Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Oι γκρίζες ζώνες στην υπόθεση Ριχάρδου

Σχετική εικόνα
Πώς έφθασε η «μεγάλη επιτυχία» της ελληνικής αστυνομίας με την εξάρθρωση του κυκλώματος παράνομης διακίνησης και εξαγωγής χρυσού να οδηγείται σε πιθανό φιάσκο; Και πως έφθασε να απειλείται με...
κατάρρευση το κατηγορητήριο περί λαθρεμπορίας, και ποιοι ευθύνονται που οι εγκέφαλοι του κυκλώματος – ανάμεσά τους και ο «διάσημος ενεχυροδανειστής» Ριχάρδος - να βρίσκονται ένα βήμα πριν από την αποφυλάκισή τους;

Τα ερωτήματα αυτά απασχολούν έντονα όχι μόνον τις δικαστικές και αστυνομικές αρχές, αλλά και τις πολιτικές τους ηγεσίες, στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη αντίστοιχα. Προσώρας από αμφότερες τις πλευρές συστήνεται υπομονή και επισημαίνεται πως η υπόθεση ούτε έχει κλείσει, ούτε υπάρχει εκ προοιμίου απαλλαγή και, πολύ περισσότερο, αθώωση των κατηγορουμένων. Όμως ταυτόχρονα αναγνωρίζεται ότι υπάρχουν ορατές και επικίνδυνες «γκρίζες ζώνες», οι οποίες και οδήγησαν άλλωστε στηχθεσινή εμπλοκή με τις διαφορετικές θέσεις ανακρίτριας και εισαγγελέα για το εάν πρέπει, ή όχι, να αποφυλακιστούν οι κατηγορούμενοι.

Το «κλειδί» της εμπλοκής, όπως συμφωνούν τόσο δικαστικές όσο και τελωνειακές πηγές, είναι πως η βαρύτερη κατηγορία, εκείνη της λαθρεμπορίας, βασίστηκε στο ότι οι εξαγωγές χρυσού προς την Τουρκία γίνονταν χωρίς την καταβολή δασμών. Χρειάστηκε όμως μόλις ένα τηλεφώνημα από την αρμόδια δικαστή στην ΑΑΔΕ για να ξεκαθαριστεί, πως με βάση τη συμφωνία τελωνειακής σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – ´Αγκυρας οι εξαγωγές χρυσού προς την Τουρκία δεν υπόκεινται σε δασμούς. Το γιατί το τηλεφώνημα αυτό δεν είχε γίνει νωρίτερα – και, μάλιστα, πριν το υποδείξουν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων – είναι ένα από τα βασικά ερωτήματα και προς τις δύο πλευρές, αστυνομία και δικαιοσύνη.


Οι απαντήσεις που δίνονται, τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο, από δικαστικές πηγές συνοψίζονται στα εξής: Πρώτον, ότι τις έρευνες της αστυνομίας δεν επόπτευε δικαστικός λειτουργός. Δεύτερον, ότι στη δικογραφία που διαβιβάστηκε από την αστυνομία στην ανακρίτρια υπάρχει μαρτυρία ιδιώτη εκτελωνιστή που πιστοποιεί λαθρεμπόριο χρυσού και όχι βεβαίωση από κλιμάκιο τελωνειακών. Τρίτον πως, πριν από ενάμισι μήνα η επιχείρηση συλλήψεων είχε ματαιωθεί ακριβώς επειδή οι δικαστικοί λειτουργοί είχαν διαπιστώσει κενά στο «δέσιμο» της υπόθεσης και είχαν συστήσει να συγκεντρωθούν περαιτέρω στοιχεία.

Εδώ, είναι προφανές πως από τον δικαστικό χώρο επιρρίπτονται εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες στην αστυνομία. Παρά ταύτα, η υπόθεση δεν θεωρείται ακόμη «χαμένη», καθώς υπάρχει και διαφορετική νομική ερμηνεία ως προς τη στοιχειοθέτηση του αδικήματος της λαθρεμπορίας – ερμηνεία, την οποία φέρεται κατά πληροφορίες να υιοθετεί και ο εισαγγελέας που διαφώνησε με την άμεση αποφυλάκιση των κατηγορουμένων. Κατά την ερμηνεία αυτή, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση αποφάσεις του Αρείου Πάγου που χαρακτηρίζουν κακούργημα ακόμη και την εξαγωγή χρυσού χωρίς παραστατικά, ανεξαρτήτως δασμών.

Κατά άλλες δικαστικές πηγές πάντως, το κατηγορητήριο είναι καταδικασμένο να καταπέσει καθώς, για να σταθεί η δίωξη θα έπρεπε στη δικογραφία να περιλαμβάνονται οι καταθέσεις κρατικών τελωνειακών υπαλλήλων ή βεβαίωση μικτού κλιμακίου με τη συμμετοχή και τελωνειακών.

Από την πλευρά της, όμως, και η αστυνομία πετά το μπαλάκι στους δικαστές. Συγκεκριμένα, αστυνομικές πηγές υποστηρίζουν – σε αντίθεση με τους δικαστικούς κύκλους - ότι από την αρχή της έρευνας ήταν ενήμερος ο δικαστικός λειτουργός που ποτέ δεν τους είπε ότι η υπόθεση πάσχει ή θέλει δέσιμο, ούτε διαπίστωσε κενά. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν επίσης πως ο εισαγγελέας ήταν εκείνος που άσκησε τις διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα, ότι η ανακρίτρια αποφάσισε τις προφυλακίσεις με βάση την συγκεκριμένη δικογραφία και πως, εν τέλει, η στοιχειοθέτηση κατηγορίας για λαθρεμπόριο, είναι ευθύνη των δικαστών.

Παράλληλα, από την πλευρά της αστυνομίας τονίζεται πως πέραν του τελωνειακού κώδικα, υπάρχουν και άλλα στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα του λαθρεμπορίου όπως: Το γεγονός ότι τα μέλη του κυκλώματος «ζώνονταν» τα χρυσαφικά και τα περνούσαν κρυφά από τα σύνορα, το γεγονός ότι έστελναν τον χρυσό ασυνόδευτο μέσω ΚΤΕΛ, αλλά και ο εντοπισμός του παράνομου χυτηρίου στα Εξάρχεια που δεν ήταν δηλωμένο πουθενά.



tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: