Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Τσίπρας σε Μέρκελ: Κανείς δεν μπορεί να διαχειριστεί δύο κρίσεις

Στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για τη Συρία που πραγματοποιείται σήμερα στο Λονδίνο, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συνάντησε κατ’ ιδίαν τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. Κατά τη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει εντός Φεβρουαρίου, υπογραμμίζοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να διαχειρίζεται δύο κρίσεις ταυτόχρονα» (σημ: προσφυγική και οικονομική).

 
Κατά τη... συνάντηση με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, εκτός από το προσφυγικό, συζητήθηκε η πορεία του ελληνικού προγράμματος και η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την Άνγκελα Μέρκελ σχετικά με τα θετικά στοιχεία που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, όπως και για την πρόταση ασφαλιστικής μεταρρύθμισης εν αναμονή της απάντησης των Θεσμών. Επίσης, επισημάνθηκε η σημασία της ταχείας και επιτυχούς ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Σχετικά με το θέμα της αξιολόγησης, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών δεν πρέπει να γίνουν αφορμή για καθυστερήσεις στην αξιολόγηση.  «Κανείς δεν μπορεί να διαχειρίζεται δύο κρίσεις ταυτόχρονα. Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει εντός Φεβρουαρίου. Η διάσταση απόψεων μεταξύ των Θεσμών δεν πρέπει να γίνει αιτία καθυστερήσεων», είπε ο Αλέξης Τσίπρας με την Άγκελα Μέρκελ να του απαντά: «Πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση γρήγορα για να επικεντρωθούμε στην προσφυγική κρίση».

Ακόμη συμφωνήθηκε  ότι ο Φεβρουάριος αποτελεί κρίσιμο μήνα για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, καθώς και ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των κρατών-μελών της Ε.Ε. και της Τουρκίας, θα πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει.

Για το προσφυγικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως «θα πρέπει να σταματήσει το blame game και να συνεργαστούμε για να βρούμε λύση». Η Γερμανίδα καγκελάριος συμφώνησε, λέγοντας: «Αυτή είναι και η δική μου προτεραιότητα. Πρέπει να εργαστούμε μαζί με τον Α. Νταβούτογλου πολύ αυτόν τον μήνα. Αν εφαρμοστεί η συμφωνία, θα έχουμε μεγάλη μείωση των ροών». Εκείνο που ζήτησε η Άνγκελα Μέρκελ είναι να έχουν ολοκληρωθεί τα hotspots έως τις 18 Φεβρουαρίου, οπότε διεξάγεται η σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι έως τότε θα έχει υλοποιήσει τις σχετικές δεσμεύσεις της. Εκείνα που τονίζει η κυβέρνηση και με τα οποία συμφωνούν οι συνομιλητές της, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, είναι ότι εφόσον ήρθη το εμπόδιο μπλοκαρίσματος χρηματοδότησης από τον Ιταλό πρωθυπουργό πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα το συμφωνηθέν σχέδιο ΕΕ-Τουρκίας. Επίσης, η κυβέρνηση ζητεί την πλήρη εφαρμογή του πρωτοκόλλου επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Ακόμη η κυβέρνηση ζητεί μετ' επιτάσεως να εφαρμοστεί το εργαλείο της επανεγκατάστασης (relocation) που προχωράει με μηδαμινούς ρυθμούς.

Το προσφυγικό στο επίκεντρο της συνάντησης με Κάμερον

Το προσφυγικό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Κάμερον.  Οι δύο άνδρες στάθηκαν στη σημασία της ανάπτυξης προγραμμάτων εκπαίδευσης και απασχόλησης για τους Σύρους πρόσφυγες στις γειτονικές στη Συρία χώρες.

Υπογραμμίστηκαν επίσης οι προσπάθειες της Ελλάδας για ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών, καθώς και η αναγκαιότητα άμεσης εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης που συμφωνήθηκε μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκαν οι δυνατότητες συμβολής του Ηνωμένου Βασιλείου στη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Επιπλέον, επί τάπητος τέθηκαν και το Κυπριακό, καθώς και οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται σχετικά με την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: