Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Στην Ελλάδα πετάει το μπαλάκι για τον έλεγχο κεφαλαίων ο Σόιμπλε

Ούτε ανοιχτή γραμμή μεταξύ Γερμανίας και αντιπολίτευσης να υπήρχε...
Δυο μέρες μετά τις δηλώσεις της βουλευτή της Ν.Δ. Ντόρας Μπακογιάννη για την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων τύπου Κύπρου, ενόψει μάλιστα του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος, την οποία σιγοντάρισε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, τη σκυτάλη πήρε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ...δεν απέκλεισε το σενάριο ενός capital control με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης.
Αυτό πάντως εκτιμούν ότι άφησε να εννοηθεί κατά τη συζήτησή του με τον Αμερικανό καθηγητή οικονομικών Κένεθ Ρόγκοφ, συζήτηση η οποία πρόκειται να δημοσιευθεί στο αυριανό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit.
Πάντως ερωτηθείς για το αν θεωρεί πιθανή μια τέτοια εξέλιξη ο Γερμανός υπουργός απάντησε ότι η απόφαση για την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων είναι αποκλειστική ευθύνη κάθε χώρας-μέλους.
Όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια της συζήτησης μεταξύ των δύο ανδρών, ο Ρόγκοφ πρότεινε την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων για πέντε ή δέκα χρόνια, από την Ελλάδα, μέχρι να εξυγιανθεί η οικονομία της.
Στην αυριανή του συνέντευξη ο Σόιμπλε ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να λάβει μια απόφαση για το μέλλον της Ελλάδας στην νομισματική ένωση. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Έχουμε πει ότι θα σας βοηθήσουμε, αλλά πρέπει να σταθείτε ξανά στα πόδια σας οικονομικά. Αυτή είναι η φιλοσοφία του προγράμματος διάσωσης. Η νέα κυβέρνηση (της Ελλάδας) λέει: 'Θέλουμε να κρατήσουμε το ευρώ, αλλά δεν θέλουμε πια το πρόγραμμα'. Αυτά τα δύο δεν γίνονται».
Θυμίζουμε ότι αντιδρώντας στις δηλώσεις των στελεχών της αντιπολίτευσης περί capital control ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης είχε τονίσει ότι «τέτοια σενάρια είναι εντελώς ανυπόστατα, είναι σενάρια κακόβουλα και χρησιμοποιούνται με τρόπο καθόλου υπεύθυνο».
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: