Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Τέσσερα προαπαιτούμενα ενώ ο χρόνος μετράει αντίστροφα

Τέλος στη συμφωνία-γέφυρα, πάμε για συμφωνία-πακέτο
Σε πλήρη εφαρμογή βρίσκεται ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την τελική φάση στην οποία εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις. Το Μέγαρο Μαξίμου από την προηγούμενη εβδομάδα, με δύο διαδοχικές συσκέψεις του κυβερνητικού συμβουλίου, έδωσε κατευθύνσεις στους εμπλεκόμενους με τη διαπραγμάτευση, στους συμμετέχοντες στα κλιμάκια του Brussels Group, να επιταχύνουν τις απαιτούμενες ενέργειες.
Οι συσκέψεις συνεχίστηκαν και μέσα στο Σαββατοκύριακο για τις λεπτομέρειες των ελληνικών προτάσεων. Ενόψει της Συνόδου στη Ρίγα της Λετονίας, η κυβέρνηση επιδιώκει ...την εντατικοποίηση των πολιτικών διεργασιών και συνεννοήσεων με στόχο την επίτευξη ενιαίας συμφωνίας, μιας συμφωνίας τετραετίας που θα δίνει λύση και δεν θα διαιωνίζει το πρόβλημα της ύφεσης.
Επίσης έχει δηλώσει ότι η σύνοδος κορυφής και ένα έκτακτο Eurogroup μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο και για την επίτευξη συμφωνίας και για το ζήτημα της ρευστότητας.
Ωστόσο, τόσο η οικονομική στενότητα όσο και οι «εμμονές» των εκπροσώπων των θεσμών δυσχεραίνουν τη διαπραγμάτευση, την ώρα που τα χρονικά περιθώρια μέχρι τον καθοριστικό για την επίτευξη συμφωνίας Ιούνιο στενεύουν απειλητικά.
Τέσσερα προαπαιτούμενα
Στο συνέδριο του Economist ο Αλέξης Τσίπρας παρέθεσε τους τέσσερις επιθυμητούς «πυλώνες» για την «ενιαία συμφωνία» με τους θεσμούς.
Αφού έκανε μια αναδρομή στο νομοθετικό έργο των 100 πρώτων ημερών, ο πρωθυπουργός μετέτρεψε τις (αμυντικές) «κόκκινες γραμμές» σε «προαπαιτούμενα». Είπε ότι πρέπει απαραιτήτως:
♦ Να εξασφαλιστούν χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016.
♦ Να μην υπάρχουν δεσμεύσεις, υποχρεώσεις για νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
♦ Να γίνει αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.
♦ Να θεσμοθετηθεί ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων και συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες
Επιμονή για τα εργασιακά
Επιπρόσθετα, ανέφερε την απόφαση της κυβέρνησης «να κατατεθεί τους επόμενους μήνες προς ψήφιση νομοσχέδιο για την αποκατάσταση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στις εργασιακές σχέσεις, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της μετενέργειας και τη σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ».
Ενθαρρυντική ως προς την προώθηση των μεταρρυθμίσεων αυτών στα εργασιακά θεωρείται και η ανακοίνωση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, που χαιρέτισε τις κινήσεις της Αθήνας, με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη να θεωρούν ότι προστίθεται ένα «σημαντικό επιχείρημα» που θα χρησιμοποιηθεί στις διαπραγματεύσεις.
Τα προαπαιτούμενα αυτά, βεβαίως, σηματοδοτούν το ότι η ελληνική πλευρά αποσκοπεί σε συμφωνία στο γενικό πλαίσιο των εκάστοτε πεδίων, αφήνοντας όμως «χώρο» για επιμέρους παρεμβάσεις, που θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Ενόσω, δηλαδή, τα προαπαιτούμενα που έθεσε ο πρωθυπουργός αποτελούν τον γενικό στόχο που πρέπει να επιτευχθεί, οι επιμέρους συγκλίσεις φέρνουν προβληματισμό στο Μαξίμου, καθώς προϋποθέτουν υποχωρήσεις, που μπορεί διά της πλαγίας να παραβιάσουν τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: