Λύση-πακέτο για μέτρα και χρέος θα εξετάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στο έκτακτο Eurogroup της 9ης Μαΐου, με το σενάριο για συμφωνία να παραμένει σκεπασμένο από τη... βρυξελλιώτικη ομίχλη.
Περίπου 40 μήνες μετά τη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων (Νοέμβριος 2012) για μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (321,3 δισ. ευρώ), το ζήτημα μπαίνει για πρώτη φορά στο τραπέζι των συζητήσεων.
Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα του Eurogroup της 9ης Μαΐου, «μεταρρυθμίσεις και χρέος πρέπει ...να συνυπάρχουν, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και να αποδεσμευτεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη προς την Ελλάδα», η οποία -λόγω της μεγάλης καθυστέρησης για συμφωνία- έχει αρχίσει να «στεγνώνει» από ρευστό και βρίσκεται λίγο πριν το «κόκκινο».
Με άλλα λόγια, στο Συμβούλιο που θα έχει μόνο Ελλάδα, αφού θα είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στην πορεία των συζητήσεων για τη χώρα μας, πρόκειται να συζητηθούν τόσο τα τακτικά μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ που θα εφαρμοστούν στην τριετία όσο και ο αυτόματος μηχανισμός «διόρθωσης» των δημοσιονομικών μεγεθών.
Ο μηχανισμός αυτός αφορά παρεμβάσεις ύψους 3,6 δισ. ευρώ που θα προέρχονται κυρίως από το σκέλος των δαπανών και δευτερευόντως από το σκέλος των εσόδων.
Δηλαδή βασίζονται σε περικοπές μισθολογικών κονδυλίων στο Δημόσιο (μισθοί, συντάξεις, ειδικά μισθολόγια, απολύσεις υπαλλήλων, πάγωμα προσλήψεων) και σε ΔΕΚΟ, που μεσοσταθμικά θα μπορούσαν να φτάσουν έως το 8%, σε καταργήσεις φοροαπαλλαγών και λιγότερο σε πρόσθετους φόρους.
Στην ουσία πρόκειται για έναν «κόφτη» δαπανών που θα μπαίνει σε λειτουργία μόνο σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους του ελληνικού προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ φέτος, 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
Η μορφή αυτού του μηχανισμού όπως και το ακριβές «μείγμα» των προληπτικών μέτρων των 3,6 δισ. ευρώ που ζητεί το ΔΝΤ, προκειμένου να συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα, θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης της Ευρωομάδας.
Από την έκβαση του έκτακτου Eurogroup, αν υπάρξει συμφωνία-πακέτο δηλαδή –μέχρι αργά χθες βράδυ οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο ήταν λίγο πάνω από το 50%– θα εξαρτηθεί το αν θα επιστρέψει το κουαρτέτο στην Αθήνα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
Η συνέχεια έπεται -αν όχι με κάποιο έκτακτο- με το προγραμματισμένο Eurogroup της 24ης Μαΐου, που θα δώσει το τελικό «ΟΚ» για την επικαιροποίηση του μνημονίου και θα τρέξει τις αποφάσεις για τη νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Η εικόνα από τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Eurο Working Group (EWG), στην οποία από ελληνικής πλευράς μετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, δεν ενίσχυσε την αισιοδοξία για επιτυχία στο έκτακτο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε μία περιγραφή της πορείας των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς και των δεσμεύσεων που ανέλαβε η ελληνική πλευρά, η οποία θα ετοιμάσει μία λίστα με ποσοτικοποιημένα τα εφεδρικά μέτρα.
■ Να σημειωθεί ότι στο χθεσινό EWG, εκτός από τους συνεργάτες των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, μετείχαν στελέχη των τεσσάρων θεσμών, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
efsyn
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου