Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Συμφωνία των Πρεσπών: Θα την πάρει το Ποτάμι;

Αποτέλεσμα εικόνας για Συμφωνία των Πρεσπών: Θα την πάρει το Ποτάμι; tvxs
Θα την πάρει ή δεν θα την πάρει την Συμφωνία των Πρεσπών το Ποτάμι;

Το τοπίο για τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη θόλωσε μετά από...
δύο δημοσιεύματα στον κυριακάτικο Τύπο, που το θέλουν να αλλάζει πλεύση από το καθαρό «ναι» στη συμφωνία που κατέληξε η κυβέρνηση για το Μακεδονικό, δίνοντας την πάσα στο Μαξίμου να τον ρωτά εάν τελικά «έχει αλλάξει στάση για την συμφωνία των Πρεσπών;».

Σύμφωνα με την «Νέα Σελίδα» ο Σταύρος Θεοδωράκης διαπραγματεύται με τη ΝΔ την ψήφο του επί της συμφωνίας των Πρεσπών για ένα υπουργείο και για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το εν λόγω παζάρι εντάσσεται σε ευρύτερο σχέδιο ΝΔ - ΚΙΝΑΛ - Ποταμιού για συγκυβέρνηση, στα πρότυπα της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, με συντονιστή τον Κώστα Σημίτη. Από την άλλη σύμφωνα με τη Real News, το Ποτάμι έχει θορυβηθεί από την εθνικιστική ρητορική Ζάεφ και να αναμένει την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στα Σκόπια για να πάρει τις τελικές του αποφάσεις

Ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε πως «το ρεπορτάζ στη "Νέα Σελίδα" έχει σοβαρά κενά. Στο μυστικό παζάρι ζήτησα και 1 μόνιμη θέση πάρκινγκ στην Πειραιώς και 2 ντενεκέδες λάδι από το κτήμα στο Ακρωτήρι», ενώ χαρακτήρισε «αστειότητες» τα περί πολιτικού deal με την ΝΔ και είπε ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βρεθώ σε κανένα ψηφοδέλτιο Επικρατείας».

Την ίδια στιγμή στελέχη στου Ποταμιού έκαναν μαραθώνιο σήμερα στους ραδιοφωνικούς σταθμούς για να διαμηνύσουν ότι δεν υπάρχει αλλαγή στάσης.

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί από το Ποτάμι αν το κόμμα δεν υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, εξέφρασε ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6». Είμαστε πάλι πρωτοσέλιδο. Από τα αζήτητα βρεθήκαμε πρώτο τραπέζι πίστα. Αν δεν κρατήσουμε την αξιοπρέπειά μας, την αξιοπιστία μας και τις αρχές μας και πούμε ότι όντως συντρέχουν λόγοι να αναθεωρήσουμε τη στάση μας στις Πρέσπες, προφανώς δεν θα μας βγει σε καλό» δήλωσε ο Σπ. Δανέλλης, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στη στάση του επικεφαλής του Ποταμιού: «Οι χθεσινές δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη εμένα με καθησυχάζουν. Είπε δηλαδή ότι “εμείς δεν έχουμε μάθει να αλλάζουμε όπως αλλάζουν οι άνεμοι”. Εγώ θεωρώ ότι ο Θεοδωράκης θα παραμείνει στη γραμμή "ψηφίζουμε τη συμφωνία". Αλλιώς εγώ θα φύγω. Είναι θέμα αρχής. Θέματα που έχουν να κάνουν με το εθνικό συμφέρον δεν τίθενται σε παζάρι και σε δεύτερη μοίρα».

«Υπάρχει θετική προδιάθεση για την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά θα περιμένουμε να δούμε όλα τα δεδομένα εκείνη τη στιγμή» τόνισε ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς μιλώντας στον ραδιφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9». «Οι 4 από τους 6 βουλευτές του Ποταμιού είμαστε σε μια γραμμή να αλλάξει σελίδα η χώρα στο θέμα των σχέσεων με την ΠΓΔΜ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρωτάς. Επεσήμανε πάντως την ανάγκη η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας να μην υπονομεύει τη συμφωνία.
Υπογράμμισε, επίσης, ότι το Ποτάμι θα κατέβει αυτόνομο στις εκλογές.

Θετικός στην Συμφωνία των Πρεσπών δήλωσε και ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», αλλά ζήτησε αποφασαφήνιση σε όλα της τα σημεία. «Εγώ πιστεύω και δεν έχω μετακινηθεί καθόλου από αυτή τη θέση αυτά που από την αρχή έλεγα σε σχέση με τη συμφωνία των Πρεσπών ότι είναι μια θετική συμφωνία διότι απαντάει θετικά στη βασική επιδίωξη που είχε μέχρι τώρα η ελληνική πλευρά, η γειτονική χώρα να έχει σύνθετη ονομασία. Και από την πρώτη στιγμή έλεγα ότι υπάρχουν δύο σημεία στα οποία έγινε ο ελληνικός συμβιβασμός και το θέμα της ιθαγένειας – εθνότητας και το θέμα της γλώσσας που ανάλογα με τη διαχείριση που θα κάνουν οι γείτονες θα είναι ή επουσιώδη ή θα καταστούν σοβαρά και επικίνδυνα και φαίνεται ότι σε αυτή τη φάση δικαιώνεται η επιφύλαξη που υπήρχε για το ότι η διαχείριση που κάνει ο Ζάεφ δεν είναι καλή. Επομένως υπάρχει ζήτημα, θετική συμφωνία αλλά θέλει οπωσδήποτε εξέλιξη και αποσαφήνιση σε όλα της τα σημεία.»

Το αν υπάρχει πράγματι αλλαγή πλεύσης ή όχι ενδεχομένως να αποσαφηνιστεί και σήμερα, στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κωστή Χατζηδάκη, όπου θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.


tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: