Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ
Εξελίξεις μέχρι το τέλος του μήνα αναμένουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενοι στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους «θεσμούς». Στο περιθώριο της Κεντρικής Επιτροπής κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως θα εντατικοποιηθούν άμεσα οι συνεδριάσεις του Brussels Group.
Σε ήρεμο κλίμα κύλησε η πρώτη ημέρα των συνεδριάσεων της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με τον... αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη να παίρνει το λόγο με τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να ενημερώσει τους παρευρισκομένους.
Ο Γ. Δραγασάκης είπε ότι η πρόταση της κυβέρνησης για το ΦΠΑ είναι τριών ταχυτήτων, 7%, 14% και 22%, ενώ για τα πρωτογενή πλεονάσματα η κυβέρνηση ζητά για το 2015 να είναι κάτω του 1%, το 2016 να είναι 1,5% και να προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 1% για το τρέχον έτος. Οι προϋποθέσεις που θέτει η κυβέρνηση είναι συμβατές με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
 Κυβερνητική πηγή στο περιθώριο της συνεδρίασης επανέλαβε την προσδοκία του Μεγάρου Μαξίμου για συμφωνία με τους εταίρους-δανειστές. Παράλληλα, σημείωνε πως αναμένει ένα έκτακτο Eurogroup μέχρι το τέλος του μήνα και έθεσε επιτακτικά το θέμα της διευθέτησης του χρέους ως απαιτούμενο μέρος της λύσης.
Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην προσπάθεια κάποιων από τους εκπροσώπους των δανειστών να ανατρέψουν την απόφαση της 20ής Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε την υποχρέωση να παρουσιάσει ένα πλαίσιο μεταρρυθμίσεων που θα αφήνει πίσω του το μνημόνιο και την πέμπτη αξιολόγηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με την παραπάνω δήλωσή του, «έδειξε» τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε που «χρησιμοποιεί» όπως τον βολεύει δηλώσεις από την άλλη άκρη του Ατλαντικού και συγκεκριμένα από το ΔΝΤ.
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως η στάση του Ταμείου συζητήθηκε μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου.
Το Μαξίμου διαπιστώνει σύγχυση μεταξύ των θεσμών με την Ευρωπαϊκή Ένωση να ζητά επιτάχυνση των διαδικασιών και το Ταμείο να ψάχνει για μία λύση που δεν θα είναι «γρήγορη και πρόχειρη». Σε αυτό το σημείο διαπιστώνεται και «συμμαχία» Σόιμπλε και ΔΝΤ με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας να θεωρεί «απαραίτητη την παρουσία» του Ταμείου, σε ενδεχόμενη συμφωνία.

Κριτική από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ


Στη διευρυμένη συνεδρίαση, εκτός του Αλέξη Τσίπρα, μίλησε ο Γιάννης Δραγασάκης ενημερώνοντας για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Κριτική άσκησαν οι Θανάσης Πετράκος, Γιάννης Μηλιός και Αλέξης Μητρόπουλος.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώτος ισχυρίστηκε ότι είναι εσφαλμένη θέση το: συμφωνία και ευρώ πάση θυσία. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και μέλος της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ακόμα πως σε περίπτωση πως δεν καταστεί δυνατό να υπάρξει συμφωνία «να προετοιμάσουμε τον λαό και να τον ενημερώσουμε για τις εναλλακτικές λύσεις που έχουμε»
Ο Γ. Μηλιός επανέλαβε την πρότασή του για καθυστέρηση πληρωμών «δεν πρέπει να πληρώσουμε αν δεν εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση. Η καθυστέρηση δεν είναι πιστωτικό γεγονός απέναντι σε θεσμικούς δανειστές» είπε και πρόσθεσε πως δεν θα πρέπει η κυβέρνηση να υπογράψει μια συμφωνία που να μην είναι συμβατή με το πρόγραμμά της και τις δεσμεύσεις της.
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος στάθηκε κριτικά απέναντι στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ενώ διατήρησε τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο είναι δυνατός ένας έντιμος συμβιβασμός.
«Όποιος μιλά για ρήξη, να προσκομίσει και το σχετικό σχέδιο», φέρεται να δήλωσε στην τοποθέτησή του, ο Στέλιος Παππάς.
Στη σημερινή (24/05) συνεδρίαση αναμένεται να τοποθετηθεί μεταξύ άλλων ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Πάνος Σκουρλέτης.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: