Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Μαζική και πολυσυλλεκτική κινητοποίηση

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της χώρας στο πλαίσιο της 24ωρης γενικής απεργίας, που εκτιμάται ότι ήταν ίσως το μαζικότερο συλλαλητήριο των τελευταίων τριών ετών.

«Κατρούγκαλε, Πετρόπουλε, ακούστε το καλά, αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά», ήταν το κοινό σύνθημα των συγκεντρωμένων που απέρριψαν κατηγορηματικά το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση.

ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, βενζινοπώλες, οδηγοί ταξί, ναυτικοί, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ελεύθεροι επαγγελματίες, συνολικά ο επιστημονικός κλάδος, η ...
Ομοσπονδία Φορτηγών αυτοκινητιστών Ελλάδος βροντοφώναξαν μεταξύ άλλων για ένα ασφαλιστικό βιώσιμο με δουλειές και συντάξεις, χωρίς περικοπές για όλες τις γενιές.

Δυναμικό «παρών» έδωσαν φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές, καθηγητές και δάσκαλοι, εργολαβικές καθαρίστριες των λεωφορείων, αντιεξουσιαστές και η συνέλευση κατοίκων Αγίας Παρασκευής.

«Εφ.Συν.» / Τάσος Κωστόπουλος
Η αφετηρία των κινητοποιήσεων ήταν για ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος, για το ΠΑΜΕ η πλατεία Ομονοίας και για ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ η οδός Μητροπόλεως, μπροστά από τα γραφεία της ΕΣΕΕ.

Όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις κατέστησαν σαφές ότι οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν με στόχο να μην επιτρέψουν να ψηφιστεί ο νέος ασφαλιστικός νόμος, που προωθεί η κυβέρνηση.

Ακούστηκαν συνθήματα, όπως «Σήμερα το μάθημα το δίνουμε στον δρόμο - Πάρτε πίσω τον νόμο-λαιμητόμο», «Αλέξη, πόσο θα δουλέψω ακόμη;» αλλά και το «Αλέξη, θυμήσου ήμασταν μαζί σου».

Ευρηματικοί διαδηλωτές σήκωσαν πανό στα κινέζικα για την πώληση του ΟΛΠ στην Cosco, που σημαίνει «το λιμάνι δεν πουλιέται», σύμφωνα με συγκεντρωμένους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, η συμμετοχή ξεπερνάει τις 40.000 συγκεντρωμένους.

«Εφ.Συν.» / Μιχαήλ-Άγγελος Κωνσταντόπουλος
«Απόσυρση εδώ και τώρα»

Αντιπροσωπεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων επέδωσαν το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης στον Νίκο Βούτση, ο οποίος παραλαμβάνοντάς το δήλωσε ότι ο διάλογος πρέπει να ξεκινήσει πριν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, των αγροτών και του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας ζήτησαν διάλογο από μηδενική βάση, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής τους απάντησε ότι αυτό που εκείνοι θεωρούν ως μηδενική βάση για την κυβέρνηση είναι διάλογος πάνω σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο.Στο ψήφισμα για την απόσυρση του προσχέδιου νόμου για το ασφαλιστικό απαιτείται μεταξύ άλλων: αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας, απόσυρση της «σκανδαλώδους και αντικοινωνικής ρύθμισης που εξουδετερώνει το προνόμιο των εργατικών απαιτήσεων στην πτωχευτική διαδικασία», «αμία παρέμβαση στην αποτελεσματική άσκηση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων», «καμία παρέμβαση στο ισχύον πλαίσιο για την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και την απαγόρευση του lock out (ανταπεργία) των εργοδοτών» και «να μπει οριστικό τέλος στις  πολιτικές φορομπηχτικής επιδρομής κατά του παραγωγικού ιστού της χώρας».
Καμία αλλαγή στην κοινωνική ασφάλιση που θα μετατρέπει τις συντάξεις σε επιδόματα φτώχειας, που θα  καταστρέφει τους εργαζόμενους και  θα υποθηκεύει το μέλλον των νέων γενεών. Τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό όχι μόνο θα αυξήσουν  την ανεργία, τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία για τους μισθωτούς,  θα οδηγήσουν  σε μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμα  μεγάλου αριθμού του ενεργού πληθυσμού των ελευθέρων επαγγελματιών – επιστημόνων, θα καταστρέψουν τους αγρότες, θα καταστήσουν  παντελώς επισφαλή την, ήδη, κλονισμένη εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και θα συμβάλλουν ευθέως στην ενίσχυση των «γκρίζων» ζωνών της οικονομίας.
Γιάννης ΠαναγόπουλοςEUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Ο πρόεδρος της ΓΣΣΕ,  Γιάννης Παναγόπουλος, σημείωσε ότι «αντί για την εκπλήρωση της προσδοκίας του κόσμου της εργασίας για επαναφορά της 13ης  σύνταξης έχουμε ένα νέο ασφαλιστικό που είναι μια λαιμητόμος για τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα».
«Ο κόσμος της εργασίας, οι επιστήμονες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι επαγγελματοβιοτέχνες, όλοι αντιδρούν και λένε προς την κυβέρνηση: Αυτό το έκτρωμα πρέπει να αποσυρθεί και θα αγωνιστούμε για να αποσυρθεί», πρόσθεσε.
Με τη σειρά του ο γενικός γραμματέας, Δημήτρης Κουτσούμπας, τόνισε ότι «τα μεγάλα συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις, τα αγωνιστικά μπλόκα της αγροτιάς, η συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων, επιστημόνων, νέων και γυναικών των λαϊκών οικογενειών, στέλνουν ένα μήνυμα: "Δεν πάει άλλο"».
EUROKINISSI / ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ

Μολότοφ επιτάχυναν τη λήξη της πορείας

Ιδιαίτερα έντονη ήταν η αστυνομική παρουσία, αφού διμοιρίες των ΜΑΤ, μοτοσικλετιστές και κλούβες βρίσκονταν διασκορπισμένες σε διάφορα σημεία του κέντρου της Αθήνας.
Σε δύο προσαγωγές προχώρησε οι αστυνομικές δυνάμεις, για τα επεισόδια που προκάλεσαν άγνωστοι προς το τέλος της κινητοποίησης.
Νωρίτερα, ομάδα νεαρών πέταξε βόμβες μολότοφ και χειροβομβίδες κρότου λάμψης προς τις αστυνομικές δυνάμεις στη συμβολή των οδών Πεζμαζόγλου και Σταδίου, στην πλατεία Συντάγματος και στην οδό Πανεπιστημίου, ενώ πέταξαν μολότοφ στο κτίριο της Τραπέζης της Ελλάδος.
Στη συνέχεια 30-40 τα επεισόδια μεταφέρθηκαν στα Εξάρχεια, όταν αντιεξουσιαστές έστησαν οδοφράγματα στην οδό Στουρνάρη και έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων.
«Εφ.Συν.» / Τάσος Κωστόπουλος
EUROKINISSI
exarheia from eurokinissi on Vimeo.

Επίθεση σε δημοσιογράφο του «Αθήνα 9,84»

Κατά τη διάρκεια της πορείας άγνωστοι επιτέθηκαν στον δημοσιογράφο Δημήτρη Πέρρο (Αθήνα 9,84), που κάλυπτε τις κινητοποιήσεις, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Πατησίων.
Ο δημοσιογράφος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» με χτύπημα στο κεφάλι, δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες και υποβάλλεται σε εξετάσεις.
Για «προκλητική ενέργεια που επιχειρεί να πλήξει την ελευθεροτυπία και να τρομοκρατήσει τους λειτουργούς της ενημέρωσης»κάνει λόγο ο Δήμος Αθηναίων, σε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την επίθεση.

Μεγάλες κινητοποιήσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις

Παρέλυσε σήμερα η Λάρισα, καθώς όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι συμμετείχαν μαζικά στις δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες και στις δύο συγκεντρώσεις πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας- μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών- δυναμική ήταν η παρουσία αγροτών, τόσο από το μπλόκο της Νίκαιας, όσο και από το μπλόκο των Τεμπών, 
Το «παρών» έδωσαν και περίπου 20 τρακτέρ- δεν μετακινήθηκαν περισσότερα προκειμένου να υπάρχει ο χώρος να σταθεί το πλήθος των πολιτών που συμμετείχαν στην συγκέντρωση- που με μαύρες σημαίες και συνεχή κορναρίσματα έδιναν τον τόνο στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας κατά της κυβερνητικής πολιτικής, της ασφαλιστικής και φορολογικής μεταρρύθμισης.
Νεκρή πόλη θύμιζε σήμερα και ο Βόλος, αφού σήμερα πραγματοποιήθηκε το μεγαλύτερο συλαλλητήριο στην ιστορία της πόλης.
Στο λιμάνι συγκεντρώθηκαν χιλιάδες Βολιώτες από όλους τους τομείς παραγωγής και στην συνέχεια, μετά της ομιλίες, πραγματοποιήθηκε πορεία χιλιομέτρων στις κεντρικές λεωφόρους, μέχρι και το κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Βόλος / EUROKINISSI
Στην πορεία συμμετείχαν βιομηχανικοί εργάτες, αγρότες από το μπλοκο των Μικροθηβών και το Πήλιο, ελεύθεροι επαγγελματίες, εκπαιδευτικοί, έμποροι και κάθε είδους εργαζόμενοι.
Την ίδια ώρα εκατοντάδες αλιείς είχαν αποκλείσει το λιμάνι του Βόλου με τα καίκια τους. Στον Βόλο παρέλυσαν σήμερα και οι αστικές συγκοινωνίες και έκλεισαν όλα τα καταστήματα της πόλης.
Παράλληλα το ΠΑΜΕ σε μία ξεχωριστή συγκέντρωση στην πλατεία Πανεπιστημίου, πραγματοποίησε την δική του πορεία στο κέντρο του Βόλου.

Αγροτικό προσπάθησε να ρίξει την είσοδο του υπ. Μακεδονίας - Θράκης

Ανταπόκριση: Νίκος Φωτόπουλος
Με την... πόρτα του ΥΜΑΘ τα βάλε ένας αγρότης στη Θεσσαλονίκη που επιχείρησε να... μπουκάρει με το αγροτικό του, προκαλώντας ένταση στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αγροτών. 
Με την ελληνική σημαία πάνω στο αυτοκίνητό του ο αγρότης έβαλε μπροστά και άρχισε να χτυπάει τη σιδερένια πύλη του υπουργείου προκειμένου να την ρίξει! 
Ισχυρή αστυνομική δύναμη, μέσα από τη σιδερένια πύλη του υπουργείου Μακεδονίας, παρακολουθούσε τον αγρότη να επιχειρεί να τη σπάσει, χωρίς να αντιδρά.  
Έξω από το ΥΜΑΘ αυτή την ώρα βρίσκονται 36 μεγάλα τρακτέρ, ταξί και λεωφορεία, ενώ τρεις πορείες -του ΠΑΜΕ, του ΕΚΘΕΣΗ και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς- κατευθύνονται προς τα εκεί.
Οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης, Εγνατία και Τσιμισκή, ήταν κλειστοί από τις 10 το πρωί, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σχεδόν σε κάθε πάροδο του ιστορικού κέντρου. 
Τρίκαλα - EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Μαζικές συγκεντρώσεις στην Ήπειρο

Μαζικές συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν πρωί σε όλες τις πόλεις της Ηπείρου, ενώ στα μπλόκα των αγροτών προστέθηκε ακόμη ένα, στην παλιά εθνική οδό Ηγουμενίτσας-Ιωαννίνων στο ύψος του Βουτσαρά.
Χιλιάδες διαδηλωτές από όλους τους επαγγελματικού χώρους, συνδικαλιστικές οργανώσεις, φορείς και κόμματα, τρακτέρ φορτηγά ,ταξί και λεωφορεία, έχουν μπλοκάρει το κέντρο των Ιωαννίνων από τις 11 το πρωί, ενώ όλες οι επιχειρήσεις ακόμη και οι καφετέριες είναι κλειστές.
Από 4 διαφορετικά σημεία της πόλης στην Πρέβεζα, ξεκίνησαν τις 10 το πρωί οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και στην συνέχει ακολούθησαν πορείες στο κέντρο της πόλης μαζί με τα τρακτέρ. Στην 'Αρτα ,η πορεία του πραγματοποίησε Εργατικό Κέντρο κατέληξε στο μπλόκο των αγροτών στην παλιά γέφυρα που παρέμεινε κλειστή από χθες το απόγευμα και άνοιξε μόνο για μισή ώρα το πρωί προκειμένου να περάσουν οι απεργοί.
Στο κέντρο της πόλης, πραγματοποιήθηκε μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση από συνδικαλιστικά σωματεία και φορείς. Ανάλογη η εικόνα στη Ηγουμενίτσα όπου από τις 6 το πρωί έδεσαν κάβους τα πλοία λόγω της 48ωρης απεργίας των ναυτεργατών.

«Νέκρωσε» και το Άργος

Εξαιρετικά μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Δερβενακίων, ενώ από νωρίς οι αγρότες είχαν αποκλείσει τις δύο εισόδους της πόλης στο νοσοκομείο και τη Δαλαμανάρα.
Άργος - EUROKINISSI / ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Απόλυτη η συμμετοχή των επαγγελματιών Ξάνθης - Κομοτηνής

Χιλιάδες πολίτες από όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες πήραν μέρος στις απεργιακές κινητοποιήσεις σε Ξάνθη και Κομοτηνή, όπου παρέμειναν κλειστά όλα τα καταστήματα, ακόμα και τα περίπτερα, οι καφετερίες και οι επιχειρήσεις εστίασης.
Χειρόφρενο σήκωσαν και οι ιδιοκτήτες και οδηγοί ταξί ενώ και τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ ακύρωσαν κάποια από τα δρομολόγιά τους προκειμένου να εκδηλώσουν την συμπαράστασή τους στα αιτήματα των απεργών.
Στην Κομοτηνή, μπροστά στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της πόλης διαβάστηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης που περιλαμβάνει τα αιτήματα για την απόσυρση του ασφαλιστικού και διάλογο με όλους τους φορείς της χώρας από μηδενική βάση, την κατάθεση προτάσεων και εκ μέρους της αντιπολίτευσης, «παίρνοντας ξεκάθαρη θέση και υποβάλλοντας συγκεκριμένες προτάσεις», «την ψήφιση ενός δίκαιου, βιώσιμου και αναπτυξιακού ασφαλιστικού συστήματος», «την άμεση επιστροφή των κλεμμένων από τα ασφαλιστικά Ταμεία, που θα αποτελέσουν την βάση της ανακεφαλαιοποίησής τους».
Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Κομοτηνής η οποία πέρασε μπροστά από την έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και κατέληξε στο κτίριο όπου στεγάζεται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης.

Οι πολυπληθείς συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε Ξάνθη και Κομοτηνή, που πραγματοποίησαν πορείες την ίδια στη δύο πόλεις, ακολουθώντας, όμως, διαφορετικές διαδρομές από τους υπόλοιπους διαδηλωτές.
Πάτρα - EUROKINISSI

Παρέλυσαν Ζάκυνθος και Κεφαλονιά 

Χιλιάδες Ζακυνθινοί και Κεφαλλονίτες, βγήκαν σήμερα στους δρόμους των δύο νησιών, φωνάζοντας συνθήματα κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση.
Αναλυτικότερα, στη Ζάκυνθο πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό την αιγίδα του Εργατικού Κέντρου, του ΠΑΜΕ, αλλά και όλων των παραγωγικών φορέων του νησιού, η μεγαλύτερη απεργιακή συγκέντρωση των τελευταίων τριάντα με εκατοντάδες εργαζόμενους, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, μαθητές, δικηγόρους και δασκάλους, να παίρνουν μέρος στο συλλαλητήριο ενάντια στα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης και το ασφαλιστικό.
Στις ομιλίες που προηγήθηκαν της πορείας έξω από το παλιό κτίριο του Εργατικού Κέντρου, στην πλατεία Δημοκρατίας, απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό, όλοι οι πρόεδροι των φορέων που πήραν μέρος.
Στην πορεία που ακολούθησε πορεία συμμετείχαν και αγρότες και περίπου 30 τρακτέρ, ενώ στην κεφαλή της βρίσκονταν μερίδα μαθητών.
«Ο κόσμος στη σημερινή πορεία ξεπέρνα τα 2.000 άτομα και ακολουθεί πορεία με αγρότες και περίπου 35 οχήματα. Στη σημερινή συγκέντρωση χαιρέτησαν πάνω από 15 σωματεία και φορείς», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά την διάρκεια της πορείας, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου Γιώργος Κωνσταντίνου, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση, «πάρε πίσω το ασφαλιστικό, δεν συζητάμε δεν διαπραγματευόμαστε».
Τεράστια ήταν η συμμετοχή και στην Κεφαλονιά, όπου πέρα από το Εργατικό Κέντρο και το ΠΑΜΕ, στη συγκέντρωση συμμετείχαν έμποροι, επαγγελματίες, όλες οι παραγωγικές τάξεις και οι σύλλογοι του νησιού.
Στην πορεία που έγινε στο Αργοστόλι, συμμετείχαν αγρότες και κτηνοτρόφοι με τα τρακτέρ τους και οι φορτηγατζήδες με τα φορτηγά τους, κάνοντας το κομβόι να φτάνει ακόμη και το ένα χιλιόμετρο.

Μαζική απεργία και στη Ρόδο

 Ιδιαίτερα μαζική η συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση στο νησί της Ρόδου, με τους συνδικαλιστές να υποστηρίζουν ότι είναι η μαζικότερη κινητοποίηση των τελευταίων δέκα ετών.
Χαρακτηριστικό της κινητοποίησης είναι ότι για πρώτη φορά σχεδόν όλα τα καταστήματα στο κέντρο της πόλης έχουν κλείσει, ενώ συμμετέχουν στην κινητοποίηση και οι ιδιοκτήτες φορτηγών που πλαισίωσαν την πορεία στο κέντρο της πόλης.
Οι συγκεντρωθέντες πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία δημαρχείου, όπου κατέθεσαν ψηφίσματα διαμαρτυρίας στους αρμόδιους, ζητώντας την απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό.
Σάμος / Μαργαρίτα Ικαρίου

Σάμος: 2000 άνθρωποι στο δρόμο!

Ανταπόκριση: Μαργαρίτα Ικαρίου
Δύο χιλιάδες περίπου άνθρωποι από κάθε επαγγελματική τάξη βγήκαν στο δρόμο το πρωί της Πέμπτης 4 Φεβρουαρίου, στη μεγαλύτερη πορεία που πραγματοποιήθηκε στο ακριτικό νησί κατά την τελευταία δεκαετία, διαδηλώνοντας κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Αγρότες, αμπελοκαλλιεργητές της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου, κτηνοτρόφοι, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, συνταξιούχοι, γιατροί και νοσηλευτές, δικηγόροι και πολιτικοί μηχανικοί, έμποροι και βιοτέχνες, αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, κατέβηκαν στο συλλαλητήριο με κοινό σύνθημα «να μην περάσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο». Η παραλιακή λεωφόρος του νησιού πλημμύρισε από κόσμο, από την αρχή ως το τέλος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, ενώ συμμετείχε και σημαντικός αριθμός αγροτικών οχημάτων.
«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση που έχει γίνει στη Σάμο τα τελευταία χρόνια» δήλωσε ο πρ. πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σάμου και περιφερειακός σύμβουλος στο Β. Αιγαίο, Αντώνης Δράκος. «Παρόμοια παλλαϊκή κινητοποίηση είχε να σημειωθεί από τότε, μετά το ναυάγιο του Σαμίνα Εξπρές… Φαίνεται πως ο λαός έχει αντιληφθεί ότι αν περάσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, θα ναυαγήσει κάθε έννοια δικαίου και θα πνιγούν οι εργατικές τάξεις…» σημείωσε.

Κλειστά καταστήματα - EUROKINISSI


Τα ποσοστά συμμετοχής των μικρομεσαίων στην απεργία

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των επαγγελματιών, εμπόρων και βιοτεχνών στο κάλεσμα της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ για κλείσιμο των καταστημάτων και των επιχειρήσεων τους.
«Η συμμετοχή τους στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα ήταν για πρώτη φορά τόσο υψηλή και μαζική σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των επαγγελματοβιοτεχνών και των εμπόρων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ:
Στην Αθήνα οι μικρομεσαίοι έδωσαν δυναμικό «παρών» στη μεγάλη συγκέντρωση στην οποία συμμετείχαν και οι έμποροι, επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και βιοτέχνες του Νομού Ευβοίας, ενώ και στη Θεσσαλονίκη 95% των καταστημάτων παρέμειναν κλειστά και τα ταξί συμμετείχαν μαζικά στην απεργία.
Το 100% των καταστημάτων και επιχειρήσεων, ακόμα και των επισιτιστικών, έκλεισε στο Άργος, στα Τρίκαλα, την Αχαΐα, τη Κόρινθο, την Ναύπακτο, την Δράμα, τη Λάρισα, την Άρτα, την Κέρκυρα, τη Θήβα, την Καρδίτσα, την Ξάνθη, την Πιερία, τη Ροδόπη, τη Φλώρινα, τον Έβρο, τα Ιωάννινα (όπου οι επισιτιστικές επιχειρήσεις θα παρέμεναν κλειστές μέχρι τις 12 το μεσημέρι), τη Χίο (όπου οι επισιτιστικές επιχειρήσεις θα άνοιγαν μετά τις 13.00) και τη Λαμία (οι επισιτιστικές επιχειρήσεις θα παρέμεναν κλειστές έως και τις14.00).
Στον Νομό Λακωνίας επίσης το 99% των καταστημάτων και των επισιτιστικών επιχειρήσεων έκλεισε.
Στη Βέροια όλα τα καταστήματα ήταν κλειστά, με εξαίρεση τα αρτοποιεία, όπως και στα Χανιά με εξαίρεση τις επιχειρήσεις επισιτισμού.
Στη Τρίπολη, όπου επίσης το 100% των καταστημάτων έκλεισε, πραγματοποιήθηκε μηχανοκίνητη πορεία στα μπλόκα των αγροτών.
Στη Καβάλα, το Ηράκλειο Κρήτης, τη Μυτιλήνη, τις Σέρρες και το Ναύπλιο καταστήματα και επιχειρήσεις έκλεισαν σε ποσοστό 98%, ενώ 95% των καταστημάτων έκλεισε στη Κοζάνη, στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, στον νομό Μεσσηνίας και στον νομό Μαγνησίας (συμπεριλαμβανομένων και των επισιτιστικών επιχειρήσεων).
Στον νομό Αιτωλοακαρνανίας έκλεισε το 90% των καταστημάτων και επιχειρήσεων, το 80% στο νομό Νάουσας και το 70% στο σύνολο του νομού Δωδεκανήσων.
εφσυν

Δεν υπάρχουν σχόλια: