Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Μικρή αύξηση στη ρευστότητα των τραπεζών από τον ELA

Ο Μάριο Ντράγκι
Σφίγγει την «κάνουλα» της ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίζοντας μια μικρή αύξηση 200 εκατ. ευρώ. Αναβλήθηκε εκ νέου το κούρεμα των ενεχύρων.
Την αύξηση του ορίου δανεισμού των ελληνικών τραπεζών κατά 200 εκατ. ευρώ μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότηας (ELA), αποφάσισε σύμφωνα με πληροφορίες το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Έτσι, το ανώτατο όριο δανεισμού φθάνει στα 80,2 δισ. ευρώ. Το... περιθώριο ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών φθάνει τα 3 δισ. ευρώ.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η μικρή αύξηση του ορίου ρευστότητας οφείλεται στο χαμηλό επίπεδο εκροών που παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στις καταθέσεις που βρίσκονται στις ελληνικές τράπεζες.
Τέλος, συζητήθηκε εκ νέου το καθεστώς των εγγυήσεων που πρέπει να παρέχουν οι τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από το Μηχανισμό, χωρίς όμως να ληφθεί απόφαση, παραπέμποντας στην επόμενη συνεδρίαση.  

Υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών

Νωρίτερα σήμερα, σε «αρνητικό» από «σταθερό» υποβάθμισε το outlook για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ο οίκος Moody's.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών αντανακλά τη σημαντική επιδείνωση στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα των τραπεζών από το Δεκέμβριο του 2014.
Ο Moody's εκτιμά ότι οι εκροές καταθέσεων στο πεντάμηνο έχουν ξεπεράσει τα 30 δισ. ευρώ.
Τέλος, εκτιμά πως οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν αύξηση των «κόκκινων» δανείων και επιδείνωση των ρευστών διαθεσίμων έκτακτης ανάγκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: