Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

«Μακρόν ερχόμαστε...»


«Η αλαζονεία του Μακρόν μας ενώνει». Αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα πίσω από το οποίο συνασπίζεται το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» που έχει ταρακουνήσει τη Γαλλία και έχει δημιουργήσει...
ταραχή στον πρόεδρο της χώρας και την κυβέρνησή του. Σε κατάσταση συναγερμού οι γαλλικές αρχές ενόψει των μεγάλων κινητοποιήσεων του Σαββάτου.
Αυτό θα είναι το τέταρτο συνεχόμενο Σάββατο μεγάλων κινητοποιήσεων εναντίον της αύξησης των φόρων στα καύσιμα με την κυβέρνηση να φοβάται ανάφλεξη της κατάστασης και να θέτει σε ισχύ έκτακτα μέτρα ασφαλείας.
Υπολογίζεται ότι 89.000 μέλη των σωμάτων ασφαλείας, εκ των οποίων οι 8.000 στο Παρίσι, θα αναπτυχθούν σε όλη τη χώρα με στόχο να αποφευχθούν οι όποιες ταραχές. Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ επιβεβαίωσε ότι θα αναπτυχθούν τεθωρακισμένα οχήματα στο Παρίσι, όμως οι πληροφορίες για ενεργοποίηση του στρατού δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη.
Την ίδια στιγμή η εισαγγελία του Παρισιού έχει εξασφαλίσει τις απαιτούμενες άδειες για να προβεί σε... προληπτικό έλεγχο ταυτοτήτων, σε αρκετά σημεία της πόλης έχει εκδοθεί διαταγή απαγόρευσης διαδηλώσεων. 
Ο πύργος του Άιφελ θα παραμείνει κλειστός, το ίδιο και το Λούβρο, καθώς και τα εμπορικά καταστήματα στα Σανζ-Ελιζέ. Έξι ματς της πρώτης ποδοσφαιρικής κατηγορίας έχουν αναβληθεί.
AP Photo

Η Γαλλία «κιτρινίζει»

Εν τω μεταξύ, η γαλλική κυβέρνηση ανησυχεί τόσο για το ενδεχόμενο να επαναληφθούν ακρότητες και βίαιες συγκρούσεις, αλλά και για την επέκταση του «κίτρινου πυρετού» σε άλλες κοινωνικές ομάδες.
Τα συνδικάτα των εργαζομένων ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους μετά από συνάντηση που είχαν με την υπουργό Μεταφορών, όμως, εκτός από τους μαθητές, στον χορό των κινητοποιήσεων δεν αποκλείεται να μπουν και οι αγρότες.

Στο στόχαστρο ο άφαντος Μακρόν

Μπορεί η κυβέρνηση να υποχώρησε εγκαταλείποντας οριστικά κάθε πιθανότητα αύξησης του φόρου άνθρακα επί των καυσίμων για το 2019, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό να καταλαγιάσει την οργή των «κίτρινων γιλέκων».
Πρωταρχικός στόχος ήταν και παραμένει ο Εμανουέλ Μακρόν και αρκετά συνθήματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στοχεύουν απευθείας στον πρόεδρο. Χαρακτηριστικά: «Μανού (σ.σ.: υποκοριστικό του Εμανουέλ) ερχόμαστε!».
Ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος παραμένει άφαντος και έχει αφήσει τον πρωθυπουργό του Εντουάρ Φιλίπ να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Η υποχώρηση της κυβέρνησης τραυμάτισε το προφίλ του πρωθυπουργού, ο οποίος υποστήριζε μια απλά αναστολή της αύξησης.
Την ίδια στιγμή, διαρροές από το Ελιζέ αναφέρουν ότι ο πρόεδρος «αποφάσισε να περιμένει πριν πάρει τον λόγο όπως του ζητούν αντιπολίτευση και διαδηλωτές». 
ΑP Photo

Έρευνα για το βίντεο της ντροπής

Μετά το σοκ και τη γενική κατακραυγή που προκάλεσε το βίντεο που δείχνει περίπου 150 μαθητές στο λύκειο Μαντ – Λα – Ζολί γονατιστούς με τα χέρια πίσω από το κεφάλι, σαν αιχμάλωτους πολέμου, ο Συνήγορος των Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα για το περιστατικό.
Η έρευνα θα αφορά «τις συνθήκες στις οποίες εκτυλίχθηκαν οι προσαγωγές μαθητών λυκείου στη Μαντ-λα-Ζολί» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ανεξάρτητης αρχής που υπενθυμίζει πως έχει επιφορτιστεί να «επαγρυπνεί για την τήρηση της δεοντολογίας» από τις δυνάμεις της τάξης και να προασπίζει «το ανώτερο συμφέρον των παιδιών».

«Κιτρινίζουν» και οι Βρυξέλλες

Εκτός Γαλλίας, προβληματισμός επικρατεί και στην βελγική κυβέρνηση, καθώς αύριο τα «κίτρινα γιλέκα» θα κάνουν την εμφάνισή τους και στις Βρυξέλλες. 
Στον σημερινό βελγικό Τύπο σημειώνεται ότι οι κινητοποιήσεις δεν έχουν σαφείς οργανωτές ούτε καταλήγουν σε ξεκάθαρα αιτήματα ώστε η κυβέρνηση να μπορέσει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις.


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: