Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Αμετάβλητο το όριο χρηματοδότησης από τον ELA

Ο Μάριο Ντράγκι
Δεν αύξησε το όριο ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέσω του μηχανισμού στήριξης ELA. Έτσι, η χρηματοδότηση παράμεινε στα 80,2 δισ. ευρώ, παρατείνοντας την αγωνία ενόψει και του «καυτού» τριήμερου που έχουμε μπροστά μας, για την ελληνική οικονομία.
Να σημειώσουμε πως... σήμερα συνεδριάζει το Brussels Group και μεθαύριο το EuroWorking Group. Την Πέμπτη ξεκινά η σύνοδος των G7 με το ελληνικό ζήτημα να απασχολεί τους υπουργούς οικονομικών στο περιθώριο της συνόδου.
Σύμφωνα και με τα παραπάνω, η ΕΚΤ φαίνεται να κρατά στάση αναμονής. 
Κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στην «Εφ.Συν.» ανέφεραν πως η ελληνική πλευρά δε ζήτησε αύξηση του ELA επειδή θεωρήθηκε ότι το πλαφόν των 80,2 δισ. ευρώ  επαρκές δεδομένου μάλιστα του γεγονότος ότι έχει σταθεροποιηθεί η εκροή καταθέσεων.
Οι τράπεζες, σύμφωνα με πηγές, δεν έχουν «αντλήσει» περί τα 3 δισ. ευρώ από τα συνολικά διαθέσιμα. Αρμόδιες πηγές σχολίαζαν ότι ο λόγος της μη αύξησης είναι η σταθεροποίηση σε πολύ χαμηλά επίπεδα των εκροών καταθέσεων.
Την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ είχε αυξήσει το όριο χρηματοδότησης με 200 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το «κούρεμα» που ζητά για να δεχθεί τις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών, που απαιτούνται για την παροχή ELA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: