Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

Ξαναζεσταίνουν την αθλιότητα με την εκδικητική απόλυση

Κολλέγιο Αθηνών
Η υπόθεση της εκδικητικής απόλυσης της εκπαιδευτικού Φώφης Μπουλούτα από το Κολλέγιο Αθηνών, επειδή είχε πιάσει τον γιο του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, να...
αντιγράφει στις εξετάσεις, ξαναήρθε στην επικαιρότητα και άναψε φωτιές στο πολιτικό σκηνικό.

Αφορμή για την αναβίωσή της στάθηκε η ανάρτηση μιας φωτογραφίας, από τα social media, του γιου του Αντ. Σαμαρά μαζί με τους γονείς του στο site «ThePresident», που ανήκει στον στενό συνεργάτη του Α. Σαμαρά, Γιώργο Μουρούτη, και τα σχόλια που τη συνόδευαν στα κοινωνικά δίκτυα, τα οποία υπενθύμιζαν το τότε γεγονός.

Η φωτογραφία που αναρτήθηκε στο site «ThePresident», του Γ. Μουρούτη
Η φωτογραφία που αναρτήθηκε στο site «ThePresident», του Γ. Μουρούτη | 


Ακολούθησε ανάρτηση του Γ. Μουρούτη, ο οποίος έκανε λόγο για «αναπαραγωγή μιας αθλιότητας», ισχυριζόμενος ότι αυτή η υπόθεση είναι ψευδής, επικαλούμενος σχετική δικαστική απόφαση και επισημαίνοντας τον «άδικο πόνο που μπορεί να δημιουργήσει μια συκοφαντία σε ένα παιδί ευαίσθητης ηλικίας».

Ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μ. Κουρουτός

Η ανάρτηση του Γ. Μουρούτη προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του προέδρου της ΟΙΕΛΕ, Μιχάλη Κουρουτού, ο οποίος σε μακροσκελή επιστολή του περιγράφει αναλυτικά τα γεγονότα που οδήγησαν στην απόλυση της εκπαιδευτικού -η οποία δεν ζει πλέον- και τον ρόλο που έπαιξε ο Αντώνης Σαμαράς και το περιβάλλον του.
«Είμαι αναγκασμένος να μιλήσω δημόσια για μια υπόθεση για την οποία είχα δεσμευτεί πολιτικά και ηθικά να μείνω σιωπηλός, στο όνομα της προστασίας ενός 15χρονου παιδιού, που αντιμετώπιζε τον κίνδυνο του διασυρμού λίγο πριν τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, σε συνθήκες ακραίας πόλωσης», αναφέρει.

Περιγράφοντας τα γεγονότα, αναφέρει ότι, τον Ιούνιο του 2012, λίγες ημέρες πριν από τη διενέργεια των εθνικών εκλογών, η Φώφη Μπουλούτα επικοινώνησε μαζί του έντρομη, για να τον ενημερώσει ότι, έπειτα από σωρεία παρατηρήσεων, μονόγραψε την κόλλα μαθητή, υιού του Α. Σαμαρά και ανιψιού τού τότε προέδρου του δ.σ. του ΕΕΙ (Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ιδρυμα), Αλέξανδρου Σαμαρά, καθώς επιχειρούσε να αντιγράψει σε διαγώνισμα.

Οπως υποστηρίζει, εκείνη την περίοδο επέλεξε να μην αναδείξει το ζήτημα άμεσα και δημόσια, καθώς, μέσα στο απολύτως τοξικό και διχαστικό προεκλογικό κλίμα της περιόδου, η δημόσια αναφορά στο όνομα ενός μικρού παιδιού, και δη του γιου του πρωθυπουργού, θα αποτελούσε την αφορμή ενός ατελείωτου πολιτικού κανιβαλισμού.

«Μετά από σειρά επαφών, στις οποίες έπαιξε σημαντικό ρόλο ο τότε υφυπουργός Παιδείας και νυν βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Παπαθεοδώρου, που συμπαραστάθηκε στην υπόθεση της Φώφης, συναντήθηκα με τον τότε υπουργό Παιδείας, κ. Αρβανιτόπουλο, ο οποίος με παρέπεμψε στον υπουργό Επικρατείας κ. Δημ. Σταμάτη, τον οποίο και συνάντησα στο Μέγαρο Μαξίμου, ζητώντας την παρέμβασή του προς τον κ. Αλ. Σαμαρά, έτσι ώστε να ανακληθεί η παράνομη και καταχρηστική απόλυση. Μου μεταφέρθηκε πως είναι θέση του κ. Σαμαρά το θέμα να διευθετηθεί. Αυτά μετέφερα και εγγράφως με επιστολές μου (τις οποίες και παραθέτει) προς τον κ. Παπαθεοδώρου και τον κ. Αρβανιτόπουλο, ζητώντας τους να παρέμβουν πριν τη συνεδρίαση του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΔΕ), προκειμένου η εκδικητική καταγγελία να μην προχωρήσει».

Σημειώνεται ότι με το τότε ισχύον νομοθετικό πλαίσιο οι καταγγελίες σύμβασης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών σε κάποια σχολεία εξετάζονταν από το ΚΥΣΔΕ. Ωστόσο, το ΚΥΣΔΕ, κατά παραβίαση της διοικητικής διαδικασίας, δεν εξέτασε την υπόθεση και η εκπαιδευτικός προσέφυγε στα δικαστήρια.

«Με επιμονή της εκπαιδευτικού, αλλά και δική μου, ζητήσαμε η δίκη να γίνει κεκλεισμένων των θυρών (τούτο είναι καταγεγραμμένο στα πρακτικά της δίκης), προκειμένου να προστατευθεί το όνομα του γιου τού τότε πρωθυπουργού. Δυστυχώς, η πλευρά του Κολλεγίου, μέσω των δικηγόρων, αδιαφόρησε πλήρως για το αίτημά μας, με αποτέλεσμα τότε να προκύψουν οι πρώτες δημόσιες διαρροές για το ζήτημα», αναφέρει ο κ. Κουρουτός.

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν να επιληφθεί άμεσα το ΚΥΣΔΕ της υπόθεσης. «Ενώ η πλευρά του Κολλεγίου προσήλθε με τέσσερις νομικούς, απαγορεύτηκε στη Φώφη να φέρει τον δικό της δικηγόρο, κατά παραβίαση κάθε είδους δικαίου, αλλά και ηθικής. Τελικά, τα τρία διορισμένα από τον κ. Αρβανιτόπουλο μέλη του ΚΥΣΔΕ (δημόσιοι εκπαιδευτικοί), προφανώς υπό σοβαρές πιέσεις, ενέκριναν την καταγγελία λόγω “έλλειψης επαρκών στοιχείων που στοιχειοθετούν καταχρηστικότητα”. Σήμερα, λοιπόν, όλοι αυτοί που έσυραν μια αξιοπρεπή εκπαιδευτικό άδικα και εκδικητικά στον Καιάδα της ανεργίας και της απόγνωσης μετά από 21 χρόνια προσφοράς, τολμούν να συνεχίζουν τον διασυρμό της, ακόμη και τώρα που είναι νεκρή, που δεν έχει τη δυνατότητα να απαντήσει και να υπερασπιστεί τον εαυτό της», καταλήγει στη επιστολή του ο κ. Κουρουτός.

Τα γεγονότα


Ο Α. Σαμαράς με τον υπουργό Παιδείας στην κυβέρνησή του Κ. Αρβανιτόπουλο. Στη μικρή φωτογραφία ο Α. Σαμαράς σε παλαιότερο στιγμιότυπο με τον συνεργάτη του Γ. Μουρούτη
Ο Α. Σαμαράς με τον υπουργό Παιδείας στην κυβέρνησή του Κ. Αρβανιτόπουλο. Στη μικρή φωτογραφία ο Α. Σαμαράς σε παλαιότερο στιγμιότυπο με τον συνεργάτη του Γ. Μουρούτη Ο Α. Σαμαράς με τον υπουργό Παιδείας στην κυβέρνησή του Κ. Αρβανιτόπουλο. Στη μικρή φωτογραφία ο Α. Σαμαράς σε παλαιότερο στιγμιότυπο με τον συνεργάτη του Γ. Μουρούτη | 

Αξίζει να σταθούμε στο επίκεντρο αυτής της υπόθεσης, που αφορά κατά πρώτον την προστασία ενός ανήλικου παιδιού και, κατά δεύτερον, το αν υπήρξε εκδικητική απόλυση της εκπαιδευτικού, επειδή τόλμησε να «αγγίξει» τον γιο ενός πρωθυπουργού.

Στις 22 Απριλίου 2013, εκδικάστηκε ως εργατική διαφορά στα δικαστήρια της Ευελπίδων η προσφυγή της Φώφης Μπουλούτα κατά της απόλυσής της από το Κολλέγιο Αθηνών στις 18 Ιουλίου 2012 -πέντε μέρες πριν από τις εκλογές-, στο οποίο ήταν πρόεδρος ο Αλέξανδρος Σαμαράς, αδελφός του πρωθυπουργού Αντώνη.

«Η σύμβασή μου καταγγέλθηκε, επειδή αρνήθηκα να έχω διακριτική μεταχείριση έναντι παιδιών επωνύμων», υποστήριζε η καθηγήτρια.

Οι συνήγοροι του Κολεγίου ισχυρίστηκαν ότι η απόλυση δεν έγινε για την αντιγραφή του 15χρονου μαθητή, καθώς το περιστατικό δεν καταγγέλθηκε ποτέ στη διοίκηση από την καθηγήτρια. Υποστήριξαν, δηλαδή, ότι έπρεπε να το καταγγείλει στον Αλέξανδρο Σαμαρά, θείο του μαθητή.

Η πλευρά της ενάγουσας επέμενε ότι η απόλυσή της ήταν αποτέλεσμα της μονογραφής της κόλλας του μικρού Σαμαρά.

Κι όλα αυτά συνέβαιναν την ώρα που η χώρα διένυε τις τελευταίες δέκα ημέρες πριν τις εκλογές του Ιουνίου και ο πατήρ Αντώνης Σαμαράς μάχεται για την πρωθυπουργία.

Η δίκη επαναλήφθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2014. Το Κολλέγιο Αθηνών εμφανίζεται με επτά (!) δικηγόρους γραφείου που συνεργάζονταν με το Μέγαρο Μαξίμου και με επικεφαλής τον κ. Γιώργο Λεβέντη.

Χαρακτηρίζουν αναξιόπιστο τον μάρτυρα της ενάγουσας και του λένε: «Αφήστε τα αυτά, πέρασαν οι εποχές που ξέρατε».

Ο Μιχάλης Κουρουτός αποκαλύπτει ότι, στις 27/11/2013, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, που δεν είχε πειστεί για τους λόγους απόλυσης της καθηγήτριας και είχε ζητήσει επιπλέον έλεγχο και στοιχεία για την καταχρηστικότητα της απόφασης του Κολλεγίου, μετακινήθηκε, 26 μέρες μετά, από προϊσταµένη σε απλή υπάλληλο, στα «υπόγεια του υπουργείου» και συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Εφαρμογής Προγραμμάτων Σχολών Εκπαίδευσης Διδακτικού Προσωπικού.

Τελικά, το διορισμένο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΔΕ) επέτρεψε την απόλυσή της, «ελλείψει αρκετών στοιχείων».

Οι εξηγήσεις
Το πώς αντιμετώπισε την υπόθεση με το ήθος που απαιτεί το λειτούργημα του εκπαιδευτικού και μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, το εξηγούσε η ίδια η Φώφη Μπουλούτα σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο HOT DOC, τον Ιούνιο του 2013.

Σε ερώτηση γιατί είχε μονογράψει το γραπτό του γιου του Αντ. Σαμαρά και δεν το είχε μηδενίσει, ανέφερε:

«Η εμπειρία που έχω από τα 21 χρόνια που εργάζομαι στο συγκεκριμένο σχολείο και τον έναν χρόνο που έχω εργαστεί στη δημόσια εκπαίδευση ως αναπληρώτρια είναι ότι, όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, θέτεις υπόψη του διορθωτή ότι μέχρις εκείνου του σημείου το γραπτό είναι αμφισβητούμενης εγκυρότητας. Δηλαδή ότι πιθανόν να είναι προϊόν συνεννόησης μεταξύ του μαθητή και κάποιων άλλων συμμαθητών του. Και το θέτεις στην κρίση του διορθωτή. Ο λόγος που επέλεξα να κάνω αυτό -γιατί ειπώθηκε αυτό στο δικαστήριο, από την αντίδικη πλευρά- είναι γιατί στόχος μου δεν ήταν να μηδενίσω το παιδί, γιατί αυτό θα είχε κι άλλες συνέπειες για εκείνο. Δηλαδή, εκτός του ότι θα έπαιρνε μηδέν στο μάθημα, που ήταν το λιγότερο κακό, θα έπρεπε ενδεχομένως να πάρει και μείωση της διαγωγής του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το παιδάκι αυτό βρισκόταν στην Γ’ Γυμνασίου, που σημαίνει ότι, αν ήθελε σε κάποια στιγμή να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό, που ζητάνε πιστοποιητικά από όλες τις σχολικές μονάδες, θα είχε ένα σοβαρό μειονέκτημα έναντι των συμμαθητών του και κάτι τέτοιο δεν θα το ήθελα σε καμία περίπτωση, όχι μόνο για το συγκεκριμένο παιδί, αλλά για κανέναν μαθητή μου».

Να σημειωθεί ότι της απόλυσης της Φώφης Μπουλούτα ακολούθησε η ψήφιση του εκτρώματος Αρβανιτόπουλου, με τις ελεύθερες απολύσεις εκπαιδευτικών, την οποία επικαλέστηκε το ΚΥΣΔΕ, για να επικυρώσει την απόλυσή της.

Ο νόμος αυτός καταργήθηκε τον Αύγουστο του 2016, με την ψήφιση του Ν. 4415/2016 (νόμος Φίλη).

Η Φώφη ήταν στη Βουλή και πανηγύρισε μαζί με τους συναδέλφους της, αν και πλέον ήταν διορισμένη αναπληρώτρια στο Δημόσιο.

Εξώδικο Σαμαρά, αλαζονεία χωρίς όριο απαντά ο Μ. Κουρουτός


Η επιστολή του προέδρου της ΟΙΕΛΕ προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος απάντησε με εξώδικα προς τον Μ. Κουρουτό, τον εκδότη του Documento Κ. Βαξεβάνη, αλλά και τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη.

Ο πρώην πρωθυπουργός σε ανακοίνωση με τίτλο «Ως εδώ η χυδαιότητα και η πολιτική αλητεία του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε: «Από το 2013, ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ συνδικαλιστής Κουρουτός διασύρει τον ανήλικο, τότε, γιο μου, συνδέοντας την απομάκρυνση μιας καθηγήτριας του σχολείου του με τη δήθεν “σύλληψή” του να αντιγράφει. Ενώ στη συνέχεια, Συριζαϊκά ΜΜΕ αναλαμβάνουν να εξοντώσουν ηθικά ένα νέο παιδί για παράπτωμα που ποτέ δεν είχε διαπράξει».

Στη συνέχεια, επικαλείται τη δικαστική απόφαση που «πιστοποίησε ότι οι κατηγορίες κατά του γιου μου ήταν αναληθείς και ότι η απομάκρυνση της καθηγήτριας δεν είχε καμία σχέση με τις συκοφαντίες αυτές».

Δήλωση συμπαράστασης εξέδωσε και η Ν.Δ. στη γνωστή όσο και... εμμονική, στα όρια του γραφικού, πλέον τακτική της να συνδέει όλα τα θέματα με την εθνική τραγωδία στο Μάτι: «Ενώ η χώρα μετρά ακόμη νεκρούς από την εθνική τραγωδία, το καθεστώς του κ. Τσίπρα επιστρέφει στο μόνο που ξέρει να κάνει καλά: Με κατάπτυστα δημοσιεύματα σπιλώνει ακόμη και συγγενείς πολιτικών της αντιπάλων, προτρέποντας τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να προαναγγέλλουν ακόμη και διώξεις στελεχών της Ν.Δ.».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, απαντώντας στον πρώην πρωθυπουργό, αναφέρει:

«Η έξαλλη στάση, και η φρασεολογία υποκόσμου του πρώην πρωθυπουργού, δεν εκπλήσσει πλέον κανέναν. Ο κ. Σαμαράς ακολουθεί κατά γράμμα, αν δεν την έχει χαράξει ο ίδιος, την τακτική με την οποία η Ν.Δ. αντιμετωπίζει όλα τα σκάνδαλα –ΚΕΕΛΠΝΟ, Novartis κ.λπ.– στα οποία εμπλέκονται στελέχη της: Φωνάζει ο κλέφτης, για να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

◼ Αργά χθες, αντέδρασε εκ νέου ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ στην ανακοίνωση Σαμαρά. «Επειδή η πρόκληση και η αλαζονεία του “ισχυρού” δεν έχει όριο κάποιες φορές και επειδή το ύφος και οι εκφράσεις του είναι τουλάχιστον απαράδεκτα, ανακοινώνω στον κ. Σαμαρά ότι η ΟΙΕΛΕ θα ζητήσει αύριο να ανοίξει ο φάκελος Μπουλούτα. [...] Αλλωστε, επί των ημερών του και επί των ημερών τού από εκείνον διορισμένου υπουργού Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλου έλαβε χώρα το όνειδος της απόλυσης Μπουλούτα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: