Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Η στροφή του ΚΙΝΑΛ μακριά από τον «όλεθρο»


Mια δήλωση του γραμματέα Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ και η οριστικοποίηση της καθόδου του Γιώργου Παπανδρέου στο ψηφοδέλτιο της Αχαίας μπορεί να διαμορφώνουν νέα δεδομένα στο εκλογικό – και κυρίως – στο μετεκλογικό τοπίο. Και ενδέχεται, εάν και εφόσον η ΝΔ αναδειχθεί πρώτο κόμμα χωρίς αυτοδυναμία, να ενισχύουν και το σενάριο για διπλές εκλογές με απλή αναλογική...


Η δήλωση του γραμματέα Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής Σταμάτη Μαλέλη κόβει, επί της ουσίας, κάθε προοπτική συγκυβέρνησης ΝΔ και ΚΙΝΑΛ μετά τις επόμενες εκλογές: «Εφόσον δεν προκύψει αυτοδυναμία της ΝΔ στις επόμενες εκλογές, τότε, ναι, δεν πρόκειται να συμπράξουμε σε μια κυβέρνηση - όλεθρος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με νεοφιλελεύθερη ατζέντα», δήλωσε ο Σταμάτης Μαλέλης στο ραδιόφωνο News247, προσθέτοντας: «Θέλουμε προοδευτική διακυβέρνηση. Είναι καλύτερα να πάμε σε νέες εκλογές με απλή αναλογική και δεν πρόκειται να τις φοβηθούμε». Ο ίδιος, δε προχώρησε κι ένα βήμα παραπέρα αποκηρύσσοντας το δόγμα των ίσων αποστάσεων – «δεν ισχύει η πολιτική των ίσων αποστάσεων», είπε – και τονίζοντας πως στόχος του ΚΙΝΑΛ είναι διψήφιο ποσοστό στις επόμενες εκλογές. «Ενα 6-7% θα έπρεπε να μας προβληματίσει», ισοδυναμεί με ήττα», τόνισε.


Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως δεν υπήρξε καμία αποστασιοποίηση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ από τις δηλώσεις αυτές του Σταμάτη Μαλέλη. Αντιθέτως, οι πληροφορίες φέρουν τον γραμματέα Επικοινωνίας του Κινήματος να εκφράζει και την νέα «γραμμή Γεννηματά» - μια γραμμή που, κατά ορισμένες πλευρές, εκπορεύεται τόσο από τα απογοητευτικά ποσοστά του Κινήματος Αλλαγής στις δημοσκοπήσεις, όσο και από την αυτοκαταστροφική, έως τώρα, απόδοση του αφηγήματος περί «στρατηγικής ήττας» του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τις ίδιες πηγές, η θέση της Φώφης Γεννηματά είναι η, πάση δυνάμει, στροφή υπέρ των «προοδευτικών μετώπων», χωρίς αυτό να σημαίνει και σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης ο Σταμάτης Μαλέλης, άλλωστε, επαναβεβαίωσε χθες πως εάν η ΝΔ καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, το Κίνημα Αλλαγής θα την υπερψηφίσει.

Το δεδομένο, ωστόσο, είναι πως το ΚΙΝΑΛ μετά από ένα τρικυμιώδη χρόνο ζωής, μετά το άδοξο τέλος της σύμπραξης με το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, και μετά την υιοθέτηση του – πολιτικά και δημοσκοπικά αναποτελεσματικού , όπως αποδείχθηκε – δόγματος της «στρατηγικής ήττας» του ΣΥΡΙΖΑ, αναζητεί εσπευσμένα νέα γραμμή πλεύσης και εκλογικής επιβίωσης.

Καταλύτη σ’ αυτήν την επιλογή φέρεται να παίζει η σταθερή και παγιωμένη πλέον κυριαρχία που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο των ψηφοφόρων της κεντροαριστεράς – μια κυριαρχία, που απειλεί το παλαιό ΠΑΣΟΚ και νυν Κίνημα Αλλαγής με πολιτική αφανισμό όσο σχηματοποιείται και οξύνεται ο νέος σκληρός διπολισμός μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας.

To ερώτημα βεβαίως που τίθεται και από στελέχη του ΚΙΝΑΛ είναι διπλό. Το πρώτο σκέλος αφορά το εάν και πως θα αποδεχθούν την στροφή αυτή οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Ανδρέας Λοβέρδος, οι «αρχιτεκτονες» και «σημαιοφόροι» του μετωπικού και μονομερούς ανένδοτου κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με τον πολιτικό χρόνο και τα πολιτικά περιθώρια – το εάν, εν ολίγοις, η στροφή του ΚΙΝΑΛ είναι too little, too late: Εάν έρχεται πολύ αργά για να παράξει απτό πολιτικό αποτέλεσμα.

Και στα δύο ερωτήματα οι απαντήσεις θα δοθούν λίγο πριν ή λίγο μετά το άνοιγμα της κάλπης. Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως στην νέα αυτή γραμμή έπαιξε «ειδικό» και βαρύ ρόλο η θέση και άποψη του Γιώργου Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός υπήρξε εξ αρχής, και παραμένει, κάθετα αντίθετος σε οποιασδήποτε μορφής σύγκλιση ή συνεργασία με την Νέα Δημοκρατία. Και το γεγονός ότι, μόλις προχθές, ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του στην Αχαία – μια υποψηφιότητα που, ουσιαστικά, σηματοδοτεί την σίγουρη παρουσία του στην επόμενη Βουλή – προφανώς έχει σαφείς αναφορές στους νέους εκλογικούς και μετεκλογικούς προσανατολισμούς (και συσχετισμούς) του Κινήματος Αλλαγής.

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: