Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Τι θα γίνει τελικά με το Brexit;

Σχετική εικόνα
«Θέλουμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία του Brexit;» διερωτήθηκε η Τερέζα Μέι, ανακοινώνοντας την αναβολή της κρίσιμης ψηφοφορίας για τη συμφωνία Λονδίνου – Βρυξελλών στο βρετανικό κοινοβούλιο, κάνοντας...
όχι μόνο τους Βρετανούς αλλά κι ολόκληρη την Ευρώπη να αναρωτιέται το ίδιο.

Ένα διαζύγιο είναι πάντα δύσκολο ακόμη κι αν το θέλουν και οι δύο πλευρές, καθώς δεν αρκεί να χωρίσουν μόνο τους δρόμους τους, αλλά και να ρυθμίσουν όλες τις λεπτομέρειες για το πως θα γίνει αυτό. Και τις περισσότερες φορές κάτι τέτοιο απαιτεί χρόνο και συμβιβασμούς.


Από το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 έχουν περάσει 2,5 χρόνια, ωστόσο μοιάζει σαν να μην πέρασε μια μέρα από το «ναι» του χωρισμού, καθώς η πορεία του Ηνωμένου Βασιλείου προς το Brexit γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο απρόβλεπτη και μοιάζει με αχαρτογράφητη περιοχή τόσο για το Λονδίνο όσο και για τις Βρυξέλλες. Την ίδια στιγμή, καμία πλευρά δεν φαίνεται πρόθυμη να συμβιβαστεί. Οι βουλευτές της δεν κάνουν πίσω, η αντιπολίτευση την περιμένει να πέσει σαν ώριμο φρούτο και η Τερέζα Μέι βρίσκεται μόνη της σε ένα αδιέξοδο. 

H πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αναμένεται να μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες για να επιχειρήσει να εξασφαλίσει εγγυήσεις όσον αφορά τον ιρλανδικό μηχανισμό ασφαλείας (backstop), όπου θα συναντηθεί για συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, αλλά  και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 

«Τα ενδεχόμενα γύρω από το Brexit είναι ακόμα ανοιχτά. Κι όταν λέμε “όλα τα ενδεχόμενα” εννοούμε από την ανατροπή-αποπομπή της Μέι έπειτα από εξέγερση στο Συντηρητικό Κόμμα ή την επιλογή των πρόωρων εκλογών, μέχρι και την προκήρυξη δευτέρου δημοψηφίσματος», λέει στο Tvxs ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος, συντονιστής της Μονάδας Ευρωπαϊκών Εξελίξεων του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών  - ΕΝΑ.

Αν και η Βρετανίδα πρωθυπουργός επέμενε ότι η ψηφοφορία θα διεξαγόταν κανονικά και η εκπρόσωπος της ενημέρωνε τους δημοσιογράφους μέχρι τελευταίας στιγμής ότι δεν υπάρχει σχέδιο ματαίωσης, η σύγχρονη Σιδηρά Κυρία του Ηνωμένου Βασιλείου ηττήθηκε κατά κράτος πριν καν μπει στον αγώνα διεκδικώντας τη νίκη, γιατί γνώριζε πως είχε χάσει ήδη από τα αποδυτήρια.

Τουλάχιστον 100 βουλευτές των Τόρις της είχαν ανακοινώσει ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία, διότι δεν θεωρούν πως πληροί τα βασικά σημεία για το Brexit που υπερψηφιστηκε στο δημοψήφισμα.

«Είναι σαφές ότι αν και υπάρχει ευρεία στήριξη για πολλά από τα σημεία-κλειδιά της συμφωνίας, στο θέμα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας επικρατεί εκτενής και βαθιά ανησυχία» είπε η Τερέζα Μέι στη Βουλή. «Επομένως, θα αναβάλουμε την ψηφοφορία που είχε προγραμματιστεί για αύριο προκειμένου να μην διχάσουμε το κοινοβούλιο αυτή τη χρονική στιγμή», συνέχισε προκαλώντας τα γέλια και τις αποδοκιμασίες των βουλευτών που βρίσκονταν στην αίθουσα.

«Και μόνο η απόφαση αναβολής της ψηφοφορίας, η οποία μπορεί να διεξαχθεί έως τις 21 Ιανουαρίου, αποτελεί ισχυρό χτύπημα στη Μέι, η οποία, βρίσκεται εγκλωβισμένη: Από τη μία πλευρά δέχεται τις πιέσεις των υποστηρικτών του σκληρού Brexit, μέσα στους Τόρις, που δεν θέλουν καμία ειδική σχέση με την ΕΕ και από την άλλη, οι υποστηρικτές του “Bremain” απαιτούν νέο δημοψήφισμα, θεωρώντας ότι η υπόθεση της εξόδου προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στην εικόνα της Βρετανίας», εξηγεί ο κ. Βιτζηλαίος.

Οι υποστηρικτές του σκληρού Βrexit αντιδρούν στο σημείο της συμφωνίας που προβλέπει σχέδιο αποφυγής τελωνειακών ελέγχων στα σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας, εκτιμώντας ότι ουσιαστικά θα κρατήσει τη Βρετανία σε μία ανοιχτή τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, άρα σε μία δυνητικά ειδική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και μπορεί η πρωθυπουργός της Βρετανίας να τόνισε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει περαιτέρω διαβεβαιώσεις από την Ε.Ε. σχετικά με τη διευθέτηση του θέματος, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έβαλε φρένο στα σχέδια της, διαμηνύοντας όχι μόνο ότι η Ε.Ε. δεν προτίθεται να μπει σε νέες διαπραγματεύσεις, αλλά είναι έτοιμη και για όλα τα σενάρια. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει το πώς μπορεί να επιτευχθεί με ομαλό τρόπο η επικύρωση της συμφωνίας, πρόσθεσε όμως πως ούτε η συμφωνία για την αποχώρηση, ούτε ο «μηχανισμός ασφαλείας» για τα σύνορα ΗΒ - Ιρλανδίας θα τεθούν ξανά υπό διαπραγμάτευση. «Καθώς ο χρόνος εξαντλείται, θα συζητήσουμε επίσης το σενάριο αποχώρησης χωρίς συμφωνία», έκρινε σκόπιμο να διευκρινίσει ο Τουσκ.

«Ένα σκληρό Brexit, ωστόσο, θα προκαλέσει αβεβαιότητα όχι μόνο στη Βρετανία, αλλά και στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Γερμανία, που είναι ο κύριος εμπορικός εταίρος του Ηνωμένου Βασιλείου, με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία να κινδυνεύει από απότομη μείωση των εξαγωγών προς τη Βρετανία», σημειώνει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος.

«Η ΕΕ κρατώντας σκληρή στάση απέναντι στο Ηνωμένο Βασίλειο, ρισκάρει να φτάσει κοντά στις ευρωεκλογές με εκκρεμή τον κίνδυνο για ένα ασύντακτο Brexit, εξέλιξη που θα κλονίσει περαιτέρω την ευρωπαϊκή προοπτική, την ώρα που η ακροδεξιά στην Ευρώπη υπολογίζει σε πολιτικά οφέλη στην κάλπη του Μαΐου, διαβλέποντας ότι μπορεί να κεφαλαιοποιήσει από τη μείωση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων πολιτών προς το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και τους θεσμούς του», συμπληρώνει και παρατηρεί πως «τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και κρατών μελών δεν φαίνεται να υπάρχει επαρκής προετοιμασία για το ενδεχόμενο μη συμφωνίας».

Την ίδια στιγμή το Δικαστήριο της ΕΕ αποφάνθηκε ότι η βρετανική κυβέρνηση μπορεί μονομερώς να ανατρέψει την απόφασή της για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.  «Η απόφαση του Ανώτατου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, δίνει, ουσιαστικά, ώθηση στους υποστηρικτές της παραμονής, αυξάνοντας την πίεση προς τη Μέι για νέο δημοψήφισμα. Βέβαια, ακόμη και το ερώτημα ενός ενδεχόμενου δημοψηφίσματος παραμένει θολό. Θα είναι για την παραμονή ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Θα είναι για την πρόσφατη συμφωνία Λονδίνου – Βρυξελλών απέναντι σε ένα σκληρό Brexit; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει, για την ώρα τουλάχιστον, στο ερώτημα αυτό, θα πει ο κ. Βιτζηλαίος.

To be continued λοιπόν...



Ελένη Μπέλλου
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: