Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Αναβλήθηκε η ψηφοφορία για το Brexit

Αποτέλεσμα εικόνας για Αναβλήθηκε η ψηφοφορία για το Brexit
Η ΠΡΩΘΠΟΥΡΓΟΣ της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανακοίνωσε σήμερα (Δευτέρα) στο κοινοβούλιο την αναβολή της –προγραμματισμένης για αύριο, Τρίτη– ψηφοφορίας σχετικά με τη συμφωνία του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες για το Brexit...


Η Μέι φέρεται πως αποφάσισε να προβεί σε αυτήν την ενέργεια μπροστά στο φάσμα της καταψήφισης της συμφωνίας Ε.Ε. - Βρετανίας, στη σκιά των επαναλαμβανόμενων προειδοποιήσεων από βουλευτές για το μέγεθος της ήττας ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση την κυβέρνησή της.

Σε κάθε περίπτωση, η αναβολή της ψηφοφορίας αποτελεί ακόμα μία ήττα για την πρωθυπουργό της Βρετανίας, με τοπικά μέσα να κάνουν λόγο ακόμα και για «ταπείνωση» της Μέι. 

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το Brexit
Νωρίτερα σήμερα, έγινε γνωστή η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το Brexit.

Σύμφωνα με αυτήν την απόφαση η Βρετανία μπορεί να αποσυρθεί μονομερώς από το Brexit χωρίς να συμβουλευτεί τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη.

Στόχος του Δικαστηρίου, ήταν να ανακοινωθεί η απόφαση «ώστε να διευκρινιστούν οι επιλογές των βουλευτών» προτού κληθούν να ψηφίσουν επί της συμφωνίας. 



Όπως σημειώνεται στο κείμενο της απόφασης «η δυνατότητα αυτή υπάρχει εφόσον η συμφωνία αποχώρησης ανάμεσα στην Ε.Ε. και το εκάστοτε κράτος-μέλος δεν έχει τεθεί σε ισχύ, ή αν δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία αυτή σε διάστημα δύο ετών από την ημερομηνία που το κράτος-μέλος θα ενημερώσει για την πρόθεσή του να αποχωρήσει, και εάν μια οποιαδήποτε πιθανή παράταση δεν έχει λήξει». 

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η απόφαση θα πρέπει να ακολουθήσει μία «δημοκρατική διαδικασία», που προϋποθέτει ότι θα δώσει το «πράσινο φως» η βουλή.

Αντιδρώντας στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου o Βρετανός υπουργός Περιβάλλοντος και υπέρμαχος του Brexit, Μάικλ Γκόουβ, δήλωσε στο ρ/δ του BBC ότι «δεν θέλουμε να παραμείνουμε στην Ε.Ε.» αναφερόμενος στα 17,4 εκατ. πολίτες που ψήφισαν για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου, στο δημοψήφισμα. «Θα αποχωρήσουμε στις 29 Μαρτίου» δήλωσε ο ίδιος και τόνισε πως η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο την Τρίτη «θα πραγματοποιηθεί κανονικά».

Ε.Ε.: Καμία επαναδιαπραγμάτευση
Με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit είναι η «μόνη δυνατή συμφωνία και η Ε.Ε. δε θα την επαναδιαπραγματευτεί».

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες, σχολίασε τη σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. για τη δυνατότητα μονομερούς ανάκλησης του Brexit, αναφέροντας:

«Έχουμε μία συμφωνία στο τραπέζι, που επικυρώθηκε από το Ευρωπαϊκο Συμβούλιο στις 25 Νοεμβρίου», παραπέμποντας στις δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πως αυτή η συμφωνία είναι η «καλύτερη και η μόνη δυνατή» και ότι δεν θα «επαναδιαπραγματευτούμε», καθώς η «θέση μας δεν έχει αλλάξει».


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: