Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Δεν αποκλείει μικρό φόρο αναλήψεων σε γκισέ και ATM ο Βαρουφάκης

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθεί μικρό τέλος επί των αναλήψεων από τα γκισέ ή τα ATM ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης. Μιλώντας σε οικονομικούς συντάκτες σημείωσε ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο θα γίνει ως αντικίνητρο για τη χρήση μετρητών και την προώθηση του πλαστικού χρήματος. Απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να φορολογηθούν τα κεφάλαια καταθέσεων.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες είχε κυκλοφορήσει ένα... σενάριο που προέβλεπε ένα τέλος 1 ή 2 τοις χιλίοις σε κάθε ανάληψη από τα ΑΤΜ ως κίνητρο για την ενθάρρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Το ενδεχόμενο είχε διαψευστεί.
Παράλληλα ο Γιάνης Βαρουφάκης ενημέρωση ότι θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ο μηχανισμός «τακτοποίησης» των καταθέσεων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι το υπουργείο θα προτείνει οι έχοντες καταθέσεις στο εξωτερικό να πληρώνουν φόρο 15% για να μην κατηγορηθούν για το αδίκημα της φοροδιαφυγής. Αντίστοιχα, οι έχοντες καταθέσεις στο εσωτερικό θα καλούνται να πληρώσουν φόρο 30% με αντάλλαγμα να μην διωχθούν για το αδίκημα της φοροδιαφυγής. Πρόσθεσε ότι οι καταθέτες δεν θα προστατεύονται από άλλα αδικήματα, για παράδειγμα, ποινικά.
Με μπλόκο θα κινδυνεύουν οι καταθέσεις στην Ελβετία
Όσον αφορά στις καταθέσεις της Ελβετίας, ο Γιάνης Βαρουφάκης, σημείωσε ότι θα υπάρξει συμφωνία με την ελβετική κυβέρνηση επί του θέματος.
Οι ελβετικές τράπεζες, θα ενημερώνουν με επιστολή τους καταθέτες, οι οποίοι θα καλούνται είτε να πληρώσουν τον φόρο (15%) είτε να προσκομίσουν πιστοποιητικά που να αποδεικνύουν ότι οι καταθέσεις προέρχονται από ποσά τα οποία έχουν φορολογηθεί νόμιμα.
Για όσους δεν προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα υπάρχει μπλοκάρισμα των καταθέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: