Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Συλλήψεις κορυφαίων στελεχών της FIFA για διαφθορά

FIFAΣε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη αστυνομική επιχείρηση των ελβετικών αρχών σε συνεργασία με το FBI για τη σύλληψη κορυφαίων στελεχών της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, κατόπιν αιτήματος των αμερικανικών αρχών.
Σύμφωνα με ...τους «New York Times», αστυνομικοί βρίσκονται από το πρωί στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο «Baur au Lac» της Ζυρίχης, όπου έχουν καταλύσει υψηλόβαθμοι παράγοντες της FIFA στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου για την εκλογή του νέου προέδρου της Ομοσπονδίας, που είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή.
Όπως φαίνεται στη φωτογραφία των «New York Times», οι ύποπτοι βγαίνουν, συνοδεία αστυνομικών, από την πίσω πόρτα του ξενοδοχείου, με το λευκό «παραβάν» να προστατεύει την ταυτότητά τους.

Το πολυτελές Baur au Lac Hotel, στο κέντρο της Ζυρίχης Δεκάδες αστυνομικοί εισέβαλαν το πρωί στο πολυτελές Baur au Lac Hotel, στο κέντρο της Ζυρίχης, όπου ζήτησαν από την υποδοχή τα κλειδιά των δωματίων και στη συνέχεια πραγματοποίησαν εφόδους. | AP Photo/Rob Harris
Ήδη έχουν συλληφθεί έξι άτομα ενώ -όπως μεταδίδει ο «Guardian»- οι συλλήψεις ενδέχεται να είναι 15 και να επεκταθούν σε άλλες χώρες.
Ανώτατος αξιωματούχος δήλωσε ότι μεταξύ των προσαχθέντων είναι οι Jeffrey Webb (πρόεδρος της Concacaf -Ομοσπονδία Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής- και ένας από τους αντιπροέδρους της FIFA), Eugenio Figueredo (αντιπρόεδρος της FIFA), Jack Warner, Eduardo Li, Julio Rocha, Costas Takkas, Rafael Esquivel, José Maria Marin και Nicolás Leoz, αναφέρει δημοσίευμα των «New York Times», επισημαίνοντας ότι αναμένεται να απευθυνθούν κατηγορίες και στους Alejandro Burzaco, Aaron Davidson, Hugo Jinkis και Mariano Jinkis.
Οι σουηδικές αρχές γνωστοποίησαν ότι ανακρίνουν 10 άτομα που συμμετείχαν στις ψηφοφορίες για τη διεκδίκηση της διοργάνωσης του Μουντιάλ το 2018 και το 2022.
Ο γενικός εισαγγελέας της Ελβετίας ανακοίνωσε ότι οι αρχές της χώρας έκαναν επιδρομή στο αρχηγείο της FIFA στη Ζυρίχη, όπου κατέσχεσαν ηλεκτρονικά δεδομένα και άνοιξαν επίσημη έρευνα «εναντίον αγνώστων με την υποψία της εγκληματικής κακοδιαχείρισης και για ξέπλυμα “μαύρου χρήματος” σε σχέση με την ανάθεση του Μουντιάλ το 2022»
O εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ (που αναμένεται να εκλεγεί για πέμπτη θητεία), δεν είναι μεταξύ των υπόπτων καθώς «δεν έχει εμπλακεί καθόλου».
Όπως μεταδίδει ο «Guardian», οι συλλήψεις ενδέχεται να είναι 15 και να επεκταθούν σε άλλες χώρες.
Οι κατηγορίες βασίζονται σε πολυετή έρευνα του FBI και των αμερικανικών αρχών και αφορούν σκάνδαλα διαφθοράς πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, που συνδέονται, μεταξύ άλλων, με τις αναθέσεις Μουντιάλ αλλά και διαφημιστικές συμφωνίες.
Οι ύποπτοι ερευνώνται από την Εισαγγελία της Νέας Υόρκης για δωροδοκία, φοροδιαφυγή και ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» από τις αρχές της δεκαετίας του '90 μέχρι και σήμερα.

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζόσεφ Μπλάτερ Η επιχείρηση πραγματοποιείται δύο ημέρες πριν από την εκλογή του προέδρου της Fifa, όπου ο Τζόζεφ Μπλάτερ, 79 ετών και πρόεδρος από το 1998 διεκδικεί πέμπτη θητεία | AP Photo/Michael Probst
«Είμαστε σοκαρισμένοι από τη διάρκεια και το βάθος της διαπλοκής που φαίνεται να ακολουθούσε κάθε δραστηριότητα της FIFA», δήλωσε αξιωματούχος των ερευνητικών αρχών λίγο μετά τις συλλήψεις.
«Διαπιστώσαμε ότι η διαφθορά είχε νομιμοποιηθεί ως πρακτική και ήταν ο τρόπος που η FIFA έκανε τις δουλειές της. Η διαφθορά είχε θεσμοθετηθεί», συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: