Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

Δύσπιστες οι αγορές απέναντι στην Τουρκία

Αγορές - Ασία
Οι κραδασμοί στην τουρκική οικονομία παραμένουν με την τουρκική λίρα να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και την κυβέρνηση Ερντογάν να επιχειρεί να...
κατευνάσει τις ανησυχίες των επενδυτών ανακοινώνοντας «οικονομικό σχέδιο δράσης». Παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας.

Το τουρκικό νόμισμα ξεπέρασε τις 7 λίρες έναντι του δολαρίου με το άνοιγμα των αγορών της Ασίας, για να σταθεροποιηθεί λίγο αργότερα στα 6,97 δολάρια. Η οικονομική κρίση στη γειτονική μας χώρα ανάγκασε την κεντρική τράπεζα να ανακοινώσει ότι θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Επίσης υπογράμμισε ότι θα προσφέρει «όλη την απαραίτητη ρευστότητα στις τράπεζες».

Έτσι, αναθεώρησε τα ποσοστά των υποχρεωτικών αποθεμάτων για τις τράπεζες, έχοντας ως στόχο να αποφευχθεί οποιοδήποτε πρόβλημα ρευστότητας και διευκρίνισε ότι περίπου 10 δισεκατομμύρια λίρες, 6 δισεκατομμύρια δολάρια και χρυσός που θα ισοδυναμεί σε 3 δισεκατομμύρια σε ρευστότητα θα δοθούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Με την οικονομική κρίση στην Τουρκία να κορυφώνεται, το ευρώ υποχώρησε 0,2% στο 1,1382 δολάριο. Το ενιαίο νόμισμα δέχθηκε σημαντικό πλήγμα την Παρασκευή ύστερα από δημοσιεύματα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ανησυχίες για τράπεζες στην Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία και την έκθεσή τους στην Τουρκία.

Προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος 

Μπεράτ Αλμπαϊράκ
Μπεράτ Αλμπαϊράκ

Σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το κακό οικονομικό κλίμα, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, δήλωσε (Hurriyet) πως η Τουρκία έχει καταρτίσει σχέδιο για την οικονομία, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από σήμερα το πρωί χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τα μέτρα.

Ο Αλμπαϊράκ χαρακτήρισε την διολίσθηση της λίρας ως «μια επίθεση» και προκειμένου να καθησυχάσει τους επενδυτές σημείωσε πως το σχέδιο έχει προετοιμαστεί για τις τράπεζες και τον τομέα της πραγματικής οικονομίας, περιλαμβανομένων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που επηρεάζονται περισσότερο από τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις.

Ωστόσο, οι επενδυτές και οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι χρειάζονται δραματικές ενέργειες για την αποφυγή περαιτέρω ζημιών.


  • Ο υπουργός Οικονομικών, απέρριψε τις φήμες ότι η Άγκυρα θα μπορούσε σκοπεύει να επιβάλει ελέγχους κεφαλαίου σε ξένο νόμισμα. «Η όποια κατάσχεση ή μετατροπή των καταθέσεων σε τουρκική λίρα, αποκλείεται», τόνισε χαρακτηριστικά.
  • Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να εφαρμόσει έναν δημοσιονομικό σχέδιο, που θα περιόριζε τις κρατικές δαπάνες «εάν είναι απαραίτητο».

Ο Tim Ash, στρατηγικός σύμβουλος αναδυόμενων αγορών στην BlueBay Asset Management, χαιρέτισε την υπόσχεση ενός σχεδίου, ωστόσο παρότρυνε τους Τούρκους αξιωματούχους να το ανακοινώσουν το συντομότερο δυνατόν.

Η τουρκική λίρα έχασε το ένα πέμπτο της αξίας της έναντι του δολαρίου την περασμένη εβδομάδα, εξαιτίας της κλιμάκωσης της διαμάχης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ και τις ανησυχίες για τη διαχείριση της τουρκικής οικονομίας. Η πτωτική τάση του νομίσματος αγγίζει το 40% από την αρχή του έτους.

«Να ζητήσει η Άγκυρα τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου»

ΔΝΤ
ΔΝΤ Dreamstime

Ως «ιδιαίτερα επικίνδυνη» και «ανησυχητική» εκτιμά την κατάσταση στην Τουρκία ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου Κλέμενς Φούεστ.

«Πρέπει να ανησυχούμε πολύ», δηλώνει στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» ο κ. Φούεστ και εξηγεί ότι οι κυρώσεις που εξήγγειλαν οι ΗΠΑ δεν ήταν παρά «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι». Οι Τούρκοι «πρέπει να ζητήσουν την βοήθεια του ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι πρέπει να υποστηρίξουν αυτόν τον δρόμο. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις», δηλώνει ο διακεκριμένος οικονομολόγος, ο οποίος θεωρεί ταυτόχρονα ορθή την αύξηση του επιτοκίου από την Κεντρική Τράπεζα, αλλά προειδοποιεί ότι συνοδεύεται από τον κίνδυνο ύφεσης.

«Μακροπρόθεσμα η Τουρκία θα βοηθηθεί μόνο από μια θεμελιώδη αλλαγή πολιτικής», συνεχίζει ο κ. Φούεστ και αναφέρει ότι είναι και προς το συμφέρον των Ευρωπαίων να εμποδίσουν την οικονομική κατάρρευσή της, καθώς η χώρα αποτελεί σημαντικό εμπορικό εταίρο και, επιπλέον, έχει μεγάλη γεωπολιτική σημασία. «Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι εύθραυστη και η σταθεροποίηση της Τουρκίας είναι και προς το δικό μας συμφέρον», λέει χαρακτηριστικά.

Θεωρητικά, σημειώνει ο γερμανός οικονομολόγος, οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Τουρκία με δάνεια συνδεδεμένα με όρους, ωστόσο μια τέτοια επιλογή, λόγω της πολιτικής του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, δεν θα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής.

Μηνύματα Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ

Η Τουρκία έχει κάνει αρκετά για να επανορθώσει τους δεσμούς της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε την Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον ενήργησε εναντίον της συμμαχίας των δύο χωρών ως προς θεμελιώδη ζητήματα ασφαλείας. Δήλωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να μάθουν ότι δεν θα εξασφαλίσουν οιαδήποτε αποτελέσματα απειλώντας την Τουρκία.

Η οικονομία της Τουρκίας είναι ισχυρή και κανείς δεν πρέπει να αποδίδει σημασία σε κερδοσκοπικές ειδήσεις και κινήσεις, δήλωσε ο προεδρικός εκπρόσωπος Ιμπραχίμ Καλίν.

«Οικονομικό πόλεμο από ξένα συμφέροντα» «βλέπει» ο Ερντογάν


AP Photo/Darko Vojinovic

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε «ξένα συμφέροντα» ότι διεξάγουν οικονομικό πόλεμο εναντίον της χώρας του, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από το δολάριο και τις αγορές των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, το τωρινό επίπεδο του εθνικού νομίσματος και οι διακυμάνσεις στις ισοτιμίες δεν μπορούν να ερμηνευτούν με την λογική γι αυτό συνεχίζει να τα αποδίδει σε πολιτική συνωμοσία.


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: