Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Τσίπρας: Δεν ξεθωριάζουν οι κόκκινες γραμμές μας

Μηνύματα στο εξωτερικό για την διαπραγμάτευση έστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του συνεδρίου του Economist. «Δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος για τους μισθούς και τις συντάξεις. Η συμφωνία πρέπει να κλείσει. Η προϋπόθεση για να κλείσει είναι να είναι έντιμη και αμοιβαία επωφελής. Δεν μπορεί κάποιοι να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι όσο περνάει ο χρόνος θα πιέζεται η ελληνική κυβέρνηση και θα ξεθωριάζουν οι κόκκινες γραμμές της» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε έναν...
απολογισμό των πρώτων 100 ημερών της κυβέρνησης και σημείωσε ότι διαπραγματεύεται με πυξίδα τα συμφέροντα του λαού. «Παρά τις συνθήκες της χρηματοδοτικής πίεσης, ασφυξίας θα έλεγε κανείς, και παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ΜΜΕ αναφέρεται σε καταστροφικά σενάρια χρεοκοπίας η εμπιστοσύνη των πολιτών όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά αυξήθηκε» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.


Απάντηση Μαξίμου στους διαφωνούντες



Real.gr ΤΣΙΠΡΑΣ ECONOMIST από realmedialive

Επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι το μνημόνιο δεν ήταν απλώς ένα οικονομικό λάθος. «Στόχος ήταν να φορτωθούν αυτά τα βάρη στις πλάτες της μισθωτής εργασίας, των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών επιχειρηματικών. Το μνημόνιο δεν ήταν τίποτα άλλο από την προσπάθεια να υπερβεί η χώρα την κρίση μέσω μίας πρωτοφανούς εκκαθάρισης δικαιωμάτων» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Ήταν φυσικά δεδομένο και αναμενόμενο ότι αυτή η πολιτική θα οδηγούσε σε μία μακροχρόνια ύφεση. Η οποία ήταν κατ’ αρχήν επιθυμητή από τους εμπνευστές του μνημονίου. Ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν».

Στη συνέχεια εγκάλεσε τους «εμπνευστές του Μνημονίου» για τον «κυνισμό» τους και δήλωσε πως η κυβέρνηση νομοθετεί και διαπραγματεύεται με βάση τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας και δεν αναπαράγει απλώς την υπάρχουσα κατάσταση αφήνοντας άθικτη την «οικονομική ψαλίδα», αλλά αποσκοπεί και στην μετατροπή της ευρωπαϊκής κοινωνίας, από άθροισμα μεμονωμένων ατόμων σε πραγματική κοινότητα.

Παράλληλα σημείωσε ότι "η συμφωνία πρέπει να κλείσει, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία και η προϋπόθεση για να κλείσει είναι να είναι έντιμη και αμοιβαία επωφελής". Τόνισε ότι όμως δεν μπορεί κάποιοι να έχουν στο βάθος του μυαλού τους την ιδέα ότι όσο κυλάει ο χρόνος θα δοκιμάζονται οι αντοχές της ελληνικής πλευράς και θα ξεθωριάζουν οι κόκκινες γραμμές της. Σημείωσε ότι "αν το έχουν αυτό στο μυαλό τους, καλό είναι να το ξεχάσουν", γιατί, όπως συμπλήρωσε, αυτή η επιλογή θα φέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

Είπε ότι οι εκλογές της 25ης Γενάρη έδωσαν στην κυβέρνηση ξεκάθαρη εντολή για αλλαγή της πολιτικής της λιτότητας, την εντολή να αλλάξει τα πράγματα και "αυτή την εντολή υλοποιούμε κάθε μια από τις εκατό πρώτες μέρες".

'Ασκησε δριμεία κριτική στην πολιτική ελίτ της περασμένης 5ετίας, καταλογίζοντας της ότι απέτυχε παταγωδώς να βγάλει τη χώρα από την κρίση και πως επέλεξε να συνταχθεί με τις πιο ακραίες και μεροληπτικές ιδέες και δυνάμεις σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να υλοποιήσει μια σκληρότατη πολιτική λιτότητας ενάντια στην τεράστια πλειοψηφία της κοινωνίας και ότι κυριάρχησε με τη στήριξη των ισχυρών. Σε αυτό το πλαίσιο άσκησε δριμεία κριτική στο Μνημόνιο.

Είπε ότι η φράση "παραλάβαμε καμένη γη" δεν είναι πλεονασμός αλλά μετριοπάθεια στην περίπτωση αυτής της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για ναρκοθετημένο έδαφος. Δεν μπορούν να υπάρξουν αλλαγές που να οδηγούν σε απορρύθμιση των εργασιακλων σχέσεων , ζητούμε μια δίκαιη κατανομή των βαρών είπε ο πρωθυπουργός.



Δεν υπάρχουν σχόλια: