ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας στο επίπεδο του 2015 έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, στη Μόσχα. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι...
η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει έναν ρόλο γέφυρας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΝΑΤΟ και Ρωσίας -και ταυτόχρονα να είναι αξιόπιστος σύμμαχος προς όλους-, ενώ υπογράμμισε ότι η Αθήνα δεν ασκεί εξωτερική πολιτική υπό τις πιέσεις τρίτων. Έντονο ενδιαφέρον για ενέργεια, τουρισμό και πολιτισμό.
«Η Ελλάδα αποτελεί κράτος-μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ και τηρεί σταθερά τις δεσμεύσεις της, αλλά θεωρεί ότι οποιαδήποτε ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας ή πρωτοβουλία για λύση σημαντικών παγκόσμιων προκλήσεων πρέπει να συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία και να βασίζεται σε έναν ειλικρινή διάλογο μαζί της», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών.
«Ο ελληνορωσικός διάλογος δεν είναι πάντα εύκολος, όπως αποδείχτηκε το καλοκαίρι. Ωστόσο, η επιθυμία μας να παραμείνουν οι σχέσεις αυτές στις σταθερές ράγες που από το 2015 οικοδομήσαμε με κόπο, μας βοηθά πάντα να ξεπερνάμε τις δυσκολίες και να επιστρέφουμε στον αναγκαίο αμοιβαίο σεβασμό και στην αλληλοκατανόηση», δήλωσε επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό υπόβαθρο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
"H επίσκεψή μου πραγματοποιείται με ευκαιρία την συμπλήρωσης 190 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, που βασίζονται σε ισχυρούς ιστορικούς, θρησκευτικούς, πολιτιστικούς και πνευματικούς δεσμούς μεταξύ των λαών μας και το δώρο που έλαβα σήμερα, αναδεικνύει ακριβώς αυτούς τους ισχυρούς δεσμούς που σφράγισαν, άλλωστε, και των ελληνικό αγώνα για ανεξαρτησία... Θεωρώ ότι το σημαντικό αυτό ιστορικό υπόβαθρο, μας έχει επιτρέψει να οικοδομήσουμε διαχρονικά μια σταθερή αλλά και δυναμική σχέση, μια σχέση που μας έδωσε τη δυνατότητα να διατηρήσουμε τον διάλογο και τη συνεργασία μας ακόμα και όταν οι γεωπολιτικές εξελίξεις μας χώριζαν."
EUROKINISSI
Από την πλευρά του ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι με την Ελλάδα «μας ενώνουν πολλές προοπτικές», ενώ υπογράμμισε την έμφαση που δίνουν οι δύο κυβερνήσεις στον επενδυτικό και εμπορικό τομέα. Μιλώντας με τη γλώσσα των αριθμών, ο Ρώσος Πρόεδρος σημείωσε ότι πέρσι το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 27%, φθάνοντας στα 3,7 δισ. δολάρια.
Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε σε τομείς με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Μόσχα, όπως είναι η ενέργεια, ο πολιτισμός και ο τουρισμός. Για τον τελευταίο κλάδο ειδικότερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε λόγο για αριθμό ρεκόρ των συμπατριωτών του που επισκέφθηκαν πέρσι την Ελλάδα, ενώ φέτος ο αριθμός αναμένεται, όπως εκτίμησε, να αγγίξει το ένα εκατομμύριο επισκέπτες.
Επίσης, ο Βλ. Πούτιν ευχήθηκε να ξεπεραστούν το ταχύτερο οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, ενώ συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό γιατί ακολουθεί -όπως είπε- μια προοδευτική γραμμή για την ανάπτυξη της Ελλάδας.
Παρελθόν το θέμα των απελάσεων
Σχετικά με το θέμα που προέκυψε από τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών, ο κ. Πούτιν τόνισε ότι η σελίδα αυτή έχει κλείσει. «Από την αρχή δεν συμφωνούσαμε με τις απελάσεις διπλωματών», σημείωσε, ενώ χαρακτήρισε ως «σαχλαμάρες» τα περί συνωμοσίας εις βάρος της Ελλάδας.
«Θα συμφωνήσω με την εκτίμηση του προέδρου Πούτιν ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά», είπε από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «μια βροχερή μέρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε καλοκαίρι».
Επίσης, ξεκαθάρισε ότι όσο είναι εκείνος πρωθυπουργός, η Ελλάδα δεν θα κινείται με γνώμονα τις πιέσεις τρίτων χωρών. Φράση που αποδεικνύεται -συνέχισε- από το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα της Ε.Ε. που δεν ταυτίσθηκε με τους υπόλοιπους εταίρους της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την επιθυμία να υπάρξει συντονισμένη πολιτική απελάσεων ως αντίποινα στην υπόθεση Σκριπάλ.
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε εξάλλου ότι ανασυστήνονται δύο προξενεία: του Ναυπλίου και της Αλεξανδρούπολης.
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου