογάν
Εκατέρωθεν απειλές εξαπολύουν ΗΠΑ και Τουρκία παρά το το γεγονός ότι τα τελευταία 60 χρόνια οι δύο χώρες υπήρξαν στρατηγικοί σύμμαχοι και μέλη του ΝΑΤΟ. Οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα έχουν διαταραχτεί σε τέτοιο βαθμό που...
ήδη έχουν προκληθεί αναταράξεις στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Με την τουρκική οικονομία να βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, οι ΗΠΑ σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στην γειτονική μας χώρα, αποσκοπώντας στην άμεση απελευθέρωση του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον που κρατείται εδώ και καιρό στην Τουρκία αντιμέτωπος με κατηγορίες περί «τρομοκρατίας».

Μήνες άκαρπων διαπραγματεύσεων υποχρέωσαν την κυβέρνηση Τραμπ να αυξήσει την πίεση προς την Τουρκία, σημειώνει άρθρο της Washington Post, που με γλαφυρό τρόπο περιγράφει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Με τη φράση «μια σφαίρα την ημέρα» έως ότου απελευθερωθεί ο Μπράνσον περιγράφουν -μάλλον κυνικά- αξιωματούχοι το διπλωματικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες, αναφερόμενοι στις κυρώσεις των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία.

Το δημοσίευμα της WP αναφέρει πως αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα καταστήσει σαφές στους Τούρκους ομολόγους τους, ότι ο τρόπος να περιοριστεί η ζημιά -στην οικονομία της Άγκυρας και στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας- είναι να απελευθερώσει ο πάστορας χωρίς καθυστερήσεις.

Χαρακτηριστικό του κλίματος, η δήλωση ενός εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου: «Η Τουρκία έχει λίγα να κερδίσει από το να συνεχίσει να κρατά τον πάστορα και πολλά να χάσει» ανέφερε την Παρασκευή.

«Αναγκάζουν την Τουρκία να αναζητήσει άλλους συμμάχους»


Associated Press


Κάτω από την ασφυκτική πίεση που του ασκείται από την Αμερική, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε άρθρο του στους New York Times, εξαπολύει με τη σειρά του απειλές προς την Ουάσινγκτον διαμηνύοντας πως η χώρα του θα αναζητήσει άλλους συμμάχους.

«Οι μονομερείς ενέργειες των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας υπονομεύουν τα αμερικανικά συμφέροντα και την ασφάλειά τους, ενώ αναγκάζουν την Τουρκία να αναζητήσει άλλους συμμάχους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Ερντογάν.

«Η συνεργασία μας δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια από διαφωνίες. Δυστυχώς, οι προσπάθειές μας να αναστρέψουμε αυτήν την επικίνδυνη τάση αποδείχθηκαν μάταιες», σημειώνει ο Ρ.Τ. Ερντογάν και προσθέτει: «Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αρχίσουν να σέβονται την κυριαρχία της Τουρκίας και να κατανοούν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το έθνος μας, η συνεργασία μας θα τεθεί σε κίνδυνο».

Ο Τούρκος πρόεδρος, προειδοποιεί την Ουάσινγκτον «πριν είναι πολύ αργά, να εγκαταλείψει την λανθασμένη αντίληψη ότι η σχέση μας μπορεί να είναι ασύμμετρη και να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι η Τουρκία έχει εναλλακτικές λύσεις».

Διπλασιασμός των δασμών
Προηγήθηκε η απόφαση Τραμπ για διπλασιασμό των δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο όσον αφορά στην Τουρκία και η οργισμένη αντίδραση του Ερντογάν που έκανε λόγο για «οικονομικό πόλεμο» ενώ επικαλέστηκε την βοήθεια του Θεού, προκειμένου «να ξεπεράσουμε τις καταστροφές και να διεξαγάγουμε με επιτυχία τον οικονομικό πόλεμο».

Ο Ερντογάν κάλεσε επίσης τους συμπολίτες του να ανταλλάξουν τα ξένα νομίσματα που έχουν στην κατοχή τους για να στηρίξουν την τουρκική λίρα λέγοντας ότι πρόκειται για «εθνική μάχη».

Ανησυχία στις αγορές

Τουρκία
Τουρκία AP Photo/Lefteris Pitarakis

Με την τουρκική λίρα να καταρρέει, το «διάλειμμα» του σαββατοκύριακου αναμένεται να επιτρέψει στις αγορές να ανασάνουν, όμως το σοκ που προκλήθηκε, προκαλεί διεθνή ανησυχία, ιδιαίτερα στον τραπεζικό τομέα.

Το τουρκικό νόμισμα, το οποίο έχει χάσει από την αρχή της χρονιάς σχεδόν το μισό της αξίας του έναντι του δολαρίου, κατέγραψε ιλιγγιώδη πτώση φθάνοντας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Την Παρασκευή, 6,43 λίρες ανταλλάσσονταν με ένα δολάριο, δηλαδή η τουρκική λίρα σημείωσε πτώση 13,7%.

Οι αλυσιδωτές εξελίξεις, προκαλούν «πονοκέφαλο» στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η μεγάλη ανησυχία της ΕΚΤ έχει να κάνει με την έκθεση ορισμένων εκ των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, οι ισπανικές τράπεζες έχουν άνοιγμα 83,3 δισ. δολαρίων στην Τουρκία, οι γαλλικές τράπεζες 38,4 δισ. και οι ιταλικές 17 δισ. δολαρίων.

Εν μέσω κρίσης ο Ερντογάν είχε την Παρασκευή τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την διάρκεια της οποίας συζήτησαν μια σειρά διμερή θέματα, όπως δήλωσε πηγή της τουρκικής προεδρίας.


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: