Τρίτη 14 Αυγούστου 2018

Ενδείξεις για επανάληψη της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ψαροκάικο
Το περιστατικό με τους πυροβολισμούς Τούρκων ψαράδων εναντίον Ελλήνων συναδέλφων τους ανοιχτά της Λέρου συνιστά την τελευταία βάσιμη ένδειξη για...
την επιστροφή του Ταγίπ Ερντογάν σε μια ελεγχόμενη επιθετική στάση έναντι της Ελλάδας.

Την ίδια ώρα, το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος την Δευτέρα έκανε γνωστό ότι τα καταγγελλόμενα έχουν γίνει γνωστά στην αρμόδια Λιμενική Αρχή Λέρου, η οποία τα αξιολογεί και τα διερευνά ενδελεχώς στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργεί κατόπιν σχετικής ενημέρωσης και της αρμόδιας εισαγγελικής αρχής.

Βίντεο στο kathimerini.gr, δείχνει τα τουρκικά αλιευτικά να προσεγγίζουν τη Λέρο (ακόμα και στα ανοιχτά της Αγίας Μαρίνας), τους Αρκιούς και το Αγαθονήσι, με σκοπό να δραστηριοποιηθούν ακόμα και μέσα σε Ελληνικά Χωρικά Ύδατα.



Οι τουρκικές προκλήσεις όμως δεν περιορίστηκαν στη θάλασσα. Μόνο κατά τη χθεσινή ημέρα, τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 40 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών σε βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκε και μία εικονική αερομαχία μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Με δεδομένη την οικονομική κρίση στη γειτονική μας χώρα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι η Άγκυρα θα επιστρέψει σε ένα καθεστώς απειλών και ρητορικών παραληρημάτων απέναντι στην Αθήνα στήνοντας ένα σκηνικό επανάληψης της μακράς περιόδου έντασης των ελληνοτουρκικών σχέσεων τους μήνες που προηγήθηκαν των εκλογών στην Τουρκία τον περασμένο Ιούνιο.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: