Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Ανοιχτή απειλή για «γκέτο» προσφύγων στην Ελλάδα

Στα σύνορα με τα Σκόπια και στον λεγόμενο «βαλκανικό διάδρομο» φαίνεται πως θα κριθούν τελικά οι αντοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης στην προσφυγική κρίση και στη θεμελιώδη αρχή των ανοιχτών συνόρων.


Η πίεση και οι πολιτικοί εκβιασμοί φθάνουν πλέον σε οριακό σημείο, η κυβέρνηση έδειξε ήδη τέσσερις χώρες – Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία – ως υποκινητές της κατάργησης της Σένγκεν και αρχιτέκτονες της Ευρώπης των φρακτών, και το...
ενδεχόμενο να «σφραγίσουν» τα ελληνοσκοπιανά σύνορα ακόμη και με αποστολή ευρωπαϊκού στρατού δεν μοιάζει πια ακραίο σενάριο αλλά ανοιχτή απειλή.

Το «σφράγισμα» των συνόρων στα Σκόπια

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times, τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. έχουν ήδη σχεδιάσει, ακόμη και στις λεπτομέρειές του, το αμφιλεγόμενο σχέδιο για αποστολή περισσότερων συνοριοφυλάκων, ακόμη και στρατού στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα για να ανακόψουν τις ροές μεταναστών που εισέρχονται στη Βόρεια Ευρώπη.

Το σχέδιο προβλέπει, εν ολίγοις, ακόμη και «ερμητικό κλείσιμο» των ελληνοσκοπιανών συνόρων και εγκλωβισμό των προσφύγων στην Ελλάδα, και είναι σλοβενικής πατρότητας με βάση την γνωστή επιστολή που είχε αποστείλει στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τον περασμένο μήνα ο Σλοβένος πρωθυπουργός.

Το νεότερο στοιχείο είναι πως πλέον περνά από το στάδιο της «εισήγησης» σε εκείνο του υπαρκτού σχεδίου καθώς, πάντοτε κατά τους FΤ, φέρεται να έχει πάρει την έγκριση Βρυξελλών και Βερολίνου.

Το εάν θα εφαρμοστεί ή όχι, δε, εξαρτάται από το εάν το κύμα των προσφύγων θα διογκωθεί περαιτέρω από τον Μάρτιο - όπως φοβούνται όχι μόνον ευρωπαίοι αλλά και Έλληνες αξιωματούχοι -, από το εάν θα συναινέσει ή όχι η Αθήνα σε πιο σκληρά μέτρα ελέγχου των συνόρων και επαναπροώθησης και από το εάν θα αποδώσει η τελευταία επιχείρηση πίεσης προς την Τουρκία να συγκρατήσει περισσότερους πρόσφυγες στο έδαφός της.

Μήνυμα από την Ουγγαρία

«Εάν η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη ή ικανή να προστατεύσει τη ζώνη Σένγκεν και δεν δέχεται βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χρειαζόμαστε μια άλλη γραμμή άμυνας, που προφανώς είναι στην ΠΓΔΜ και τη Βουλγαρία», ήταν το καθαρό – όσο και ευθέως απειλητικό μήνυμα – που έστειλε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο, δείχνοντας και τη νέα αντίληψη περί «άμυνας» και «αλληλεγγύης» που προωθούν οι νεοεισελθόντες κεντροευρωπαίοι της Ε.Ε.

Υπό το κλίμα αυτό, καθοριστική θα είναι η σύνοδος κορυφής της 18ης και 19ης Φεβρουαρίου, ενώ ο βασικός άξονας των αποφάσεων αναμένεται να καθοριστεί απόψε στη συνάντηση που θα έχουν στο Στρασβούργο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Η Μέρκελ πάει αύριο και στην Άγκυρα, όπου αναμένεται να πιέσει εκ νέου τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου να τηρήσει τα «συμφωνηθέντα» - έναντι αδράς οικονομικής βοήθειας – με την Ε.Ε., ενώ την πίεση προς την Τουρκία θα εντείνει και η έκθεση της Κομισιόν που θα δημοσιοποιηθεί την Τετάρτη και η οποία, κατά τις πληροφορίες, καταλογίζει μεγάλα ελλείμματα στην Άγκυρα στην εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό.

Τα hot spots

Ο έτερος ευρωπαϊκός κλοιός πίεσης, εκείνος προς την Αθήνα, εστιάζεται πλέον στην άμεση δημιουργία των hot spots και των κέντρων μετεγκατάστασης, με την ελληνική κυβέρνηση να δίνει πλέον αγώνα δρόμου για να προλάβει το χρονοδιάγραμμα της 15ης Φεβρουαρίου. Ακόμη κι εάν όλα, όμως, είναι έτοιμα έως τότε ουδείς εγγυάται πως ο κλοιός θα αρθεί και πως τα σύνορα θα παραμείνουν ανοιχτά όσο διογκώνεται το κύμα των προσφύγων.

«Με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείπουν καθημερινά το Χαλέπι και με πάνω από 800.000 πρόσφυγες να βρίσκονται ήδη στη Γερμανία, όλοι ψάχνουν απλώς το βολικό άλλοθι για να σφραγίσουν τις πόρτες», είναι η χαρακτηριστική επισήμανση Έλληνα παράγοντα με γνώση των εξελίξεων και των διεργασιών για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες

Δεν υπάρχουν σχόλια: