Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Ισχυρή έκρηξη βόμβας στον ΣΚΑΪ UPD

Σοβαρές υλικές ζημιές στα τζάμια, μέχρι τον 6ο όροφο του κτιρίου του ΣΚΑΪ, αλλά και ζημιές στους τοίχους στο εσωτερικό του προκάλεσε ισχυρή έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού στις 02.37 στον τηλεοπτικό σταθμό (Eθνάρχου Μακαρίου & Φαληρέως 2), χωρίς να υπάρξει τραυματισμός...

Προηγήθηκαν δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα στη 01.50 στον ANT1 και την ιστοσελίδα Ζούγκλα κατά τα οποία ένας άγνωστος απείλησε ότι επρόκειτο να εκραγεί βόμβα στον σταθμό σε σαράντα πέντε λεπτά της ώρας, τονίζοντας «δεν είναι φάρσα».
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι δράστες πέρασαν από το σημείο και άφησαν στο κιγκλίδωμα του δρόμου, μπροστά από το κτίριο του καναλιού ένα σακίδιο, όπου ήταν τοποθετημένος ο μηχανισμός μέσα σε τάπερ και σε μεταλλικό φορέα.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η βόμβα κατασκευάστηκε έγινε από γνώστες στη συναρμολόγηση βομβών και ήταν μεγάλης εκρηκτικής ισχύος με αποτέλεσμα να κοπεί το μασίφ σίδερο και να ξεκολλήσει ένα κομμάτι του τσιμέντου.
Η περιοχή αποκλείστηκε από την ΕΛ.ΑΣ. σε μεγάλη ακτίνα γύρω από το σταθμό και ειδοποιήθηκαν όσοι εργαζόμενοι βρίσκονταν εκείνη την ώρα στις εγκαταστάσεις του και μπόρεσαν να απομακρυνθούν.
Αργότερα βρέθηκε στα Πετράλωνα ένα καμένο αυτοκίνητο, το οποίο έφερε πλαστές πινακίδες, και εξετάζεται στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας, ώστε να διαπιστωθεί αν έχει σχέση με τη βομβιστική επίθεση.
Αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής εξέφρασαν την άποψη ότι οι ζημιές θα ήταν ακόμα μεγαλύτερες, αλλά μεγάλο μέρος του ωστικού κύματος εκτονώθηκε προς το κενό, καθώς δεν υπήρχε σταθερό αντικείμενο από την άλλη πλευρά για να το στείλει όλο προς μια κατεύθυνση. 
Το κανάλι μετέδωσε ότι στη διάθεση των αρχών βρίσκονται εικόνες από τις κάμερές του, που μπορεί να καταστράφηκαν αλλά το υλικό έχει καταγραφεί, αλλά και από κάμερες ασφαλείας στην περιοχή. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία που να βοηθούν στην αναγνώριση των δραστών, καθώς δεν υπάρχουν πρόσωπα που να αναγνωρίζονται.
Επιτόπου έχουν μεταβεί αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, καθώς και πυροτεχνουργοί του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ) που συγκεντρώνουν στοιχεία και υπολείμματα του μηχανισμού.
Στόχος επιθέσεων έχει γίνει το κτίριο του Φαλήρου και στο παρελθόν. Άγνωστοι είχαν πετάξει μολότοφ στην πρόσοψη του κτιρίου τον Δεκέμβριο του 2013, τον Ιούνιο του 2012 και πέτρες στις 31 Μάη του 2016.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψης ευθύνης για τη σημερινή επίθεση, την οποία καταδίκασαν η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, και η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η υπουργός συνοδευόμενη από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγο Αριστείδη Ανδρικόπουλο, μετέβησαν στο Νέο Φάληρο, προκειμένου να ενημερωθούν. 
Η κ. Γεροβασίλη έκανε λόγο για «ένα γεγονός που τραυματίζει τη δημοκρατία. Η δημοκρατία, όμως, θωρακίζεται ακόμη περισσότερο και φυσικά δεν απειλείται». 
«Πρέπει να το σκεφτούν καλά όλοι όσοι αφήνουν διαδρόμους για να περνούν φωνές τρομοκρατίας ή φασισμού» δήλωσε η υπουργός στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν μέχρι την πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης.
Στη συνέχεια τις εγκαταστάσεις του σταθμού επισκέφτηκε η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, η οποία σημείωσε πως «η άμυνα της δημοκρατίας είναι ισχυρότερη από εκείνους που την επιβουλεύονται. Η δημοκρατία δεν απειλείται».
«Ο,τι χρειάζεται βία για να διατηρηθεί είναι καταδικαστέο» είπε η κ. Παπακώστα, η οποία εξέφρασε τον αποτροπιασμό της «γιατί τέτοιες ενέργειες τρομοκρατικού τύπου με τυφλή βία, δεν έχουν καμία θέση στην κοινωνία μας».
«Η πρωτοβουλία πρέπει να είναι μέσα από το ελληνικό κοινοβούλιο και θα πρέπει όλα τα πολιτικά κόμματα του δημοκρατικού τόξου που εκλέγονται από τον ελληνικό λαό, να συνεννοηθούμε ότι άλλο η αντιπαράθεση και άλλο η τυφλή πόλωση που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τέτοιου είδους λογικές» είπε.
Τέλος, υπογράμμισε ότι πρέπει ο πολιτικός κόσμος να ομονοήσει και να συμφωνήσει, προκειμένου αυτή η ιστορία με την τρομοκρατία να τελειώσει και πρέπει να τελειώσει με τον διάλογο και μέσα από τους θεσμούς για τη δημοκρατία.
Στην ανακοίνωσή του ο ΣΚΑΪ δήλωσε πως δεν τρομοκρατείται και έστρεψε τα βέλη του εναντίον της κυβέρνησης αναφέροντας πως έχει στοχοποιηθεί.
Η ανακοίνωση του ομίλου έχει ως εξής:
Η τρομοκρατική επίθεση που δεχθήκαμε σήμερα τα ξημερώματα δεν θα μας πτοήσει. Δεν εκβιαζόμαστε, δεν φοβόμαστε, δεν τρομακρατούμαστε όπως έχουμε αποδείξει εδώ και πολλά χρόνια.
Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας όπως πρέπει, ελέγχοντας την εξουσία με ανεξαρτησία και σθένος.
Το κράτος που έχει την υποχρέωση να ενθαρρύνει την πολυφωνία και να προστατεύει την ασφάλεια των μέσων ενημέρωσης και των εργαζόμενων σε αυτά, κώφευσε στις επανειλημμένες καταγγελίες μας για απειλές κατά του ΣΚΑΙ.
Ο ΣΚΑΙ δυστυχώς έχει στοχοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Κυβερνητικά στελέχη και προπαγανδιστικοί μηχανισμοί κατέστησαν τον σταθμό μας στόχο. Μετά την σημερινή δραματική εξέλιξη οφείλουν να αντιληφθούν τη βαρύτητα και την πλήρη διάσταση των εμπρηστικών δηλώσεων τους.
Η ανακοίνωση των εργαζομένων του σταθμού:
Σήμερα, ο όμιλος ΣΚΑΪ δέχθηκε μια άνανδρη τρομοκρατική επίθεση, με εκρηκτικό μηχανισμό που τοποθετήθηκε στις εγκαταστάσεις του. Ό,τι κι αν είχαν στο μυαλό τους οι εμπνευστές της επίθεσης έμεινε ευτυχώς μόνο στις υλικές ζημιές. Όλοι οι εργαζόμενοι που βρίσκονταν στο κτίριο, δημοσιογράφοι και τεχνικοί, το εγκατέλειψαν έγκαιρα και με ασφάλεια.
Όπως έχουμε αποδείξει εδώ και δεκαετίες, οι εργαζόμενοι του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης και της ιστοσελίδας του ΣΚΑΪ δεν φιμωνόμαστε και δεν πτοούμαστε από καμία απειλή, όποια μορφή κι αν έχει. Οι δημοσιογράφοι του ΣΚΑΪ θα συνεχίσουν να επιτελούν με επαγγελματισμό και ευσυνειδησία την δημοσιογραφική τους αποστολή. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΚΑΪ στοχοποιείται. Έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν από πολλαπλά κέντρα και με διαφορετικές κάθε φορά επιδιώξεις, δίχως να κάμπτει ούτε κατ’ ελάχιστον τον επαγγελματισμό των εργαζομένων του ομίλου.
Όλοι οι δημοσιογράφοι του ΣΚΑΪ δεσμευόμαστε απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες τηλεθεατές, ακροατές και αναγνώστες μας ότι θα συνεχίσουμε την μάχη για την ενημέρωση, την πολυφωνία και τη δημοκρατία.
»Ευχαριστούμε όλους τους συναδέλφους από όλα τα ΜΜΕ, αλλά και τους χιλιάδες πολίτες που από το πρωί εκφράζουν τη συμπαράστασή τους. 

efsyn 

Δεν υπάρχουν σχόλια: