Η συμμετοχή του πρωθυπουργού στη σύνοδο κορυφής στη Ρίγα ίσως να συμβάλει ώστε να «λιώσουν τα χιόνια» στις σχέσεις Ελλάδας και δανειστών.
Το βάρος του χρέους είναι δυσβάσταχτο, όμως οι χαραμάδες αισιοδοξίας που έχει δημιουργήσει το «σχέδιο Γιούνκερ» επιτρέπουν στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί από καλύτερη θέση σε σύγκριση με ...το παρελθόν.
Οι «προτάσεις Γιούνκερ» μπορεί να συναντηθούν με τις ελληνικές στα μισά του δρόμου, επιτρέποντας στην Αθήνα να κερδίσει τον απαραίτητο χρόνο και να πάρει βαθιά ανάσα. Ομως τα αγκάθια παραμένουν και τις τελευταίες ώρες φαίνεται να προκύπτουν νέα.
Η Ανγκελα Μέρκελ θα απευθυνθεί στο γερμανικό κοινοβούλιο με στόχο να ξεπεραστούν οι έντονες αντιδράσεις των «σκληρών» βουλευτών και κυρίως για να στείλει το μήνυμα ότι η Ευρώπη μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα από συγκλίσεις. Την ίδια ώρα η ΕΚΤ περιόρισε το όριο του ELA σε μόλις 200 εκατομμύρια ευρώ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το τραπεζικό σύστημα.
Ταυτόχρονα τίθεται πάλι το ζήτημα της εξόδου του ΔΝΤ από την Ευρώπη. Το σενάριο αυτό θα ευνοούσε τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης, αφού η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αναλάμβανε το χρέος, καθιστώντας το ευρωπαϊκή υπόθεση. Ομως κανείς στη Γερμανία κυρίως και στις Βρυξέλλες δεν επιθυμεί να «ανοίξει» το ζήτημα, αν μάλιστα γίνει κατορθωτό από την Αθήνα να τεθεί ξανά το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους.
Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι η διαπραγμάτευση από την ελληνική πλευρά έχει σημειώσει εξαιρετική πρόοδο και πλέον τον λόγο έχουν οι δανειστές. Ομως η πρακτική τους να προβάλουν συνεχώς νέα προσκόμματα δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει καλά ότι η επιδιωκόμενη πολιτική λύση θα ήταν ό,τι καλύτερο τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, με τη δέσμευση ότι τα ανοιχτά θέματα θα συζητηθούν σε εύθετο χρόνο.
Το ζήτημα είναι να πείσει και τους συνομιλητές του, όχι για τις διαθέσεις του, αλλά για το ότι είναι αποφασισμένος να αναλάβει το πολιτικό κόστος της συμφωνίας.
efsyn
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου