Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Σόιμπλε… συμφωνεί με Βαρουφάκη: Hμερομηνία-ορόσημο η 30η Ιουνίου

Απέχουν…  έτη φωτός πολιτικά και ιδεολογικά, αλλά ενίοτε μπορεί και να συμφωνούν: Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γιάνης Βαρουφάκης εμφανίζονται – ίσως και για πρώτη φορά το τελευταίο θυελλώδες τετράμηνο – να έχουν κοινή εκτίμηση για τα χρονικά περιθώρια λύσης στο ελληνικό ζήτημα.
Αμφότεροι οι υπουργοί Οικονομικών, Ελλάδας και Γερμανίας, δήλωσαν σήμερα πως η πραγματική, καταληκτική ημερομηνία για συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών είναι η 30η Ιουνίου.

«Το... πρόγραμμα θα εκπνεύσει στις 30 Ιουνίου», δήλωσε με νόημα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη σύνοδο της G7 στη Δρέσδη, δίνοντας ουσιαστικά το ίδιο χρονοδιάγραμμα που είχε περιγράψει νωρίτερα, εδώ στην Αθήνα, και ο Γιάνης Βαρουφάκης. Στη συνέντευξή του στον ΒΗΜΑ FM ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είπε πως θα υπάρξει ενιαία συμφωνία - πακέτο έως τα 30 Ιουνίου.

Κατά τα λοιπά, πάντως, οι δύο πλευρές – δημοσίως τουλάχιστον – παραμένουν σε μακρά απόσταση εκτιμήσεων. «Τα θετικά νέα από την Αθήνα δεν συνάδουν με αυτά που ακούμε από τους θεσμούς», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσθέτοντας πάντως πως παρ’ ότι οι ηγέτες της Ευρώπης «έχουν διαφορετικές από εκείνες των ηγετών της Ελλάδας» τους ενώνει η κοινή ευθύνη για την Ευρώπη. Αναγνώρισε, δε, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει στα χέρια της μια δημοκρατική, λαϊκή εντολή λέγοντας: «Η ελληνική κυβέρνηση είναι ο εκπρόσωπος του ελληνικού λαού και γι' αυτό της αξίζει σεβασμός»…

Στα highlights της συνέντευξης ήταν και οι ερωτήσεις προς τον Σόιμπλε για την σχέση του με τον Γιάνη Βαρουφάκη: «Δεν έχω κανένα προσωπικό πρόβλημα με τον Έλληνα συνάδελφό μου», είπε, για να προσθέσει πάντως ότι η σχέση τους «δεν είναι γάμος από έρωτα»

Δεν υπάρχουν σχόλια: