Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Δρόμο επίπονης συμφωνίας έδειξαν Μέρκελ και Ολάντ – Αγκάθι το ΔΝΤ

Δρόμο άμεσης, αλλά και επίπονης, διεξόδου στο ελληνικό δράμα φαίνεται να ανοίγει η χθεσινοβαδυνή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ – μια συνάντηση που επιβεβαίωσε μεν την πολιτική βούληση για λύση αλλά κατέδειξε και τα δύσβατα «αγκάθια».
Στα καλά νέα, Μέρκελ και Ολάντ συμφώνησαν με τη θέση Τσίπρα για μια... «ενιαία και μακροπρόθεσμη» λύση – στα κακά νέα όμως, ως προϋπόθεση για αυτό τέθηκε καθαρά η «επιτυχής ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης» και, κυρίως, η συγκατάθεση και η παραμονή του ΔΝΤ στον ελληνικό πρόγραμμα.
Εν ολίγοις, στην τριμερή συνάντηση των δυόμισι ωρών στη Ρίγα κατέστη σαφές ότι η διέξοδος μιας αποχώρησης του ΔΝΤ με μεταβίβαση όλου του οικονομικού «πακέτου» στην ευρωπαϊκή πλευρά - την οποία δεν έχει κρύψει ότι θα έβλεπε θετικά η Ελλάδα -απορρίπτεται, επί του παρόντος τουλάχιστον. Παράλληλα, ως όρος για να ανοίξουν άμεσα οι δίοδοι της χρηματοδότησης προς την Αθήνα τίθεται η ολοκλήρωση της εν εξελιξει «τεχνικής» διαπραγμάτευσης στο Brussels Group, κάτι ωστόσο που θεωρείτο εν πολλοίς δεδομένο και αναμενόμενο από την ελληνική πλευρά.
Στο μεγάλο κάδρο, το σχέδιο που παραμένει στο τραπέζι έχει πάντα δύο επίπεδα: Ενα άμεσο «σήμα» προόδου από το Eurogroup που θα ανοίξει μια τετράμηνη «γέφυρα» χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, και εν συνεχεία διαπραγμάτευση των μεγάλων ζητημάτων – ασφαλιστικού, εργασιακών, χρέους – με ορίζοντα για την «ενιαία» λύση και συμφωνία τον Σεπτέμβριο.
Η τελική εκδοχή αυτού του σχεδίου αναμένεται να γίνει πιο σαφής στη συνάντηση που θα έχει σήμερα το μεσημέρι, στις 2.30, στη Ρίγα ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει και τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις παρασκηνιακές διεργασίες εκτόνωσης. Πιθανότερο σενάριο παραμένει η σύγκλιση έκτακτου Eurogroup μέσα στην επόμενη εβδομάδα, όπως έδειξε πριν από την χθεσινή τριμερή και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προαναγγέλοντας συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την Ελλάδα «στα τέλη Μαίου με αρχές Ιουνίου».
Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται άμεση κατάληξη στο «σήριαλ» του ΦΠΑ στο Brussels Group αλλά και δύσκολες ασκήσεις διπλωματίας απέναντι στην αξίωση του ΔΝΤ να υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις σε εργασιακά και ασφαλιστικό.
Με στόχο να κλείσουν αυτά τα, καθόλου εύκολα, μέτωπα, στη χθεσινοβραδυνή συνάντηση επαναβεβαιώθηκε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας σε επίπεδο κορυφής θα παραμείνουν ανοιχτοί παράλληλα με τις «τεχνικές» διαπραγματεύσεις.
Οπως επεσήμαναν χαρακτηριστικά πηγές του Μαξίμου μετά τη συνάντηση «Μέρκελ και Ολάντ κατανόησαν την ανάγκη μιας συμφωνίας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και εξέφρασαν τη βούλησή τους να συνδράμουν και προσωπικά, αν χρειαστεί, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία».
Κατά τις ίδιες πηγές η συνάντηση έγινε «σε εποικοδομητικό κλίμα, και οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος. Εστίασαν τη συζήτηση στα εναπομείναντα ανοιχτά θέματα».
Από την πλευρά του, και ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφαν Ζάιμπερτ μίλησε για «φιλικές και εποικοδομητικές» συνομιλίες, στις οποίες όμως όπως είπε τονίστηκε η ανάγκη «επιτυχούς ολοκλήρωσης του τρέχοντος προγράμματος».
Και ο κ. Ζάιμπερτ επιβεβαίωσε ότι οι τρεις συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή, ενώ το δικό του ρόλο προς την εξεύρεση πολιτικής λύσης εξακολουθεί να παίζει πάντοτε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Σύμφωνα, δε, με τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ο κ. Γιούνκερ θα έχει ξεχωριστή συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα σήμερα, διότι εάν ήταν παρών στο χθεσινοβραδυνό ραντεβού θα ετίθετο αυτομάτως θεσμικό ζήτημα περαιτέρω διεύρυνσης της τριμερούς. Πρωτίστως, με την συμμετοχή και του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: