O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, κληθείς σήμερα να απαντήσει εάν οι δηλώσεις του περί μακεδονικής γλώσσας είναι αντιπαραγωγικές για τη συμφωνία των Πρεσπών και αν...
υπάρχουν πληροφορίες πως η Ελλάδα προετοιμάζει παράρτημα για το συγκεκριμένο τμήμα της συμφωνίας, ανέφερε ότι δεν υπάρχει τέτοιο παράρτημα της συμφωνίας και ότι ο ίδιος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
«Σε κάθε περίπτωση, αυτό που είναι σημαντικό είναι πως πρέπει και οι δύο πλευρές να προσέχουμε την φρασεολογία μας. Είναι γεγονός ότι στη συμφωνία υπάρχει αναφορά σε 'μακεδονική' γλώσσα, είναι γεγονός ότι αυτή ανήκει στη νοτιοσλαβική ομάδα γλωσσών και αυτό είναι κάτι που είναι αποδεκτό και αποτελεί μέρος της συμφωνίας, όπως είναι γεγονός ότι θα γίνουμε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Πρέπει να προσέχουμε επειδή το δικαίωμά μας στον αυτοπροσδιορισμό, το δικαίωμά μας να χρησιμοποιούμε τη 'μακεδονική' μας γλώσσα, είναι αποδεκτό και αναγνωρίζεται από την Ελλάδα», είπε ο Ζάεβ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, «MIA», απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση μετά την ολοκλήρωση της σημερινής ανοιχτής συζήτησης στην πόλη Στιπ, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για την τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, βάσει της συμφωνίας των Πρεσπών.
Ο Ζόραν Ζάεφ πρόσθεσε ότι στο πνεύμα της συμφωνίας των Πρεσπών θα οικοδομηθεί φιλία και όχι εχθρότητα μεταξύ των δύο χωρών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα εκπληρώσει όσα έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας των Πρεσπών.
Στις 15 Ιανουαρίου θα ψηφιστούν οι τροπολογίες του Συντάγματος
Στις 15 Ιανουαρίου αναμένεται να ψηφιστούν από τη Βουλή της ΠΓΔΜ οι τελικές τροπολογίες του Συντάγματος, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ταλάτ Τζαφέρι.
Σύμφωνα με τον κ. Τσαφέρι, οι συνεδριάσεις των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών, στις οποίες θα εξετασθούν οι τελικές τροπολογίες του Συντάγματος, αναμένεται να ξεκινήσουν στις 17 Δεκεμβρίου. Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στις επιτροπές, θα συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής, κατά πάσα πιθανότητα στις 9 Ιανουαρίου, όπως ανέφερε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η συνεδρίαση της Ολομέλειας αναμένεται να διαρκέσει μερικές ημέρες, ενώ η τελική ψηφοφορία θα πραγματοποιείται στις 15 Ιανουαρίου. Για την έγκριση των τελικών τροπολογιών του Συντάγματος από τη Βουλή απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων.
Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έχει καταθέσει τέσσερις συνολικά τροπολογίες του Συντάγματος.
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου