Δημήτρης Κανελλόπουλος
Ηταν αναμενόμενο κατά κάποιο τρόπο: το Mega, η Τηλέτυπος Α.Ε. δηλαδή, προσέφυγε εναντίον της απόφασης του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά για την αδειοδότηση των καναλιών και συγκεκριμένα για τον «καθορισμό τιμής εκκίνησης για τις δημοπρατούμενες άδειες».
Προέβη προ ημερών σε προδικαστική προσφυγή, είναι το... πρώτο νομικό βήμα πριν προσφύγει στα δικαστήρια. Αλλά το σπουδαίο είναι άλλο, όχι τόσο η προσφυγή που, όπως σας είπαμε, ήταν αναμενόμενη. Η είδηση είναι πως το Mega δηλώνει ευθαρσώς ότι δεν διαθέτει τα 3 εκατομμύρια ευρώ ώστε να πληρώσει την εγγύηση προκειμένου να συμμετάσχει στη διαδικασία.
«Ο καθορισμός», γράφει, «της τιμής εκκίνησης για καθεμία από τις τέσσερις (4) άδειες στο ύψος των τριών εκατομμυρίων ευρώ (3.000.000) καθιστά αδύνατη ή υπερβολικά δυσχερή την υποβολή προσφοράς εκ μέρους της Εταιρίας μας στην παραπάνω διαγωνιστική διαδικασία».
Και συνεχίζει για να μας το κάνει ακόμα πιο σαφές: «Η Εταιρία μας δεν είναι σε θέση να υποβάλει οικονομική προσφορά τουλάχιστον 3.000.000 ευρώ». Τότε τι αύξηση μετοχικού κεφαλαίου παλεύουν, τι επενδυτές αναζητούν ώστε να πληρώσουν 25 εκατομμύρια ευρώ, όταν δεν έχουν καν τα... τρία που απαιτούνται για να συμμετάσχουν στη διαδικασία;
Τα νομικά βήματα
Να εξηγήσουμε λίγο τι σημαίνει προδικαστική προσφυγή, την οποία εδώ υπογράφει ο Σταύρος Ψυχάρης ως πρόεδρος προφανώς της Τηλέτυπος Α.Ε. Είναι το πρώτο στάδιο. Είναι σαν ένα εξώδικο τρόπον τινά που στέλνει ο ενδιαφερόμενος σε μια Αρχή, στην προκειμένη περίπτωση το Mega στον Νίκο Παππά.
Ο υπουργός πρέπει εντός 15 ημερών να απαντήσει και είτε να το απορρίψει είτε να το δεχτεί και να αποσύρει την προκήρυξη. Εχει και το δικαίωμα να μη δώσει καμία απάντηση, οπότε η «προδικαστική προσφυγή» θεωρείται σιωπηρώς απορριφθείσα.
Τότε το Mega και ο Σταύρος Ψυχάρης θα προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια επιδιώκοντας ακύρωση της προκήρυξης, ενώ ταυτόχρονα θα καταθέσουν και ασφαλιστικά μέτρα για αναστολή της διαδικασίας μέχρι να εκδικαστεί η απόφαση. Αν γίνουν δεκτά, σταματούν όλα. Αν όχι, προχωρούν κανονικά.
Δύο λοιπόν είναι τα πράγματα στα οποία επιμένει ο Σταύρος Ψυχάρης, πρόεδρος του Δ.Σ. του Mega στην προσφυγή του. Στην τιμή εκκίνησης των τριών εκατομμυρίων ευρώ, όπως είπαμε, αλλά και στον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών που θα δοθούν (τέσσερις).
Το δεύτερο μάλιστα το συνδέει ευθέως με το πρώτο διότι, υποστηρίζει, αν οι άδειες ήταν απεριόριστες (ή έστω περισσότερες) δεν θα υπήρχε λόγος να οριστεί τόσο υψηλή τιμή εκκίνησης.
«Αν το Ελληνικό Δημόσιο δεν είχε προβεί στον περιορισμό των αδειών σε τέσσερις (4), αλλά ο αριθμός των αδειών ήταν απεριόριστος ή πάντως πολύ μεγαλύτερος, προφανώς είτε, όπως ούτως ή άλλως όφειλε, δεν θα είχε καν προβλέψει σχετική διαγωνιστική και πάντως δεν θα είχε προκρίνει δημοπρασία, είτε θα είχε λάβει υπόψη του ουσιωδώς διαφορετικές συνθήκες και, κατά τούτο, θα είχε ορίσει αρχική τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας ουσιωδώς διαφορετική και, πάντως, πολύ μικρότερη από την ορισθείσα με την προσβαλλόμενη απόφαση (3.000.000 ευρώ)».
Εξηγείται ωστόσο η επιμονή του Σταύρου Ψυχάρη με τα 3 εκατομμύρια ευρώ και γιατί το Mega δεν μπορεί να τα συγκεντρώσει. «Στις 31/03/2016», σημειώνει, «τα ταμειακά διαθέσιμα της περιόδου Α’ τριμήνου 2016, κατόπιν της σχετικής κίνησης εισροών-εκροών ήταν 57 χιλιάδες ευρώ». Μόνο. Και αναλύει τις ζημιές των τριών τελευταίων ετών όπως τις βεβαίωσε η Εταιρεία Ορκωτών Λογιστών Moore Stephens Α.Ε.: 12,5 εκατ. το 2013, 21,5 εκατ. το 2014 και 29,5 εκατ. το 2015 (το πρώτο εννιάμηνο μόνο!).
Απογοητευτικά τα νούμερα, όπως και να έχει. Γι’ αυτό και στην προδικαστική προσφυγή το Mega ζητάει η προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες να «προβλέπει μόνον (ή κυρίως) ποιοτικά κριτήρια ανάθεσης και δεν θα υποχρεώνει τους αδειούχους παρά στην καταβολή χαμηλού ύψους ετησίων τελών». Και επαναλαμβάνει πως το Mega θα διεκδικήσει άδεια μόνο αν η τιμή εκκίνησης οριστεί πολύ πιο κάτω από 3 εκατ. ευρώ. Σαν να πετάει λευκή πετσέτα μοιάζει το Μεγάλο Κανάλι.
Το σκεπτικό του... Σταύρου
Στην 59 σελίδων προδικαστική προσφυγή το Mega, διά χειρός Σταύρου Ψυχάρη, αναπτύσσει το σκεπτικό του για διάφορα μεμπτά που κατά τη γνώμη του υπάρχουν στην προκήρυξη και την καθιστούν εν πολλοίς άκυρη. Κάνει λόγο για «αναρμοδιότητα», για «παράβαση ουσιώδους τύπου της διαδικασίας», για «παράβαση του άρθρου 15 του Συντάγματος» κ.ά.
Θεωρεί επίσης πως «ο περιορισμός σε τέσσερις άδειες είναι αντισυνταγματικός, διότι δεν βρίσκει έρεισμα σε κανέναν τεχνικό λόγο». Διαφωνεί επίσης με τη δεκαετή διάρκεια κάθε άδειας, διότι «δεν παρατίθεται κάποια ειδική αιτιολογία προς τούτο», ενώ, τέλος, αντιδρά και γιατί «η δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν μπορεί να κατέχει 8 σταθμούς υψηλής ευκρίνειας».
Δεν επιθυμεί και τον κατώτατο αριθμό εργαζόμενων που υποχρεώνεται να έχει ένα κανάλι με τον νέο νόμο: «Ενόψει και της τεχνολογικής προόδου, ουδεμία αντικειμενική αιτιολογία υφίσταται για τον υποχρεωτικό καθορισμό ελάχιστου αριθμού απασχολούμενου προσωπικού» αναφέρει.
efsyn
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου