Συνέντευξη στον δημοσιογράφο του CNN Ρίτσαρντ Κουέστ έδωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, που εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους και η Ελλάδα θα καταβάλει τη δόση του ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου.
Ωστόσο, ο Γιάνης Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι «όλοι το ξέρουν ότι δεν μπορούμε να καταβάλουμε μεγάλες δόσεις χωρίς συμφωνία».
«Η ...Ελλάδα δεν έχει ξεμείνει από χρήματα»
«Η χώρα ζει με τις δικές της δυνάμεις μετά τις τεράστιες προσπάθειες των πολιτών της», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών στην ερώτηση του δημοσιογράφου αν η χώρα έχει ξεμείνει από λεφτά. Και πρόσθεσε: «Για τέσσερις μήνες ικανοποιούσαμε τις υποχρεώσεις, πληρώναμε εξαντλώντας κάθε ίχνος ρευστότητας από την πληγωμένη οικονομία μας, δεν μπορούμε να το κάνουμε εσαεί». Στη συνέχεια κάλεσε τους θεσμούς, και ειδικά το ΔΝΤ, «να μας συναντήσουν στο 1/4 του δρόμου».Η λιτότητα «αγκάθι» για τη συμφωνία
Ο βασικός λόγος που αποτρέπει την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της είναι η επιμονή τους στην επιβολή περαιτέρω μέτρων λιτότητας τόσο φέτος όσο και τα επόμενα χρόνια, επανέλαβε στο CNN ο Γιάνης Βαρουφάκης, παραπέμποντας στο άρθρο του που διανέμεται μέσω του Project Syndicate.Σ' αυτό ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ως υπόδειγμα παραπλανητικής κάλυψης των εξελίξεων άρθρο γνώμης της εφημερίδας Financial Times, κατά το οποίο η Αθήνα είναι «ανίκανη ή απρόθυμη -ή και τα δύο- να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων». Με ψεύδη να παρουσιάζονται ως γεγονός, σημειώνει ο ίδιος, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η ελληνική κυβέρνηση «σπαταλά την εμπιστοσύνη και την καλή θέληση των εταίρων της».
Η πραγματικότητα, συνεχίζει ο κ. Βαρουφάκης, είναι πολύ διαφορετική: η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί πράγματι να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, διαθέτοντας τη στήριξη των πολιτών. Τι εμποδίζει τη συμφωνία; Η επιμονή των πιστωτών να ζητούν ακόμη περισσότερη λιτότητα, κάτι που αποβαίνει σε βάρος του μεταρρυθμιστικού προγράμματος -απαιτείται π.χ. πρωτογενές πλεόνασμα ανώτερο του 2% του ΑΕΠ το 2016 και 2,5% ή 3% κάθε χρόνο στη συνέχεια. Αυτό θα απαιτούσε αύξηση του ΦΠΑ, μείωση των ήδη γλίσχρων συντάξεων, και κάλυψη των χαμηλών εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις με «ισοδύναμα» μέτρα.
Η Ελλάδα αντιμετώπισε νομισματική συρρίκνωση (σ.σ. της οικονομίας της) αντίθετα με ό,τι συνέβη π.χ. στη Βρετανία, όπου η Τράπεζα της Αγγλίας υποστήριζε σε κάθε βήμα την κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα είναι πως η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε στασιμότητα, ενώ η Βρετανία αναπτύσσεται σθεναρά, αναφέρει ακόμη.
Ξεκάθαρα -καταλήγει ο Γιάνης Βαρουφάκης- η απαίτηση των πιστωτών της Ελλάδας για την επιβολή περισσότερης λιτότητας δεν έχει σχέση με την επιδίωξη να προωθηθούν αληθινές μεταρρυθμίσεις ή το να μπει η Ελλάδα σε βιώσιμη δημοσιονομική τροχιά. Το αληθινό τους κίνητρο θα κληθεί να εξετάσει ο ιστορικός του μέλλοντος, ο οποίος, προσθέτει ο υπουργός Οικονομικών, αναμφίβολα θα αντιμετωπίσει την τρέχουσα κάλυψη της ελληνικής κρίσης από τα μέσα ενημέρωσης με σκεπτικισμό.
BINTEO
efsyn
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου