Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

«Ήξεραν για το πάρτι στην Υγεία, δεν ήθελαν να το διερευνήσουν»

Ανδρέας Ξανθός
Πρώτη φορά υπήρξε ισχυρή πολιτική βούληση για τη διερεύνηση των σκανδάλων στην Υγεία, τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, που...
τόνισε ότι «δεν υπήρχε περίπτωση να έρθουν στο φως αυτές οι υποθέσεις όσο είχαν την εξουσία πολιτικές δυνάμεις που διαχρονικά παρείχαν ασυλία και συγκάλυψη σε αυτές τις συμπεριφορές».

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Ανδρέας Ξανθός, τόνισε ότι «μέχρι τώρα όλοι ήξεραν ότι γινόταν πάρτι στην Υγεία, και όλοι ήξεραν ότι υπήρχε διαχρονική σκανδαλώδης διαχείριση του Δημόσιου χρήματος σε αυτό τον τομέα. Για πρώτη φορά, υπήρξε ισχυρή πολική βούληση να γίνει αυτή η διερεύνηση και γι' αυτό σήμερα έχουμε αυτά τα δεδομένα και γι' αυτό έχουν έρθει στο φως αυτές οι υποθέσεις».

«Δεν υπήρχε περίπτωση να έρθουν στο φως αυτές οι υποθέσεις όσο είχαν την εξουσία πολικές δυνάμεις οι οποίες διαχρονικά παρείχαν ασυλία και συγκάλυψη σε αυτές τις συμπεριφορές», συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να κάνει αντιπερισπασμό στην υπόθεση, ενώ έχει τοποθετηθεί με προβληματικό τρόπο.

«Για πρώτη φορά επίσημα παρείχε πολιτική ασυλία σε μία ομάδα υπηρεσιακών στελεχών του ΚΕΕΛΠΝΟ που λειτουργούσαν με όρους μαφίας», είπε.

«Το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν η επιτομή της διαπλοκής και κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος» ανέφερε για πρώτη φορά γίνεται μια προσπάθεια παροχέτευσης ενός αποστήματος.

«Είναι εμφανής ένας εκνευρισμός και μια απώλεια ψυχραιμίας από την πλευρά της Ν.Δ. Θεωρώ ότι είναι ολισθηρός αυτός ο δρόμος. Νομίζω ότι αυτό που επιβάλει σήμερα ο κοινός νους είναι να πέσουν οι τόνοι να κλείσουμε την εκκρεμότητα της διερεύνησης σε επίπεδο κοινοβουλίου, να διαβιβαστούν οι υποθέσεις στη Δικαιοσύνης, η οποία και αρμοδίως θα ασχοληθεί και θα αποδώσει εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Αυτός είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος να μην σέρνεται αυτή η ιστορία και να μην ποινικοποιείται η πολιτική αντιπαράθεση στη χώρα», τόνισε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η κοινωνία απαιτεί τη διερεύνηση των σκανδάλων, «να αποδοθούν ευθύνες, να υπάρξει κάθαρση και κυρίως θεσμική εξυγίανση».

Όπως είπε, είμαστε σε μια φάση που φαίνεται να ολοκληρώνεται η διερεύνηση στοιχείων και δεδομένων για να διαλευκανθεί ένα σοβαρό πρόβλημα για πρώτη φορά στη χώρα, ένα πεδίο που αφορούσε το χώρο της Υγείας το οποίο είχε πάρα πολλές εστίες ανομίας, σπατάλης, διαφθοράς και εκμετάλλευσης του αρρώστου.

«Αυτή είναι μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα που οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ ξέρουν πολύ καλά ότι υπήρχε στο σύστημα Υγείας, από ιδρύσεως του».

Και απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση με αφορμή την υπόθεση, τονίζει ότι «η κριτική περί σκανδαλολογίας και περί σκευωριών νομίζω είναι παντελώς αστήριχτη. Έχουμε εμπλοκή των αμερικανικών διωκτικών αρχών για ένα μεγάλο σκάνδαλο διεθνών διαστάσεων (Nonartis), έχουμε πολλαπλά φαινόμενα κι εστίες ανομίας στο σύστημα υγείας. Για πρώτη φορά υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση αυτό να ελεγχθεί, να αποδοθούν ποινικές ευθύνες είτε σε πολιτικά πρόσωπα είτε σε κρατικούς λειτουργούς εάν υπάρχουν, διότι οι πολιτικές ευθύνες θεωρώ ότι είναι αυταπόδεικτες και σαφέστατες με ονοματεπώνυμα και εννοώ όχι μόνο προσωπικά, εννοώ με ονοματεπώνυμα πολιτικών χώρων και δυνάμεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: